Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Ve­nä­jäl­lä lä­hes­tyy pre­si­den­tin­vaa­lik­si kut­sut­tu näy­tel­mä, eikä kaikki me­ne­kään Kremlin kan­nal­ta "suun­ni­tel­man mukaan"

Vajaat sata kilometriä. Se on nyt lyhin etäisyys, johon Venäjän aloittaman sodan varsinaiset sotatoimet ovat Suomesta katsottuna ulottuneet.

Silminnäkijähavaintojen perusteella miehittämätön lennokki tai kaksi sellaista iski Suomenlahden etelärannalla sijaitsevaan suureen maakaasuterminaaliin sunnuntaiaamuna  Ust-Lugassa eli Laukaansuussa. Tuhot olivat mittavat.


Kuva Leningradin alueen kuvernöörin Telegram-tililtä osoittaa, että Ukrainan lennokki-isku Suomenlahden etelärannalle osui maaliinsa.
Kuva Leningradin alueen kuvernöörin Telegram-tililtä osoittaa, että Ukrainan lennokki-isku Suomenlahden etelärannalle osui maaliinsa.
Kuva: Handout / AFP / Lehtikuva

Venäjän valtiollisten viestinten raportointi tapahtumasta oli odotettua. Kremlille uskollinen ykköskanava ei sunnuntai-illan pääuutislähetyksessä kertonut asiasta mitään.

Sen sijaan kansalaiset saivat kuulla muun muassa Latvian venäläisten huonosta kohtelusta ja presidentin menestyksekkäästä tapaamisesta Pohjois-Korean edustajien kanssa.

Syy vaikenemiseen Ust-Lugasta on ilmeinen. Vladimir Putinin on määrä saada jatkokausi presidenttinä maaliskuun puolivälin ohjatussa näytelmässä. Kaikki näyttäisi paremmalta, jos kansalaisiin saataisiin pumpattua hiven aitoa vaali-innostusta.

Ukrainan onnistuneet drooni-iskut ja sabotaasit Venäjän maaperällä tahraavat nyt kiusallisesti kuvaa maan isästä, joka turvaa kansalaisten rauhaisan elon epäystävällisten valtioiden ja "natsien" pahoilta aikomuksilta.

Yritys pimentää ikävät tapahtumat kansalaisilta on epätoivoinen. Esimerkiksi pietarilainen uutissivusto Fontanka.ru kertoi sunnuntaina olennaiset tiedot Ust-Lugan iskusta.

Sivusto jopa salli uutisen laajan kommentoinnin. Edes Putin ei ollut täysin koskematon. Joissakin kommenteissa irvailtiin hänen aiemmin sodan kulusta käyttämälle arviolle, jonka mukaan "kaikki menee suunnitelman mukaan". Putinin nimeä ei tosin mainittu.


Putinille kiusallista on myös se, että kuukauden päästä "erikoisoperaation" alkamisesta on kulunut kaksi vuotta, eikä loppua näy. Maassa ei ole päästetty syntymään minkäänlaista kansanliikettä sotaa vastaan, ja monelle venäläiselle riittää, että arki sujuu.

Viime kuukausina maata on vaivannut ankara kananmunapula. Sekään ei ole suunnitelmien mukaista. Kansa on yrittänyt selvitä tilanteesta neuvostoajoilta tutulla tavalla: hirtehishuumorin avulla.

Väsyminen sotaan tulee vastaan Venäjän sosiaalisessa mediassa, jossa uho voitosta ja Kiovan valtauksesta on hiipunut ja tilalle on noussut surun ilmauksia kaatuneiden venäläissotilaiden kasvavasta määrästä.

Purskahtaako tyytymättömyys jossain vaiheessa rajusti pintaan Moskovassa, Pietarissa tai vaikkapa vähemmistökansallisuuksien alueilla, joilla oireilua jo on? Se ei edelleenkään ole todennäköistä. Väkivaltakoneiston ote vaikuttaa pitävältä, ja Putinilla on myös laajaa kannatusta, propagandakoneiston toki vahvasti pönkittämää.