Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ylit­tä­vät­kö hoi­ta­jat työ­tais­te­lui­den kir­joit­ta­mat­to­mat sään­nöt? – Lakot osuvat suoraan hoi­to­työn sy­dä­meen, ja se kertoo tu­leh­tu­nees­ta neu­vot­te­lu­ti­lan­tees­ta

Hoitajaliitot ovat antaneet useita lakkovaroituksia, jotka koskevat tehohoitoa ja kotihoitoa. Työmarkkina-asiantuntijoiden mukaan hoitajille yleisesti osoitettu tuki voi kääntyä nopeastikin, jos lakoista on kohtalokkaita seurauksia.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet uusista työtaistelutoimista, jotka osin iskevät kotihoitoon ja tehohoitoon.

Työmarkkina-asiantuntijoiden mukaan heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä koskevat lakot ovat poikkeuksellisia ja kertovat siitä, miten umpisolmussa liittojen työmarkkinaneuvottelut ovat.

Hoitajaliitot ovat myös ilmoittaneet, etteivät ne anna hoitajiaan suojelutyöhön samalla tavalla kuin kevään lakoissa.

– Työtaistelutoimien perinteenä on aina ollut se, että ihmisten henkeä ja terveyttä ei vaaranneta. Terveydenhoitoalan lakoissa tämä raja on aina veteen piirretty viiva, mutta nyt hoitajaliitot ovat jopa muiden ammattiliittojen johtajien mielestä menossa tämän rajan ylitse, sanoo Itä-Suomen yliopiston dosentti Tapio Bergholm.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertoivat Helsingin Sanomien haastattelussa (31.8.) pelkäävänsä, että liian järeät työtaistelutoimet voivat saada poliitikot pohtimaan lakko-oikeuden rajoittamista.

He eivät suoraan kritisoineet hoitajaliittojen toimintaa, mutta korostivat, että lakkojen ulkopuolelle on rajattu sellaiset tehtävät, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle tai omaisuudelle.

– Se, että muiden ammattiliittojen johtajat puuttuvat näinkin suoraan muiden liittojen toimintaan, on hyvin poikkeuksellista. Taustalla on pelko siitä, että valtiovalta alkaa rajoittaa lakkoja, kun tähän asti liittojen itsesäätely on antanut tiettyä rentoutta rajojen ylläpitämiseen, Bergholm sanoo.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.