Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

YK:n jär­jes­tö vah­vis­ti iskun kouluun Gazassa – ra­ken­nus­ta käy­tet­ty kotinsa jät­tä­nei­den ma­joi­tuk­seen

Gazan kaistan eteläosaan on siirtynyt jopa miljoona ihmistä, arvioi Yhdysvaltain erityislähettiläs brittilehti Guardianin mukaan.

Gazan pommitettua Tal Al Hawan aluetta lauantaina 4. marraskuuta.
Gazan pommitettua Tal Al Hawan aluetta lauantaina 4. marraskuuta.
Kuva: MOHAMMED SABER

YK:n palestiinalaispakolaisia auttava järjestö (UNRWA) on vahvistanut iskun Gazassa Jabalian pakolaisleirissä sijaitsevaan kouluun, kertoi BBC lauantaina. Koulua on käytetty kotinsa jättäneiden palestiinalaisten väliaikaiseen majoitukseen.

UNRWA on vastannut koulusta. Järjestön edustaja Juliette Touma ei osannut sanoa, kuka iskun takana oli.

Gazan kaistaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin terveysministeriön mukaan iskun takana on Israel. Sen mukaan iskussa kuoli ainakin 12 ihmistä. Uhrilukua ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Israelin asevoimien tiedottaja Peter Lerner kertoi BBC:lle Israelin tarkastelevan tapausta. Hänen mukaansa alueella on ollut tulitusta parin viime päivän aikana.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan uusi kouluisku olisi tapahtunut lyhyen ajan sisällä edellisestä, eri kouluun Gazassa tehdystä Israelin iskusta, jossa kuolleita olisi Gazaa hallitsevan Hamasin terveysministeriön mukaan ainakin 20.

Ministeriön mukaan molempia kouluja on käytetty kotinsa jättäneiden palestiinalaisten väliaikaiseen majoitukseen.

Ministeriö sanoi lauantaina, että Gazassa Israelin hyökkäyksessä ja ilmaiskuissa kuolleiden määrä oli noussut yli 9 400:n. Ministeriön mukaan kuolleista yli 3 900 on lapsia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

USA: Avustuskuljetuksia ei kaapattu

Gazan kaistan eteläosaan on siirtynyt ainakin 800 000 ja mahdollisesti jopa miljoona ihmistä, arvioi Yhdysvaltain Lähi-idän humanitaarisen avun erityislähettiläs David Satterfield Jordaniassa. Satterfieldin toimittajille antamista kommenteista kertoi brittilehti Guardian.

Israelin ilmaiskut ja maavoimien operaatiot ovat keskittyneet erityisesti Pohjois-Gazaan, jossa Satterfield arvioi olevan yhä 350 000–400 000 ihmistä.

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa puhuneen Yhdysvaltain erityislähettilään mukaan ei ole havaittu merkkejä siitä, että Gazaa hallitseva Hamas olisi kaapannut alueelle lähetettyjä avustuskuljetuksia.

Järjestö: Ambulanssi-iskussa kuoli 15 siviiliä

Palestiinan Punainen Puolikuu on kertonut tuomitsevansa Israelin perjantaisen ambulanssi-iskun. Järjestön varhain lauantaina julkaiseman tiedotteen mukaan yhteen sen ambulansseista oli osunut israelilaisjoukkojen ohjus. Järjestön mukaan ajoneuvo oli ollut noin kahden metrin etäisyydellä Gazan kaupungissa sijaitsevan al-Shifan sairaalan sisäänkäynniltä.

Järjestön mukaan iskussa sai surmansa 15 siviiliä, minkä lisäksi 60 ihmistä loukkaantui. Luvut heijastelevat Hamasin alaisen terveysministeriön aiemmin julkaisemia uhrilukuja. Toinen ambulanssi joutui Palestiinan Punaisen Puolikuun mukaan ohjusiskun kohteeksi noin kilometrin päässä sairaalasta. Tämä isku aiheutti järjestön mukaan loukkaantumisia ja vaurioita.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi lausunnossaan olevansa kauhistunut ambulanssisaattueeseen kohdistetusta iskusta. Guterresin lausunto julkaistiin muutama tunti iskun jälkeen. Lausunnossaan Guterres vaati loppua konfliktille.

Israelin asevoimat sanoi tehneensä ilmaiskun ambulanssia vastaan. Asevoimat syytti ambulanssin olleen Hamasin käytössä, ja asevoimien mukaan iskussa oli kuollut lukuisia Hamasin taistelijoita.

Hamasin kontrolloiman Gazan alueen viranomaiset sanoivat Israelin iskeneen ambulanssisaattueeseen, joka kuljetti haavoittuneita Gazasta Rafahin rajanylityspaikalle.