Uimataito: Korona ai­heut­ti rajun not­kah­duk­sen lasten ui­ma­tai­toon ja nyt pe­lä­tään ener­gia­tal­koi­den vai­ku­tus­ta

Jääkiekko: Kärpät sai run­saas­ti tu­liai­sia Ville Koi­vu­sen hat­tu­temp­pu­näy­tök­ses­tä

Sisäilmaongelmat: Oulun Nor­maa­li­kou­lun si­sä­il­ma­on­gel­mat ovat taas ta­pe­til­la, reh­to­rin mukaan koulu on jat­ko­ajal­la

Yh­dys­val­lat on hy­väk­sy­nyt yli 300 mil­joo­nan dol­la­rin ase­kau­pan Suomeen – puo­lus­tus­voi­mil­le tulossa il­ma­tais­te­lu­oh­juk­sia ja lii­to­pom­me­ja hä­vit­tä­jiin

Suomi on tarjoutunut ostamaan hävittäjälentokoneissa käytettäviä ohjuksia ja liitopommeja.

Washington
F-35-hävittäjä Keflavikin tukikohdassa Islannissa. Suomi on tilannut samaa tyyppiä 64 kappaletta.
F-35-hävittäjä Keflavikin tukikohdassa Islannissa. Suomi on tilannut samaa tyyppiä 64 kappaletta.
Kuva: GIUSEPPE LAMI

Yhdysvallat on hyväksynyt mahdollisen 323 miljoonan dollarin eli noin 310 miljoonan euron asekaupan Suomeen. Asiasta tiedottaa Yhdysvaltain asekaupoista ulkomaille vastaava DSCA-virasto.

Suomi on tiedotteen mukaan tarjoutunut ostamaan enintään 40 kappaletta Sidewinder AIM-9X Block II -ohjuksia ja 48 kappaletta AGM-154 JSOW -liitopommeja. Aseita on tarkoitus käyttää Puolustusvoimien hävittäjälentokoneissa.

Sidewinder AIM-9X on kehittynyt lämpöhakuinen ilmataisteluohjus vihollisen lentokoneiden ja muiden ilmakohteiden tuhoamiseen.

AG-154 taas on jopa yli 100 kilometriä kantava, hävittäjästä pudotettava ja täsmäohjattu liitopommi maakohteiden tuhoamiseen.

Nykyisissä Hornet-hävittäjissä on jo käytössä sekä Sidewinder AIM-9X -ohjuksia että AGM-154 -liitopommeja, eli nyt samaa aseistusta ollaan ostamassa varastoihin lisää.

– Suomella ei tule olemaan vaikeuksia liittää näitä tarvikkeita puolustusvoimiensa toimintaan, tiedotteessa todetaan.

Tiedotteen mukaan kauppa kehittää Suomen suorituskykyä ilmataisteluaseiden ja ilmasta maahan laukaistavien aseiden osalta sekä vahvistaa Yhdysvaltain suhteita Pohjoismaissa.

Tiedotteessa todetaan lisäksi, että kauppa vahvistaa Yhdysvaltain ulkopolitiikan ja kansallisen turvallisuuden lisäksi "luotetun kumppanin" turvallisuutta. Suomen kuvaillaan myös olevan tärkeä poliittisen vakauden ja taloudellisen kehityksen tekijä Euroopassa.

Marraskuun alussa DSCA tiedotti Yhdysvaltain hyväksyneen noin puolen miljardin dollarin asekaupan Suomeen. Tuolloin hyväksyttiin mahdollinen raskaiden raketinheitinjärjestelmien ammusten kauppa, joka voi sisältää maksimissaan jopa 2 400 kappaletta GPS-ohjattuja raketteja.