Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Venäjän kan­sa­lais­ten kulku tu­ris­ti­vii­su­mil­la Schen­gen-alueel­le Baltian maiden ja Puolan kautta lop­puu –­Suo­mi on yhä reitti EU:n alueel­le

Suomi on nyt Venäjän ainoa naapurimaa, jonka kautta venäläiset pääsevät EU-alueelle turistiviisumilla.

Helsinki
Venäläiset pääsevät yhä turistiviisumilla Suomeen. Arkistokuva.
Venäläiset pääsevät yhä turistiviisumilla Suomeen. Arkistokuva.

Venäjän kansalaiset eivät voi kulkea turistiviisumeilla Baltian maiden tai Puolan kautta Schengen -alueelle tästä päivästä lähtien. Matkustamista rajoitetaan turisti- ja liike-elämän tarkoituksessa. Humanitaarisista tai perhesyistä matkustaminen on yhä sallittua.

Kieltoa on perusteltu turvallisuushuolilla. Baltian maiden ja Puolan antamassa ilmoituksessa muistutetaan, että rajan yli kulkevien venäläisten joukossa voi olla ihmisiä, joiden tavoitteena on heikentää maiden turvallisuutta.

Maat myös huomauttavat, että Euroopan rajan valvonta vie huomattavasti resursseja.

Suomi on nyt Venäjän ainoa naapurimaa, jonka kautta venäläiset pääsevät turistiviisumilla EU-alueelle. Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Taneli Repo kertoi viikonloppuna STT:lle sähköpostitse, että rajaliikenteen ei arvioida lisääntyvän merkittävästi.

Suomi kiristi venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää syyskuun alusta lähtien, mutta ei ole kieltänyt niitä kokonaan. Tiukennukset eivät ole Revon mukaan vielä vaikuttaneet rajanylittäjien määrään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että Suomi toivoo EU-tasoisia ratkaisuja ja käytäntöjä venäläisten turistiviisumien kieltämisestä.