Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Ylen gallup: Nii­nis­tön kan­na­tus laski ja Haa­vis­ton nousi, Väy­ry­nen ja Huh­ta­saa­ri ta­sois­sa kol­man­te­na

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan, istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on Ylen mittauksessa nyt 63 prosenttia, joka riittäisi yhä vaalien ratkaisemiseen ensimmäisellä kierroksella.

Sauli Niinistön kannatus on hieman laskenut Ylen mittauksessa.
Sauli Niinistön kannatus on hieman laskenut Ylen mittauksessa.
Kuva: Compic / Markku Ojala

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan, istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatuskaula muihin ehdokkaisiin on yhä suuri, vaikka Niinistön kannatus on hieman laskenut, käy ilmi Ylen teettämästä kannatusmittauksesta.

Niinistön kannatus on nyt 63 prosenttia, joka riittäisi yhä vaalien ratkaisemiseen ensimmäisellä kierroksella. Laskua kannatuksessa on yhdeksän prosenttiyksikköä Ylen viime kyselyyn verrattuna.

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkija Sami Borg arvioi Ylelle, että toinen kierros on mahdollinen vain, mikäli varsinaisen vaalipäivän äänet poikkeavat hyvin paljon ennakkoon annetuista. Kysely tehtiin yhtä aikaa ennakkoäänestyksen kanssa.

– Toinen kierros olisi aikamoinen ihme, mutta täysin mahdotonta se ei ole. Tilanne voi vielä muuttua vaalipäivään mennessä mutta vaalipäivän tuloksen pitäisi muuttua erittäin paljon, Borg arvioi.

Toiseksi kyselyssä sijoittui vihreiden ehdokas Pekka Haavisto, jonka kannatus on 14 prosenttia. Jaetulla kolmossijalla ovat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja keskustataustainen valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen. Kummallakin on kuuden prosentin kannatus.

Haavisto on kasvattanut viime kyselyyn verrattuna kannatustaan kolme prosenttiyksikköä. Väyrysen kannatus on kasvanut kaksi prosenttiyksikköä ja Huhtasaaren yhden prosenttiyksikön.

Ylen kyselyyn vastanneista 20 prosenttia ei kertonut kantaansa.

Taloustutkimus haastatteli yli 1 400 suomalaista 17.–23. tammikuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on vajaa kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylen edellinen kysely julkaistiin 5. tammikuuta. Haastattelut tuolloin julkaistuun galluppiin tehtiin 27.12.2017–3.1.2018.

Edellisessä Helsingin Sanomien 19. tammikuuta julkaisemassa gallupissa 68 prosenttia äänestäjistä valitsisi vaalien ensimmäisellä kierroksella Niinistön. Toiseksi suosituin HS:n gallupissa oli vihreiden Haavisto, jota tuolloin olisi äänestänyt 11 prosenttia ehdokkaansa kertoneista. Kolmanneksi eniten HS:n gallupissa kannatusta sai Väyrynen, jonka kannatus oli kahdeksan prosenttia.

HS:n gallupin toteutti Kantar TNS, ja siihen vastasi tuhat ihmistä 8.–17. tammikuuta. Virhemarginaali oli kyselyssä noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.