Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Venäjä tois­te­li vanhoja kan­to­jaan Suomen Na­to-ai­keis­ta ja "so­ti­laal­lis-tek­ni­sis­tä" toi­men­pi­teis­tä

Venäjän ulkoministeriö on kommentoinut Suomen todennäköistä Nato-jäsenyyttä odotetun negatiivisesti.

Helsinki
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Venäjä pitää Suomen liittymistä Natoon uhkana Venäjälle.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Venäjä pitää Suomen liittymistä Natoon uhkana Venäjälle.
Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Venäjän ulkoministeriö kommentoi Suomen todennäköistä Nato-jäsenyyttä odotetun negatiivisesti torstaina.

Venäjän mukaan Suomen Nato-jäsenyyden myötä Venäjä olisi "pakotettu" vastatoimiin, myös "sotilaallis-teknisiin" sellaisiin.

Maan mukaan Suomen turvallisuuspäätökset kuuluvat Suomen viranomaisille ja Suomen kansalle, mutta Suomen "pitää olla tietoinen näiden päätösten seurauksista".

Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa tiedotteessa myös väitetään, että muut Nato-maat olisivat saaneet "voimakkaalla vakuuttamisella" Suomen uskomaan, että Nato-jäsenyys on ainoa vaihtoehto.

– Suomen Nato-jäsenyys aiheuttaa merkittävää haittaa Suomen ja Venäjän suhteille, ulkoministeriö totesi.

Tiedotteessa ei mainita niin Suomen valtionjohdon kuin kansalaisten mielipiteen muuttuneen merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Suomen valtiojohto on todennut, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole suunnattu ketään vastaan. Eilen Suomen presidentti Sauli Niinistö sanoi, että Venäjä on itse muuttanut käytöstään eikä halua enää antaa Suomen ja Ruotsin päättää itse omista turvallisuusratkaisuistaan.

– Jos niin kävisi, että Suomi liittyy Natoon, niin vastaukseni (Venäjälle) olisi, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin, Niinistö sanoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on myös todennut, että päätös sotilasliiton jäsenyyden hakemisesta on kunkin maan omissa käsissä, eikä siihen pidä minkään ulkopuolisen tahon vaikuttaa.

Peskovin mukaan reaktiot riippuvat siitä, miten asia etenee

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi aiemmin, että Suomen liittyminen Natoon on "ehdottomasti" uhka Venäjälle. Peskov kommentoi asiaa vastauksena toimittajan kysymykseen osana pitämäänsä yleistä tiedotustilaisuutta.

Hänen mukaansa kaikki haluavat välttää Venäjän ja Naton väliset suorat yhteenotot, eikä "Naton laajentuminen" tee maailmasta tai Euroopasta vakaampaa paikkaa.

Guardianin mukaan Peskov totesi Venäjän reaktion riippuvan siitä, "miten Naton laajentuminen tapahtuu" ja millaista sotilaskalustoa Venäjän rajojen lähelle tuodaan.