Kotimaa

Presidentti Niinistö al-Holista Ylellä: Maanantaina varmasti tiedämme hallituksen linjan – "En minäkään ihan selkoa saanut, mitä kaikkea tässä on jo tapahtunut"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten kysymyksessä on otettava huomioon monta asiaa. Arkistokuva. KUVA: Jouni Porsanger
Kotimaa 14.12.2019 14:11 | Päivitetty 14.12.2019 16:39
STT, Kaleva

Presidentti Sauli Niinistön mielestä kysymyksessä al-Holin leirin suomalaisista täytyy huomioida inhimilliset seikat, mutta toisaalta on syytä paneutua tarkkaan myös turvallisuustekijöihin niin Syyriassa kuin Suomessakin.

–  Ehkä kannattaa kiinnittää nyt kuitenkin huomiota siihen, että muissa Pohjoismaissa ja aika pitkälti Euroopassakin linjana on toistaiseksi ollut se, että haetaan orpoja ja sairaita lapsia, Niinistö sanoi Ylen presidentin kyselytunnilla.

Niinistön mielestä julkista keskustelua al-Holista on hämmentänyt se, että liikkeellä on kovin erisuuntaisia tietoja.

–  Joudun kyllä tunnustamaan, etten minäkään ihan selkoa saanut, enkä ehkä vieläkään, että mitä kaikkea tässä nyt on jo tapahtunut, mitä on mietitty.

Niinistön mukaan on äärimmäisen tärkeää, että hallitus nyt kokoaa tämän ajattelun.

–  Maanantaina me varmasti sitten kaikki tiedämme, mikä on hallituksen linja.

Välikysymys luo painetta hallitukselle

Oppositiopuolueet jättivät tällä viikolla hallitukselle yhteisen välikysymyksen al-Holista ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta asiassa. Hallitus vastaa välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa tiistaina.

Hallituslähteistä kerrotaan STT:lle, että hallitus käy asiasta neuvottelut maanantaina. Halukkuutta poliittisen päätöksen tekemiseen löytyy ainakin SDP:stä ja keskustasta.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että Syyriassa al-Holin leirillä olevat äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan. Tällöin lapsia voitaisiin auttaa ilman heidän vanhempiensa auttamista.

Kulmunin mukaan Isisin alueille terroristiseen toimintaan vapaaehtoisesti lähteneitä äitejä ei tulisi auttaa paluussa.

– Suomalaisten turvallisuutta ei haluta vaarantaa, Kulmuni sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Keskustassa kuitenkin tiedostetaan, että äitien tuloa Suomeen ei voida lain ja kansainvälisten sopimusten mukaan estää, jos he päätyvät maahan omia reittejään.

Hallitus etsii yhteistä linjaa lähipäivinä

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan hallituksen pitää al-Hol-asiassa valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Hän kertoi toivovansa, että hallituksen toimintalinja vastaa siihen, miten osaansa syyttömät ja vaikeissa olosuhteissa olevat lapset saadaan pois leiriltä.

Kaikkonen kertoi, että hänen tietojensa mukaan lapsista yli puolet on alle 5-vuotiaita.

– He ovat tietysti täysin syyttömiä osaansa. Kyllä sydän sanoo, että vähintäänkin heitä pitäisi pystyä auttamaan. Vähemmän itse ymmärrän sitä, että näitä naisia sitten pitäisi Suomen valtion verovaroilla auttaa, Kaikkonen sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa.

Kaikkonen ei osannut sanoa päivämäärää, jolloin suomalaisten kotiuttaminen al-Holista voitaisiin toteuttaa.

– Toivoisin, että saisimme kohtuullisen pian asian etenemään, hän sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Haluaako orpo että häntä ja hänen vanhempiaan autetaan ?
– Meillä ei ole mitään syytä auttaa heitä, vastasi orpo kun kysyttiin Al- Holin leirin aikuisten suomalaisten naisten auttamisesta.

Mielestäni on olemassa riski jos jo tässä vaiheessa autettavien päälle asetertaan leima ja yksittäinen orpo pyrkii määrittelemään kriteerit auttamiselle ja avun tarpeelle. Asenneilmapiirin muokkaaminen avun tarpeessa olevien vastaiseksi tässä maassa ei edesauta sotatoimialueelta palaavien sopeutumista yhteiskuntaan. Tästä löytyy tutkittua historiatietoa Suomen omasta historiasta kuinka kohtelimme kansalaisryhmiämme. Historiasta löytyy suora yhteys myös siihen tietoon mitä ihmisten toimintaan vaikutti se mihin puolueeseen itse kuului ja mitä ideologiaa ei sietänyt ja kenet asetettiin milloin milläkin perustellaa teloituskomppanian eteen. On myös tietoa kuinka kohtelimme esimerkiksi Oulussa vankileireillä niitä ihmisiä joita emme yhteiskuntamme jäseniksi halunneet hyväksyä.
Meidän orppokiintiömme ei todellakaan ole täytetty yhdellä orpolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on surkealla mallilla asiat, kun ei tasavallan presidentti ole tietoinen mitä ympärillä tapahtuu. Minkälainen kupla se on missä Sauli elelee. Kattavista tiedustelu laeista huolimatta valtion päämies ei tiedä missä mennään. Vai onko Sauli vetäytynyt taas instituutionsa suojaan katselemaan periskoopilla poliittista kuplintaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasavallan presidentti ehkä esiintyi tarkoituksella hiukan liiankin vaatimattoman "tietämättömänä" asiassa. Presidentillä toki on "supot" ja kaikki muutkin valtakunnan tiedusteluorganisaatiot ja "kuiskaajat" käytettävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman naisen ja lapsen takia on kehittynyt hysteria vailla vertaa. Eikö enää oleyhtään poliitikkoa, joka osasi kertoa selvällä kielellä mitä tässä nyt on tapahtumassa. Muutaman naisen ja lapsen paluu al Holin leriltä ei ole uhka eikä mitään muutakaan. On kerrassaan käsittämätöntä tämä vouhkaminen terrosisteista ja hedän uhastaan Suomalaisille. Lopullisesti olen menettänyt uskoni Pesrussuomalaiseen puolueeseen, että he olisivat joskus oiken hallituskelpoinen puolue. Ehkä sitten kun nykyinen johtajat ovat väistyneet tai heitetty sivuun puolueen johdosta. Jokainen Perussuomalaisia kannattava ihminen on osallinen tähän arvottomaan näytelmään nimeltä, muutaman naisen ja lapsen tähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Ihmettele suuresti perussuomalaisten pelkoa muutamaa äitiä ja lasta kohtaan. Olisikohan tullut jo lapsena traumoja omasta äidistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidetti Niinistö kertoi YLE:n haastattelussa kyllä myös selkeän oman kannan al-Holin kriisin ratkaisemiseksi: orvot ja sairaat lapset tuodaan Suomeen. Niinistö painotti haastattelussa turvallisuuskysymyksiä sekä Syyriassa että erityisesti Suomessa, jos naiset tuotaisiin tänne. Pitää nostaa hattua presidentille, selkeä kannan ilmaisu. Voisiko hallitus tehdä erilaisen päätöksen. Jos tekisi, korkeimmat valtioelimet joutuisivat ristiriitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hauskaa että persujen halla-aho saa levittää juoruja ilman vastuuta mutta sitten itse halla-aho muita vaatimassa eroa jos vääristää tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut on oppositiossa , ja niiden tehtävä on arvostella hallitusta ja nyt on kyllä myös syytä siihen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kun persut on oppositiossa, saa vaehdella mielin määrin? Noh, kannanottohan se on persulta siihenkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hallituksen linja oli valehdella asiasta.

Tarvitsemme uudet vaalit ja uuden hallituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokenut politiikokko Haavisto asettelee sanansa tietoisesti hyvin seikkaperäisesti ja ympäripyöreästi eikä kerro totuutta asiassa. Tämä on suomeksi sanottuna valehtelua eli totuuden kertomatta jättämistä.

Heillä täysin selvät vaihtoehdot asiassa miten etenevät, mutta eivät niitä kerro julkisuuteen. Leikitään salassapitovelvollisuutta vaikka sitä ei ole. Muita hallituspuolueitakin painostetaan valehtelemaan ja kiemurtelemaan Haaviston malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmaa ei olisi jos ajettaisiin yhteistä etua. Mutta kun liikaa tuijotettaan ihmisoikeuksia niin kaikki sekoiliat menee tavallisen kansan ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentin lausunto on tyypillistä kiertelevää Niinistöä. Kaiken voi ymmärtää miten vain, kukaan ei voi syyttää mistään (valehtelusta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaviston sooloilusta pitää tulla loppu ja ulkoministeri vaihtoon. Haavston tekemiset aiemmin on myös tuottanut ongelmia kuten sähköverkon myyminen Carunalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka pitkään Keskustalla menee, että sen silmät aukeavat. Koiranpennulla se kestää noin 2 viikkoa. Nyt näyttää siltä, että Keskustalla se kestää huomattavasti pidempään, josko aukeavat ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama valiokunta voi leiriytyiä eduskunnan joululoman ajaksi al-Holiin, jos siinä jonkinlaisen kuvan saa tilanteeseen ei tarvitse koko kevättä vatuloida onko tulijoita.
Eduskunta on turhempiakin matkoja tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä me teemme näillä presidenteillä, jotka eivät tiedä, mihin Suomi on menossa? Ihmettelen Niinistön lausuntoa, pelaa poliittista peliä, vaikka ei pitäisi.

Kaikkonen sanoin TV:ssä tänään, että on hankala tapaus. Minä kysyn, että miten niin? Miten hankala, kun päätökset heistä olisi voitu tehdä jo ennen kuin he sinne edes menivät eli heitä ei tulla hakemaan sieltä takaisin. Onhan se poliitikon elämä hankalaan, jos ei osaa sanoa mihinkään mitään ja kiertelee ja kaartelee. Ihmettelen vain, että kuka näitä eduskuntaan aina äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenni sanoo, että lapset pitää pelastaa, eikä hallitusten valehtelusta pidä välittää yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tästä kaikki muut on selkon saaneet ja sehän tässä ongelma onkin. Kun selkoisuus ei hallituksen tarkoitus ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

15:28
Kuutoskaupunkien ilmastotyö jälleen vertailussa – henkilöautojen määrä noussut Oulussa ja Vantaalla
15:24
Katalonia järjestää pikaisesti uudet vaalit – separatistien riita johti aluejohtajan eroon
15:23
Helsingin Kuvataiteen talo palvelisi koko maan taiteilijoita – Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja perustelee epäilijöille, miksi on järkevää perustaa "taas joku pytinki"
15:12
Suomen Pankki lähtee parantamaan kaiken kansan talousosaamista – Ministeri haikaili vanhaa säästöpossua, joka olisi yhä tarpeen joka kodissa
15:11
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
14:59
Hallitus antaa vauhtia työperäiseen maahanmuuttoon – Haatainen lupaa vahtia, että lupaprosessit nopeutuvat
14:22
Tuore kysely: Kuntosali on oululaisten nuorten tärkein liikuntapaikka – ulkokuntoilupuistot ja esports-paikat toivotuimpien joukossa
162
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
76
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
71
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
31
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
17
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"
16
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
14
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image