Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa kuusi ylen­nys­tä – katso täältä kaikki it­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set

Ukrainan sota: Uk­rai­na­lais­äi­dit ker­to­vat, kuinka pa­ke­ni­vat las­ten­sa kanssa turvaan Ouluun

Luitko jo tämän: Raa­tis­sa ko­mei­le­va pop­pe­li­veis­tos kärsi ti­hu­työs­tä

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Venäjän puo­lus­tus­mi­nis­te­riö kertoo suo­rit­ta­van­sa kes­ki­viik­ko­na "hu­ma­ni­taa­ri­sen ope­raa­tion" si­vii­lien eva­kuoi­mi­sek­si Sjev­je­ro­do­nets­kis­ta

Ukraina on saanut kymmenen prosenttia aseista, jotka se on pyytänyt länneltä, kertoi Ukrainan varapuolustusministeri tiistaina. Hänen mukaansa lännen pitäisi nopeuttaa toimituksia.

Kiova/Helsinki

Venäjän puolustusministeriö kertoi olevansa valmis suorittamaan keskiviikkona "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi vielä Ukrainan hallussa olevalta Azot-kemikaalitehtaalta Sjevjerodonetskista Venäjän hallitsemille alueille pohjoiseen, Svatoven kaupunkia kohti. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Ministeriön mukaan Venäjä avaa keskiviikkoaamuna siviilien evakuointikäytävän, joka on avoinna 12 tunnin ajan.

Ukrainan viranomaiset ovat sanoneet, että Azotin tehtaalla on piilossa yli 500 siviiliä, joiden auttaminen on vaikeaa.

Luhanskin separatistiviranomaisten edustaja arvioi, että noin 2 500 ukrainalaista ja ulkomaalaista taistelijaa saattaa olla vielä jumissa Azotin tehtaalla.

Venäjä vaati tiistaina ukrainalaisia taistelijoita laskemaan aseensa ja "lopettamaan järjettömän vastarintansa" Sjevjerodonetskissa.

Ukrainan asevoimat kertoi aiemmin joukkojensa vetäytyneen Donbassin alueella sijaitsevan Sjevjerodonetskin keskustasta.

Ukraina kertoo saaneensa länneltä kymmenen prosenttia pyytämistään aseista

Ukraina on saanut kymmenen prosenttia aseista, jotka se on pyytänyt länneltä, kertoi Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar tiistaina. Hänen mukaansa lännen pitäisi nopeuttaa toimitusaikataulua.

– Meidän on tiedettävä selkeät saapumisajat, koska joka päivä kun viiveitä on, puhumme ukrainalaisten sotilaiden ja siviilien elämistä.

Malyarin mukaan Ukraina ei voi odottaa kovin kauan, koska tilanne Donbassissa on hyvin vaikea.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt raskaita aseita länsimailta ja arvostellut joidenkin eurooppalaisten johtajien hitautta asetoimituksissa.

– Olen kiitollinen siitä, mitä on tulossa, mutta sen täytyy tulla nopeammin, presidentti sanoi.

Venäjä kieltää maahantulon 49 britiltä, joukossa toimittajia ja puolustusviranomaisia

Venäjä kertoo lisäävänsä "mustalle listalle" 49 Britannian kansalaista. Venäjälle maahantulokiellon saivat useat puolustusviranomaiset sekä toimittajat BBC:stä, Financial Times -talouslehdestä ja Guardian-lehdestä.

Maahantulokiellon saaneista yhteensä 29 on toimittajia.

Listalla olevat brittitoimittajat ovat olleet mukana väärän ja yksipuolisen tiedon tarkoituksellisessa levittämisessä Venäjästä sekä Ukrainan ja Donbassin tapahtumista, Venäjän ulkoministeriö väitti tiedotteessaan.

Poliisiviranomainen: Joka kymmenes Ukrainasta löydetyistä ruumiista tunnistamatta

Ukrainan johtavan poliisiviranomaisen Ihor Klymenkon mukaan noin joka kymmenes Ukrainasta löydetyistä ruumiista on tunnistamatta. Asiasta kertoo Ukrainan Interfax-uutistoimisto.

– Ukrainassa on raportoitu ja aloitettu rikostutkinta yli 12 000 ihmisen kuolemasta, joista suurin osa on löydetty joukkohaudoista, Klymenko kertoi.

Noin 1 200 kuolleen henkilöllisyys on vielä selvittämättä.

Kuolleista muutama prosentti on ollut lapsia, noin kolme neljästä miehiä ja loput naisia, Klymenko kertoi.

Ukrainan asevoimien esikunta sanoi tiistaiaamuna Facebook-tilillään, että venäläissotilaita on kuollut helmikuussa alkaneen hyökkäyksen aikana noin 32 500.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä kasvattaa puolustusbudjettiaan, etenee Harkovan seudulla

Venäjä on kasvattanut puolustusbudjettiaan lisätäkseen maan puolustusteollisuuden tuotantoa Ukrainassa käytävän sodan vuoksi, kertoo Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan.

Brittiministeriön mukaan teollisuudenalalla ei päästä välttämättä haluttuihin tavoitteisiin, sillä maa kärsii pakotteiden vaikutuksista sekä ammattitaitoisen työvoiman puutteesta.

Tilannekatsauksessa kerrotaan myös, että venäläisjoukot ovat edenneet Harkovan alueella ensimmäistä kertaa moneen viikkoon.