Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Yh­dys­val­lat iski liit­to­lai­si­neen Je­me­niin – huthit uh­kaa­vat iskeä ta­kai­sin

Asiantuntijan mukaan iskut Jemeniin olivat odotettuja ja tuskin jäävät viimeisiksi. Myös EU:ssa harkitaan omaa kriisinhallintaoperaatiota Punaisellemerelle.

Huhti-sotilaat osoittivat mieltään Jemenissä perjantaina USA:n ja Britannian iskun jälkeen.
Huhti-sotilaat osoittivat mieltään Jemenissä perjantaina USA:n ja Britannian iskun jälkeen.
Kuva: Mohammed Huwais / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain johtaman koalition isku huthikapinallisia vastaan oli odotettavissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija OIli Ruohomäki STT:lle.

– Siitä oli varoitettu jo aikaisemmin, että huthien laivaliikenteeseen tekemien iskujen pitää loppua. Koska ne (iskut) eivät loppuneet, oli odotettavissa, että ryhdytään vähän järeämpiin toimiin, Ruohomäki kertoo.

Yhdysvallat ja Britannia liittolaisineen vakuuttavat, että niiden hävittäjillä ja ohjuksilla tekemät iskut Jemenin alueelle tähtäävät vakauden palauttamiseen Punaisellemerelle. Maat korostivat lausunnossaan, että ne eivät emmi toimia suojellakseen ihmishenkiä ja varmistaakseen laivaliikenteen vapaan kulun yhdellä maailman keskeisistä kauppareiteistä.

Yhdysvaltain ja Britannian lisäksi lausuntoon yhtyivät Australia, Bahrain, Kanada, Tanska, Saksa, Hollanti, Uusi-Seelanti, ja Etelä-Korea.

– En epäröi tarvittaessa määrätä lisätoimia kansamme ja kansainvälisen kaupan vapaan kulun suojelemiseksi, sanoi presidentti Joe Biden omassa lausunnossaan.

Jemeniin tehdyt iskut tuomitsivat hutheja tukeva Iran ja sen liittolainen Venäjä, joka pyysi myös YK:n turvallisuusneuvoston koolle käsittelemään tilannetta.

Huthikapinalliset puolestaan uhosivat jatkavansa omia iskujaan ja ilmoittivat nyt myös kaikkien Yhdysvaltain ja Britannian etujen olevan "oikeutettuja kohteita". Ruohomäki ei kuitenkaan näe tilanteessa laajemman eskalaation vaaraa.

– Huthit ovat iskeneet laivoihin, mutta ei heillä ole lihaksia paljoa kauemmaksi mennä, hän sanoo.

Myös maantieteelliset tekijät ehkäisevät tilanteen eskaloitumista, eikä Ruohomäki usko esimerkiksi Iranin lähtevän suuremmin tukemaan hutheja.

– Kun katsoo ihan puhtaasti karttaa ja maantiedettä, on vaikea nähdä mihin suuntaan tilanne laajenisi, Ruohomäki tiivistää.

"Tokkopa nämä Yhdysvaltain johtaman koalition iskut viimeisiksi jäävät. Jatkossakin tullaan varmaan näkemään iskuja ja vastaiskuja sekä mahdollisesti erikoisjoukkojen operaatioita."
OIli Ruohomäki
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija

Yhdysvallat liittolaisineen tavoittelee Ruohomäen käsityksen mukaan ensisijaisesti laivaliikenteeseen tehtävien iskujen lopettamista ja merenkulun vapauden turvaamista.

– En näe minkäänlaista tahtotilaa siihen, että huthit haluttaisiin kokonaan pyyhkiä kartalta, hän sanoo

On vielä ennenaikaista arvioida, riittivätkö Yhdysvaltain johdolla tehdyt iskut lopettamaan huthien hyökkäykset merelle.

– Tokkopa nämä Yhdysvaltain johtaman koalition iskut viimeisiksi jäävät. Jatkossakin tullaan varmaan näkemään iskuja ja vastaiskuja sekä mahdollisesti erikoisjoukkojen operaatioita, Ruohomäki ennustaa.

Gaza-perustelut "kaukaa haettuja"

Huthien perusteluita toimimisesta Gazan palestiinalaisten puolesta ja Israelia vastaan Ruohomäki pitää kaukaa haettuina. Laivaiskujen kohteiksi on joutunut yli viisikymmentä maata, joista osalla ei ole ollut mitään tekemistä Israelin Gaza-operaation kanssa.

AFP:n diplomaattilähteiden mukaan myös EU-maat keskustelevat ensi viikolla kriisinhallintaoperaation perustamisesta Punaisellemerelle suojelemaan laivaliikennettä. Asiaa on puntaroitu EU:ssa jo viikkojen ajan. Operaation laajuudesta ja muista yksityiskohdista on tarkoitus keskustella tiistaina, ja päätös tehtäisiin seuraavassa ulkoministerikokouksessa.

Mahdollinen EU:n operaatio täydentäisi Yhdysvaltojen johtamaa liittoumaa, joka jo toimii alueella.

Espanja ilmoitti heti, ettei ainakaan se aio osallistua mahdolliseen EU-operaatioon.