Velvet Ocea­nis­ta tuttu Riitu Ron­kai­nen suk­ku­loi popin ja me­tal­lin välillä

– Unelmoin siitä, että saisin tehdä musiikkia työkseni, sanoo Riitu Ronkainen.
– Unelmoin siitä, että saisin tehdä musiikkia työkseni, sanoo Riitu Ronkainen.
Kuva: Pekka Kallasaari

Oululaisen, metallimusiikkikentällä jalansijaa hakevan Velvet Ocean -bändin solisti Riitu Ronkainen on lähtenyt kokeilemaan siipiään myös soolona.

– Minulla oli pöytälaatikossa biisejä, joita en nähnyt metallina. Olen aina tykännyt monenlaisesta musiikista ja halusin kokeilla välillä vähän erilaista, popahtavampaa tyyliä, Riitu-artistinimellä soolouralle lähtenyt nainen kertoo.

Muun muassa Aikakoneesta tutun Maki Kolehmaisen kanssa yhteistyössä tehty You -kappale julkaistiin Helsinki Recordsin toimesta lokakuussa ja sen suomenkielinen versio Sinä maaliskuun lopussa.

– Kyseinen biisi on ensimmäinen, jonka olen koskaan tehnyt ja sen takia se on minulle tosi tärkeä. Tein sen alun perin miehelleni Jakelle häissämme esitettäväksi, Ronkainen kertoo.

Hän iloitsee etenkin kappaleen suomenkielisen version saaneen positiivisen vastaanoton.

– Sitä on kuunneltu paljon YouTubessa. Tuntuu, että suomenkielinen musiikki todella kiinnostaa ihmisiä.

Uutta musiikkiakin Riitulla on jo tulilla.

– Joku yllättävä veto voi tulla, hän myhäilee.

Uusi levy tekeillä

Vaikka Riitu Ronkainen on innoissaan soolourastaan, Velvet Ocean on edelleen vahvasti kuvioissa mukana.

– Viime keväänä julkaistu Purposes and Promises -debyyttialbumi otettiin hyvin vastaan etenkin Saksassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Meille on muodostunut jo pieni fanijoukko, joka ymmärtää, mitä olemme tekemässä, Ronkainen iloitsee.

Hän kertoo, että Velvet Oceanin uusi levy on parasta aikaa työn alla. Ensimmäisten kappaleiden äänitykset on jo tehty.

– Olemme myös julkaisemassa yhteen edellislevyn biisiin musiikkivideon. Sen jälkeen ulos on tulossa uusi single.

Bändin riveissä elätellään toiveita myös kesän keikoista.

– Tarkoitus olisi esiintyä ainakin Piippurockissa elokuussa. Olisi tärkeää päästä livekeikoille, sillä niitä emme ole vielä päässeet koronan vuoksi paljoakaan tekemään. Levyjulkkaritkin jäivät juhlimatta.

Kipinä Tenavatähdestä

Riitu Ronkainen kertoo musiikillisen heräämisensä tapahtuneen 10-vuotiaana Limingan Tenavatähti -laulukilpailussa.

– Lauloin Ahti Seppin säestämänä Lounatuulen laulun ja voitin. Silloin tuntui, että jokin minussa heräsi. Siitä asti olen halunnut esiintyä. Jos en muuten päässyt toteuttamaan itseäni, hyppäsin kotona keittiön pöydälle tanssimaan ja laulamaan, kun vieraita tuli kylään.

Musiikkivimmaansa nuori Ronkainen purki kuorossa ja soittamalla kannelta, pianoa ja kitaraa. Myöhemmin bänditoiminta tuli mukaan kuvioihin.

– Olen ollut mukana monessa bändissä niin solistina kuin taustalaulajanakin sekä tuomaroinut ilmakitaran soiton MM-kisoja. Biisejä tein jo nuorena, mutta ne jäivät pöytälaatikkoon. Olen onnellinen, että pari vuotta sitten uskalsin alkaa säveltämään uudelleen.

Kaksi puolta

Riitu Ronkainen kiittelee nykyisten musiikkikuvioiden ruokkivan kaikkia puolia itsestään.

– Minussa on kaksi puolta: herkkä ja tunteellinen taiteilija ja räväkkä rokkari. Nyt pääsen tuomaan molempia esille. Haaveilen pääseväni tulevaisuudessa mukaan myös johonkin musikaaliin, hän pal­jastaa.

– Pitkällä tähtäimellä unelmoin siitä, että saisin tehdä musiikkia työkseni ja tavoittaisin mahdollisimman paljon kuuntelijoita ympäri maailmaa.