
Suomen Yrittäjien liittokokous hyväksyi lauantaina Jyväskylässä Elvy Suomi -ohjelmaan liittyvän kannanoton. Elvy Suomi -ohjelmassa on sata ehdotusta hallitusohjelmaan Suomen uudistamiseksi.
– Koronakriisi korostaa uudistusohjelman merkitystä. Talous on saatava vahvaan kasvuun ja työllisyys selvästi nykyistä korkeammalle tasolle. Se vaatii rohkeita uudistuksia, yritysten toimintamahdollisuuksien parantamiseksi, puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.
Mäkynen korosti, että Suomi tarvitsee enemmän kuin koskaan yrityksiä ja kasvuhakuisia yrittäjiä, koska yrittäjät luovat työtä ja kasvua.
– Aivan erityisesti tarvitaan työmarkkinauudistuksia. Emme selviä, jos työllisyysaste ei olennaisesti nouse. Pitää lisätä voimakkaasti työpaikkasopimista, uudistaa työttömyysturvaa, joustavoittaa työelämän sääntelyä ja helpottaa nuorten työllistymistä, Mäkynen listaa.
Yrittäjät korostaa, että muuallakin kuin työmarkkinoilla tarvitaan rakennereformeja: pitää lisätä kilpailua, yksityistää toimintoja, toteuttaa monituottajamalliin tukeutuva sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus, edistää ilmastonsuojelua sekä lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Myös kasvua tukevalla veropolitiikalla on suuri merkitys.
– Verotuksen tulee kannustaa yrittäjyyteen ja riskinottoon. Jos niin ei käy, yrittäjät kaikkoavat. Yrittäjäriski on usein suuri ja poikkeaa sijoittajariskistä. Sen pitää näkyä verotuksessa, Mäkynen sanoo.
Uusi puheenjohtaja tänään
Liittokokous valitsee järjestölle myöhemmin tänään uuden puheenjohtajan, kun Jyrki Mäkysen kausi johdossa päättyy.
Puheenjohtajan paikkaa tavoittelevat Uudenmaan yrittäjien Antti Rantalainen, 60, Etelä-Savon yrittäjien Nina Rasola, 48, ja Keski-Suomen yrittäjien Petri Salminen, 39. Kaikki ehdokkaat ovat yrittäjien varapuheenjohtajia.
Selvää ennakkosuosikkia SY:n puheenjohtajaksi ei tällä kertaa ole. Kisaa on luonnehdittu varsin tasaiseksi. Puheenjohtajiston valitsevat 46 toimialajärjestön ja 20 aluejärjestön liittokokousedustajat. Puheenjohtajan kausi on kaksi vuotta.