Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Yrit­tä­jyys on tapa tehdä työtä ja ansaita elanto

Näennäisyrittäjyys leviää, nyt tarvitaan toimenpiteitä, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen Kalevassa 10.12. viitaten kevytyrittäjyyteen.

Aktiivisia kevytyrittäjiä, jotka työllistävät itsensä, oli vuonna 2020 noin 44 300. Nämä henkilöt olivat saaneet palkkaa tai työkorvausta laskutuspalvelun kautta vähintään kerran vuoden aikana. Laki ei tunne termiä kevytyrittäjä tai näennäisyrittäjä.

Yrittäjien työsuojeluasiat ja sosiaaliturvatuntuvat huolestuttavan ministeriä erityisesti. Sosiaaliturvaan liittyvät asiat ovat yrittäjillä usein huonommin hoidettuja kuin työnantajalle työsopimussuhteessa olevalla työntekijällä. Työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijän palkanmaksun oheiskustannuksina erilaisia vakuutusmaksuja, kuten tapaturma- ja työttömyysvakuutusmaksua. Yrittäjä vastaa näistä maksuista itse.

Yrittäjällä on mahdollisuus samoihin toimeentuloturvaetuuksiin kuin työntekijällä niissä tilanteissa, joissa yrittäjä ei kykene turvaamaan toimeentuloaan työskentelyllä.

Toimeentuloturvaetuuksien tavoitteena on tuoda taloudellista turvaa elämäntilanteisiin, joissa toimeentulo heikkenee merkittävästi tai katkeaa kokonaan yleensä yrittäjästä itsestään riippumattomasta syystä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.