Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Ve­ro­tie­to­jen jul­kai­su turhaa mäs­säi­lyä

Palkka on tabu Suomessa. Harva haluaa kertoa omaa palkkaansa muille, mutta samalla muiden tulot kiinnostavat.

Loppuvuodesta uutiset täyttyvät ”vuoden tulokuninkaista ja -kuningattarista”. Uutiset keskittyvät lähinnä julkisuuden henkilöihin, joiden yhteiskunnallinen merkittävyys on usein vähäinen tai jopa olematon.

Julkisen sektorin palkat ovat täysin aiheellisesti julkisia, sillä ne maksetaan yhteiskunnan verovaroista, mutta onko todella tarpeellista, että tiedämme tosi-tv-tähden vuositulot?

Ilta-Sanomien (31.5.2021) julkaiseman uutisen mukaan lähes 5 000 verovelvollista vaati Verohallinnolta, että heidän vuoden 2019 tulo- ja verotietoja ei luovuteta tiedotusvälineille.

Perusteluna oli muun muassa tulotietojen yksityisyys ja jopa turvallisuusuhka. Helsingin hallinto-oikeuden huhtikuussa tekemän päätöksen mukaan luovutuskieltoa pyytäneiden nimet julkaistiin tiedotusvälineille, mikä tuntuu absurdilta.

Miksi verotietojen tulisi olla julkisia? Verotietojen julkisuutta perustellaan muun muassa sillä, että se edesauttaisi palkkauksen tasa-arvoisuutta naisten ja miesten välillä sekä vähentäisi harmaata taloutta, mutta onko verotietojen julkistaminen todella se paras keino?

Mielestäni työntekijöiden keskinäinen tasa-arvoisuus muodostuu pitkälti yritysten sisäisistä arvoista ja kommunikaatiosta. Mikäli palkkauksessa on sukupuolisidonnaisia tai muita epäkohtia, tulee niihin puuttua, mutta estääkö pelkkä verotietojen julkaisu sen? Epäilen.

Sosiaali- ja terveysministeriö ajaa tällä hetkellä ehdotusta palkka-avoimuudesta, jonka perusteella työntekijällä olisi oikeus saada tietoonsa kollegansa palkkatiedot, jos hän epäilee tulleensa syrjityksi sukupuolensa takia.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.