Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tilaajille

Yh­den­ver­tai­suus­val­tuu­tet­tu saa yhä enemmän yh­tey­den­ot­to­ja – "Y­lei­nen tur­vat­to­muu­den tunne saattaa olla kas­va­mas­sa et­ni­sis­sä vä­hem­mis­töis­säm­me"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman on huolissaan poliittisessa keskustelussa käytetystä rasistisesta puhetavasta. Politiikassa ja etenkin sosiaalisessa mediassa harjoitettu sarkasmi ja mielipiteiden heittely aiheuttaa hänen mukaansa pelkoa niiden kohteiksi joutuvissa ihmisryhmissä. Rasismin "viihteellistäminen" muokkaa myös yleisön käsityksiä siitä, mikä on sallittua.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston saamat yhteydenotot ovat vuoden 2015 jälkeen lähes kolminkertaistuneet. Vuonna 2015 yhteydenottoja tuli yhteensä 884 ja viime vuonna jo 2 225.

Yhdenvertaisuusvaltuutettuna vuodesta 2020 lähtien toiminut Kristina Stenman kertoo, että yhteydenottomäärän kasvu selittyy osittain sillä, että yhdenvertaisuuslakia laajennettiin vuonna 2015. Lakiin lisättiin tuolloin uusia syrjintäperusteita, kuten vammaisuus, joka on listattu syrjintäperusteeksi myös perustuslaissa.

Stenmanin mukaan vaikuttaa kuitenkin myös siltä, että arjen rasistisia tekoja nostetaan nyt paljon esille.

– Olen huolissani siitä, että yleinen turvattomuuden tunne saattaa olla kasvamassa meidän etnisissä vähemmistöissä, Stenman sanoo.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.