Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Joe Biden saapui Suomeen – kym­me­nien autojen saattue lähti kohti pre­si­den­tin yö­py­mis­paik­kaa

Joe Bidenia olivat vastassa lentokentällä muun muassa Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickey ja Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala.

Helsinki
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden Vilnassa Naton huippukokouksessa. EPA/FILIP SINGER, BY: ALL OVER PRESS
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden Vilnassa Naton huippukokouksessa. EPA/FILIP SINGER, BY: ALL OVER PRESS
Kuva: FILIP SINGER

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui keskiviikkoiltana Suomeen. Presidentin lentokone Air Force One laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle pian kymmenen jälkeen illalla.

Koneen pysähdyttyä sen etuosan uloskäynnin eteen rullattiin laskeutumisportaat. Hetken kuluttua portaiden eteen rullattiin punainen matto.

Sen jälkeen Bidenin virka-auto, joka tunnetaan nimellä "Peto", ajoi portaiden eteen. Auton etuosassa olivat Suomen ja Yhdysvaltain liput. Auton ympärillä oli useita mustiin pukuihin ja tummiin aurinkolaseihin pukeutuneita ihmisiä.

Koneesta ulos tultuaan Biden heilautti kättään ja laskeutui portaat autolle. Biden jutteli virka-auton edessä hetken vastaanottokomitean kanssa. Presidenttiä vastassa olivat ainakin Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickey ja Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala.

Juttutuokion jälkeen Biden istuutui autoon. Vähän ajan kuluttua yli 30 auton saattue lähti liikkeelle kohti Bidenin majapaikkaa.

Vielä ei ole tiedossa, missä Biden yöpyy Helsingissä. Kampissa sijaitsevaa Radisson Blu Royal -hotellia on pidetty hyvin todennäköisenä presidentin majoituspaikkana.

Massiiviset turvajärjestelyt

Helsingissä pidetään torstaina Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain huippukokous, ja Bidenilla on myös kahdenvälinen tapaaminen presidentti Sauli Niinistön kanssa. Huippukokous järjestetään Presidentinlinnassa.

Yhdysvaltain presidentin vierailua ympäröivät massiiviset turvajärjestelyt, jotka vaikuttavat myös Helsingin keskustan liikennejärjestelyihin etenkin torstaina.

Edellinen Suomessa vieraillut Yhdysvaltain presidentti oli Donald Trump, joka kävi Helsingissä heinäkuussa 2018 tapaamassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Trump yöpyi tuolloin vaimonsa Melania Trumpin kanssa Munkkiniemessä valtion vierastalossa, joka on nyt remontissa.

Edelliset huippukokoukset Yhdysvaltain presidentin ja Pohjoismaiden johtajien välillä järjestettiin Tukholmassa vuonna 2013 ja Washingtonissa vuonna 2016. Asetelma on nyt hieman erilainen kuin silloin, sillä nyt kaikki Pohjoismaat ovat joko Naton jäseniä tai Ruotsin tapauksessa aivan Nato-jäsenyysprosessin loppumetreillä.

Päivitetty Bidenin saapumispäiväksi keskiviikko, ei torstai.