Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Yle: Lähes 700 kun­ta­vaa­li­eh­do­kas­ta kertoo koh­dan­neen­sa vaa­li­häi­rin­tää – Oulun vaa­li­pii­rin ko­koo­mus­eh­do­kas har­kit­si vaa­leis­ta jät­täy­ty­mis­tä häi­rin­nän takia

Ylelle kokemuksistaan kertoi noin viisi prosenttia kaikista ehdolle asettuneista.

Ylen kunnallisvaaliehdokkaille teettämän verkkokyselyn mukaan yhteensä 681 ehdokasta ympäri Suomen kertoo kokeneensa vaalihäirintää.

Ehdokkaiden vastauksissa nousi kolme suurta teemaa: vaalikampanjan vandalisointi, sanallinen ja kirjallinen pilkkaaminen sekä seksuaalinen häirintä.

Seksuaalista häirintää olivat kokeneet etenkin kyselyyn vastanneet naisehdokkaat.

Kokemuksia sanallisesta ja kirjallisesta pilkkaamisesta oli usealla Ylen kyselyyn vastanneella ehdokkaalla. Moni häirintää kokeneista kertoi miettineensä tarkkaan, lähteekö ehdokkaaksi lainkaan.

Esimerkiksi Oulun vaalipiirin kokoomusehdokas Katja Koskinen harkitsi vaaleista jättäytymistä aikaisempien häirintäkokemusten takia.

Koskinen on entinen pankinjohtaja ja kertoi tietävänsä, että kritiikin kestäminen kuuluu politiikkaan. Siitä huolimatta Koskisesta on epäreilua, että hän saa esimerkiksi taloutta käsitteleviin kirjoituksiinsa kunnallispolitiikassa jo mukana olevilta miehiltä kommentteja, joissa kielletään “noviisia” neuvomasta, hän kertoi Ylelle.

Vaalitaulujen tuhoaminen oli puolestaan yleisintä vaalikampanjan vandalisointia kyselyyn vastanneiden ehdokkaiden joukossa.

Puolueet tehneet lukuisia rikosilmoituksia

Ylen mukaan puolueet ovat tehneet useita vaalihäirintään liittyviä rikosilmoituksia. Osalla puolueista oli myös ohjeistus ehdokkailleen vaalihäirinnän varalta.

Yle lähetti sähköpostitse kyselyn eri puolueiden puoluetoimistoille, piirijärjestöille tai puolueen yhteyshenkilöille. Vastauksia tuli 13 puolueen ehdokkaalta ympäri Suomea yhteensä 1 821.

Kuntavaaleissa on yhteensä 35 600 ehdokasta. Ylelle kokemuksistaan kertoi siis vain noin viisi prosenttia kaikista ehdolle asettuneista.