Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Yh­dys­val­tain tal­vi­myrs­ky on vaa­ti­nut lähes 50 kuo­lon­uh­ria – jou­lun­py­hien lentoja peruttu yli 15 000

New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan Erien piirikunnan alueella ihmisiä on löydetty kuolleina autoista ja kadunvarsien lumipenkoista.

Mies tekee lumitöitä Buffalossa New Yorkissa jouluaattona.
Mies tekee lumitöitä Buffalossa New Yorkissa jouluaattona.
Kuva: JALEN WRIGHT

Yhdysvalloissa oli talvimyrskyn seurauksena maanantaina raportoitu ainakin 47 ihmisen kuolemasta yhteensä yhdeksässä osavaltiossa. Kovat lumisateet ja jäätävät lämpötilat ovat osuneet erityisesti maan itäosiin, mutta kuolonuhreista on tietoja myös maan keskiosassa Coloradossa, jossa ainakin neljän ihmisen kerrottiin paleltuneen kuoliaaksi.

Flightaware-sivuston mukaan lentoja on Yhdysvalloissa peruttu joulunpyhien aikana yhteensä yli 15 000.

"Tämä ei ole vielä ohi"

Pelkästään New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Erien piirikunnassa oli viranomaisten mukaan kuollut ainakin 25 ihmistä maanantaihin mennessä. Osavaltion läntisessä osassa Buffalossa lunta oli satanut ainakin 2,4 metriä ja sähköt olivat laajalti poikki. Pelastusyksiköt eivät päässeet toimittamaan apua pahiten kärsineille alueille.

Erien piirikunnan johtaja Mark Poloncarz varoitti lehdistötilaisuudessa, että lunta voisi sataa vielä lisää maanantain aikana.

– Tämä ei ole vielä ohi, hän sanoi.

Uutiskanava CNN:n mukaan Poloncarz sanoi sunnuntaina, että Erien piirikunnan alueella joitakin ihmisiä oli löydetty kuolleina autoista ja kadunvarsien lumipenkoista. Myös Buffalon kaupungissa oli poliisin lausunnon mukaan löydetty kuolleita ulkoa sekä autoista.

Viranomaiset ovat kuvailleet Buffalon olosuhteita historiallisen vaarallisiksi, kun sähkökatkot olivat kestäneet tuntikausia.

New Yorkin kuvernööri varoitti sunnuntai-iltana tilanteen olevan edelleen hengenvaarallinen ja kehotti ihmisiä pysymään kotonaan.

– Tilanne on kuin sota-alueella. Autot katujen varsilla ovat järkyttävä näky, kuvernööri Kathy Hochul sanoi.

Sunnuntai-iltaan mennessä myrsky oli näyttänyt laantumisen merkkejä, mutta itärannikolla kymmeniätuhansia ihmisiä oli maanantaina edelleen ilman sähköä.

Viikonlopun aikana pakkaslukemia on nähty 48 osavaltiossa.

Talvisää koetellut myös Kanadaa - ainakin neljä kuoli bussin kaaduttua

Länsi-Kanadassa ainakin neljä ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui linja-auton kaaduttua lauantai-iltana.

Viranomaisten mukaan onnettomuus johtui todennäköisesti erittäin jäisistä keliolosuhteista, mutta tapahtuman tutkinta on vielä kesken.

Tapahtumapaikka sijaitsee runsaat 300 kilometriä Vancouverista itään Brittiläisen Kolumbian alueella, jota on kurittanut ankara talvikeli jo useita päiviä.

Alueen terveysviranomaisten mukaan 53 ihmistä sai onnettomuuden jälkeen sairaalahoitoa. Heistä 36 oli saanut lieviä tai vakavia vammoja.

Kelju sää on vaikeuttanut liikennettä ja aiheuttanut lukuisia kuolemaan johtaneita onnettomuuksia keskellä kiireisintä lomakautta.

Maan pääministeri Justin Trudeau kehotti lauantaina Tw itterissä kansalaisia pysymään turvassa.