Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Vii­kin­git olivat Poh­jois-Ame­ri­kas­sa jo tasan tuhat vuotta sitten – to­dis­tee­na me­tal­li­te­räl­lä kaa­de­tut puut

New York

Viikingit asuivat Pohjois-Amerikassa jo tasan tuhat vuotta sitten, kertoo tuore tutkimus CNN:n mukaan. Vuosi 1 021 on ensimmäinen tarkka arvio eurooppalaisten läsnäolosta nykyisessä Kanadassa.

Kaksi viikinkiajalta peräisin olevaa miehen luurankoa Tanskan kansallismuseon näyttelytilassa.
Kaksi viikinkiajalta peräisin olevaa miehen luurankoa Tanskan kansallismuseon näyttelytilassa.
Kuva: Ida Marie Odgaard

Tutkimuksessa analysoitiin puisia esineitä, jotka on löydetty Newfoundlandin niemimaalta paikasta nimeltä L' Anse aux Meadows.

Ensimmäinen ratkaiseva seikka on se, että rakennuksia varten kaadetut puut oli katkaistu metalliterillä. Tuolloin alueella asuneet Amerikan alkuperäiskansat eivät tuottaneet metallia.

– Radiohiiliajoitus puolestaan kertoi, että kolme paikalta löydettyä puunpalasta oli kaadettu 29 vuotta suuren aurinkomyrskyn jälkeen. Se jätti jälkensä puiden uusimpaan vuosirenkaaseen ympäri maailman vuonna 993.

Puut oli kaadettu vuonna 1 021, kertoi isotooppikronologian apulaisprofessori Michael Dee Hollannin Groningenin yliopistosta.

CNN:n mukaan nykytodisteet viittaavat siihen, että viikinkien astutus Amerikassa jäi melko lyhytaikaiseksi.

Viikingit saapuivat Pohjois-Atlantin yli asuttamaan pysyvästi Islantia sekä useiksi sadoiksi vuosiksi Grönlantia.

Etäisyys Grönlannista Newfoundlandiin on noin 2 500 kilometriä. Kanadan pohjoisimman saaren, Ellesmerensaaren, ja Grönlannin välillä on kuitenkin pienimmillään vain 16 kilometrin merimatka.