Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Venäjä teki ydin­voi­ma­las­ta so­ta-aseen, joka pe­rus­tuu pe­lot­te­lun ohella ai­toi­hin uhkiin

Euroopan suurimmasta ydinvoimalasta Venäjän miehittämällä alueella Ukrainassa tuli sotatoimialuetta ja jättimäinen riskikeskittymä. Vakavan ydinonnettomuuden uhkaa vähentää onneksi se, että sellaista joutuu välttämään kumpikin sodan osapuoli.

Kuusi ydinreaktoria horisontissa on nähty viime päivien uutiskuvissa taajaan. Kuvat ovat tulleet Ukrainan Za­po­rizh­zhasta, jossa sijaitsee Euroopan suurin ydinvoimala. Se on nyt Ukrainan sodan polttopisteessä oleva järeä ase, jonka vastuuttomasta käytöstä sodan osapuolet syyttävät toisiaan.

Venäjän ja Ukrainan näkemykset siitä, kumpi maa aiheuttaa voimala-alueella onnettomuusriskin, ovat täysin ristikkäisiä. Venäjä syyttää Ukrainaa alueen tulituksesta, Ukraina Venäjää samasta asiasta.

Ristiriitaisista väitteistä huolimatta voi arvioida, että Ukraina ei missään tapauksessa halua aiheuttaa ydinonnettomuutta alueella, jossa asuu noin miljoona ihmistä, Ukrainan omia kansalaisia.

Koska ydinvoimalaonnettomuuden tuhovaikutukset voivat tunnetusti levitä yli rajojen, sellainet tuskin ovat Venäjänkään tavoitteena. Riski olisi ilmeinen myös sille itselleen.

Se kannattaa joka tapauksessa muistaa, että Za­po­rizh­zhan uhkaavan tilanteen varsinainen aiheuttaja löytyy Kremlistä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.