
Venäjällä muistetaan tänään Neuvostoliiton voittoa natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa. Voitonpäivää vietetään jännittyneissä tunnelmissa, sillä Venäjän yli vuosi sitten aloittama täysimittainen hyökkäyssota Ukrainassa ei ole sujunut odotusten mukaisesti.
Useat venäläiskaupungit ovat peruneet voitonpäivän perinteisiä sotilasparaateja ja muita tapahtumia sabotaasien pelossa. Moskovassa paraati aiotaan järjestää, mutta huomattavasti supistettuna ja tiukkojen turvatoimien vallitessa. Aivan juhlapäivän alla oli vielä epäselvää, uskaltautuuko presidentti Vladimir Putin Punaiselle torille pitämään puhetta.
Moskovan juhlapäivän vähälukuisiin ulkomaalaisiin vieraisiin lukeutuvat Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev ja Armenian pääministeri Nikol Pashinjan.
Tunnelmia Moskovassa on kiristänyt viime viikon epäselvä lennokki-isku Kremliin. Venäjän johto syytti iskusta Ukrainaa ja Yhdysvaltoja, minkä molemmat maat ovat kiistäneet. Lännessä on puolestaan epäilty, että kyseessä saattaisi olla Venäjän itse järjestämä teko oikeuttamaan iskuja esimerkiksi Ukrainan johtoa vastaan.
Monien arvioiden mukaan paraatien perumiseen on saattanut vaikuttaa myös se, ettei niihin oikein riitä sotilaita ja kalustoa Ukrainassa jatkuvan sodan ja siellä kärsittyjen tappioiden takia.
"Kuolemattomien rykmentit" eivät marssi
Voitonpäivään perinteisesti kuuluneet niin kutsutut kuolemattomien rykmenttien marssit on myös tänä vuonna peruttu. Näissä tapahtumissa tavalliset venäläiset ovat perinteisesti marssineet kantaen toisessa maailmansodassa kaatuneiden sukulaistensa kuvia.
Eri medialähteiden mukaan perumisen syynä on se, että Venäjän viranomaiset pelkäävät ihmisten saapuvan marsseille kantaen Ukrainassa kaatuneiden venäläissotilaiden kuvia.
Venäjä teki voitonpäivän aattona maanantaina jälleen useita iskuja eri puolille Ukrainaa.
Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä saattaa suunnitella provokaatioita voitonpäivän yhteyteen niin Venäjällä kuin Valko-Venäjälläkin. Tiedustelupalvelun edustajan Andri Jusovin mukaan Venäjä on vuonna 2014 alkaneen sodan aikana ajoittanut usein provokaatioita symbolisten päivämäärien yhteyteen.
Jusov arvioi Venäjän voivan kohdistaa tälläkin erää jonkinlaista toimintaa esimerkiksi siviiliväestöönsä. Samalla Venäjä saattaisi suunnitella Valko-Venäjään kohdistuvia provokaatioita, joilla houkutella Valko-Venäjän asevoimat mukaan sotaan, Jusov arvioi.