Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ves­sa­rau­ha kuuluu myös kou­lu­lai­sil­le

Tunsitko ikinä noloutta tai pelkoa, kun kävit vessassa opiskeluaikoina? Mietitkö koskaan mistä se johtuu?

Monet  nuoret ja aikuiset tuntevat noloutta, häpeää ja jopa pelkoa vessan käyttämisestä koulussa. Tämä johtuu siitä, että vessat ovat huonosti eristettyjä ja kaikki äänet kuuluvat vessojen ulkopuolelle.

Eikä tämä ole ainoa ongelma, sillä joissakin roskikset ovat isoja ja kannettomia. Varsinkin nuoret naisen alut tuntevat välillä ahdistusta siitä, että joutuisivat laittamaan kuukautissiteet ja tamponit avonaiseen roskikseen, josta kaikki näkisivät ne.

Niin pojat kuin tytöt tuntevat epävarmuutta ja pelkoa vessassa käymisestä, koska jo nuoresta asti ovat muut ihmiset luoneet vaikutelman, että vessassa käymisen äänet ovat noloja ja häpeällisiä.

Opettajat ovat kertoneet, että ovat itsekin laittaneet esimerkiksi hanan päälle kun ovat käyneet vessassa etteivät äänet kuuluisi ulkopuolelle. Jotkut ihmiset pidättävät hätäänsä jopa kotiin asti. Yksi yleinen tapa on käyttää vessapaperia äänen hiljentämiseen, joka on sen turhaa kuluttamista, eikä ollenkaan ekologista.

Isomman roskiksen lisäksi vessoihin voisi laittaa pienemmän kannellisen roskiksen, jos ei ole sitä valmiiksi, johon voisivat tytöt laittaa tamponit ja terveyssiteet. Vessojen eristystä voisi lisätä tai asentaa vessoihin pienen kaiuttimen, josta kuuluisi vaikka lintujen ääniä.

"Jotkut ihmiset pidättävät hätäänsä jopa kotiin asti."

Helpoin ratkaisuhan näihin ongelmiin olisi se, että lapsille opetettaisiin ihan pienestä asti, että vessassa käyminen on täysin normaalia, eikä ääniä tarvitse hävetä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.