Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ylen hit­ti­sar­ja muis­te­lee Kuu­sa­mos­ta käyn­nis­ty­nyt­tä ja maail­mal­la ko­hah­dut­ta­nut­ta neu­vos­to­viu­lis­tin loik­kaus­ta – Vik­to­ria Mullova palaa Kuu­sa­moon 40 vuotta paon jälkeen

Kuusamosta Ruotsin kautta Yhdysvaltoihin loikanneen neuvostoliittolaisen Viktoria Mullovan pako vuonna 1983 nousi aikoinaan otsikoihin ympäri maailman. Mullovan oli tarkoitus konsertoida Kuusamossa 15. tammikuuta, mutta konsertti siirrettiin heikentyneen koronatilanteen vuoksi vuodelle 2023.

Yle Areenasta löytyvässä Kylmän sodan Suomi -sarjan jaksossa muistellaan heinäkuussa 1983 tapahtunutta neuvostoliittolaisen huippuviulisti Viktoria Mullovan ja tämän miehen Vakhtang Jordanian loikkausta Kuusamosta Ruotsin kautta Yhdysvaltoihin. Neuvostoliiton viulistilupauksen loikkaus nousi otsikoihin ympäri maailmaa.

Mullovan konsertti Kuusamon seurakuntatalolla oli huippusuosittu ja paikalla oli järjestäjien mukaan ainakin 400 henkeä. Konsertti itsessään herätti hämmennystä jo ennen tapahtumien odottamatonta käännettä, sillä Kuusamo ei suinkaan kuulunut maailmanluokan tähtien konsertointipaikkoihin.

Mullova pakeni Kuusamosta konserttia seuraavana päivänä lauantaina. Tapahtumien sensaatioarvoa nosti myös se, että konsertti oli Kuusamossa järjestetylle Natura-viikolle, joka oli houkutellut paikkakunnalle valmiiksi paljon toimittajia.

Vakhtang Jordania ja Viktoria Mullova ikuistettiin Liitto-lehteen Hotkun pihalla päivää ennen pakoa.
Vakhtang Jordania ja Viktoria Mullova ikuistettiin Liitto-lehteen Hotkun pihalla päivää ennen pakoa.
Kuva: Pentti Heikkinen/Vesa Rinteen arkisto

Kylmän sodan Suomi -dokumenttisarjan kuudennessa osassa Jari Tervo haastattelee Mullovan ja Jordanian loikkauksessa auttanutta toimittaja Jyrki Koulumiestä, joka kansainvälisessä lehdistössä leimattiin paon ”taustalla vaikuttaneeksi hämärämieheksi”. Koulumies kertoo, että kyseinen uutisointi oli ajalleen tyypillistä ja asialla olivat ruotsalaiset lehdet.

– Vein heidät Ruotsiin, ettei isänmaa joutuisi ikävään välikäteen, jos Vika (Viktoria) ja Vakhtang olisivat yrittäneet pyytää poliittista turvapaikkaa Suomessa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.