Perheet: Tut­ki­jat häm­mäs­te­le­vät syn­ty­vyy­den nousua pan­de­mian kes­kel­lä

Vanhat kuvat: Ku­nin­gat­ta­ren vie­rai­lu, va­laan­lui­ta ja pom­mi­kuop­pia Ai­no­las­sa

Vi­si­tOu­lu kerää pai­kal­lis­ta­ri­noi­ta ja pe­ri­mä­tie­toa Poh­jo­lan ren­gas­tiel­tä Ta­ri­noi­den Hel­mi­nau­haan

Pohjolan rengastie vie muun muassa Rokua Geoparkiin.
Pohjolan rengastie vie muun muassa Rokua Geoparkiin.
Kuva: Jarmo Kontiainen

VisitOulu kerää paikallisia tarinoita ja kätkettyjä helmiä Pohjolan rengastien alueelta yksiin kansiin, Tarinoiden Helminauhaan (String of Hidden Pearls).

Paikallistarinoiden tavoitteena on herätellä lisää kiinnostusta Pohjolan rengastien varrelta paikallisesti sekä saada matkailijat käymään paikoissa, joista he eivät aikaisemmin ole kuulleet.

Tarinoiden halutaan houkuttelevan ihmisiä tutustumaan alueen rikkaaseen kulttuuriin ja ”hiljaiseen tietoon”, mikä jää usein vain paikallisten ihmisten perimätiedoksi.

Paikallistietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi matkailijan retken suunnittelussa sopivia vierailukohteita etsittäessä.

-
Kuva: Veera Rahtula

Tietoa voidaan hyödyntää myös muun muassa matkailun tuotteistuksessa.

VisitOulun mukaan paikallisten tarinoiden kokoaminen yhteen on tärkeää, koska perimätietona kulkeneet tapahtumat ja ilmiöt uhkaavat kadota, jollei niitä koota ja tehdä helposti löydettäväksi.

Siksi paikallisten keskuudessa kulkeneet tarinat ja kokemuksen arvoiset paikat halutaan kerätä digitaaliseen muotoon, jotta ne voivat siirtyä sukupolvelta toiselle riippumatta siitä, missä päin maailmaa ihmiset asuvat.

Tarinoita kerätään 14. elokuuta saakka Pohjolan rengastien alueelta. Tarinoita ja vinkkejä voi jättää osoitteeseen:pohjolanrengastie.fi/vinkit.

Pohjolan rengastie on osa Oulun alueen matkailun kehittämistä ja tunnettuuden kasvattamista. Tavoitteena on kasvattaa sekä kotimaisten että kansainvälisten matkailijoiden määrää.

Fakta

Pohjolan rengastie

Oulun seudun kiertomatka, joka sisältää erilaisia reittivaihtoehtoja ja matkailuyritysten palveluita.

Pituus noin 850 kilometriä.

Kattaa yhdeksän matkailualuetta: Oulun kaupunki, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Kempele, Ii ja Hailuoto.

Reittikokonaisuus kulkee 16 joen, Perämeren rannikon, jääkauden muovaaman luonnon ja Suomen eteläisimmän tunturialueen läpi.

Sisältää kymmeniä reittejä, joilla voi matkustaa autolla, pyöräillen tai patikoiden.

Lähde: VisitOulu