Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ve­si-Ja­tu­lis­sa ja Oulun ui­ma­hal­lis­sa on sul­jet­tu altaita bak­tee­ri­löy­dös­ten vuoksi – vau­va­uin­te­ja ja ve­si­jump­pia pe­ru­taan

On puhdas sattuma, että kahdesta hallista Oulun alueella löytyi bakteeria samaan aikaan, sanoo terveystarkastaja.

Oulun uimahallissa on suljettu monitoimiallas.
Oulun uimahallissa on suljettu monitoimiallas.
Kuva: Sanna Jarva

Oulun uimahallissa Raksilassa sekä Vesi-Jatulissa Haukiputaalla on suljettu osa uima-altaista Pseudomonas aeruginosa -bakteerilöydöksen vuoksi, kerrotaan Oulun kaupungin tiedotteessa.

Kummassakin uimahallissa bakteeria on löydetty monitoimialtaasta.

Raksilan hallin monitoimiallas on 1,2–1,3 metriä syvä ja siinä on muun muassa erilaisia vesihierontapisteitä. Veden lämpötilaksi kerrotaan 31 astetta.

Vesi-Jatulissa monitoimiallas on samassa vesikierrossa kahluualtaan kanssa. Vesi-Jatulista suljetaan siis monitoimiallas ja kahluuallas sekä monitoimialtaan välittömässä läheisyydessä oleva kylmäallas.

Bakteerilöydöksen vuoksi Raksilassa peruuntuvat esimerkiksi viikonlopun vauvauinnit. Vesi-Jatulissa vesijumppia tai muitakaan toimintoja ei pystytä pitämään monitoimialtaalla.

Näytteet on otettu tämän viikon keskiviikkona. Altaat ovat suljettuina toistaiseksi. Tilannetta seurataan uusintanäytteillä.

"Ei saa löytyä uimahallien vedestä"

Pseudomonas aeruginosa -bakteeri voi aiheuttaa infektioita lähinnä henkilöille, joilla on heikentynyt vastustuskyky.

Bakteeria on yleisesti ympäristössä, joten sitä voi päätyä myös uimahalleihin, kertoo terveystarkastaja Annamaija Niemi.

–  Pseudomonas aeruginosaa ei kuitenkaan saa löytyä uimahallien vedestä lainkaan. Se on siitä ikävä ja hankala bakteeri, että se kestää klooria varsin hyvin, Niemi kertoo.

Altaat joista bakteeria löytyi pannaan tehoklooraukseen.

Niemen mukaan tänään perjantaina altaista on otettu uusintanäytteet, joiden valmistumisessa menee useita päiviä.

Myös tehokloorauksen jälkeen otetaan näytteet alkuviikolla. Niistä saadaan tulokset aikaisintaan keskiviikkona. Mikäli tulos ei ole selvä ja tarvitaan näytteen jatkoviljely, tuloksia saadaan viimeistään perjantaina 3. helmikuuta, Niemi kertoo.

Toistaiseksi ei siis ole tiedossa, milloin mainitut altaat Raksilassa ja Vesi-Jatulissa saadaan taas normaalikäyttöön.

On sattumaa, että bakteeria löytyi samaan aikaan sekä Haukiputaalta että Raksilasta, Niemi sanoo. Esimerkiksi Raksilassa altaista on otettu 18. tammikuuta näytteet, joissa bakteeria ei ollut ja kloorin määrä vedessä oli vaaditulla tasolla.

27.1. kello 14.07: Lisätty uutiseen terveystarkastajan kommentit.