Yle: Ainakin viisi suo­ma­lais­nais­ta ha­luai­si palata Suomeen al-Ho­lin lei­ril­tä, yksi sanoi ha­lua­van­sa jäädä Syy­riaan

Yle on saanut tietoja kuudesta leirillä olevasta suomalaisnaisesta. Viisi heistä haluaisi palata Suomeen lastensa kanssa.

Al-Holin leirillä on kymmeniä tuhansia ihmisiä. Osa leirillä olleista naisista pakkasi tavaroita kesäkuussa.
Al-Holin leirillä on kymmeniä tuhansia ihmisiä. Osa leirillä olleista naisista pakkasi tavaroita kesäkuussa.
Kuva: AHMED MARDNLI

Ylen mukaan ainakin viisi al-Holin pakolaisleirillä olevaa suomalaisnaista haluaisi palata Suomeen lastensa kanssa. Yksi nainen sanoi haluavansa jäädä Syyriaan.

Ylen tiedot perustuvat kahdelta naiselta saamiin viesteihin sekä naisten omaisten Suomessa antamiin tietoihin.

Lisäksi kaksi muuta naista on sanonut jo aiemmin haluavansa palata Suomeen. Yle ei tavoittanut heitä nyt.

Syyriaan jäämistä toivova nainen sanoo, että hän lähti Suomesta, jotta voi harjoittaa vapaasti islamin uskontoa. Syyriassa se on hänen mukaansa mahdollista, mutta hän ei usko sen onnistuvat Suomessa. Nainen myös uskoo, että hän voi vielä joskus tulevaisuudessa elää islamilaisessa valtiossa.

Syyriassa sijaitsevalla leirillä on mediatietojen mukaan yksitoista suomalaisnaista. Naisilla on yhteensä 30 lasta.

Yle haastatteli elokussa suomalaisnaista, joka kyseenalaisti silloin paluun Suomeen. Nyt hän haluaisi kuitenkin palata takaisin.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi al-Holin leirillä olevien suomalaisten kohtaloa presidentin kyselutunnilla Ylellä lauantaina. Hänen mielestä kokonaisuudessa täytyy huomioida inhimilliset seikat, mutta toisaalta on syytä paneutua tarkkaan myös turvallisuustekijöihin niin Syyriassa kuin Suomessakin.

Niinistö nosti esiin myös sen, että Euroopassa ja Pohjoismaissa on tullut linjaksi hakea pois orpoja ja sairaita lapsia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoin Ylen Ykkösaamussa, että ainakin leirillä olevat lapset pitäisi tuoda Suomeen.

–  He ovat tietysti täysin syyttömiä osaansa. Kyllä sydän sanoo, että vähintäänkin heitä pitäisi pystyä auttamaan.

Lapsista yli puolet on alle 5-vuotiaita.

Jutun kommentointimahdollisuus on päättynyt.