Vas­taa­mon tie­to­vuo­don uhrit ovat tehneet po­lii­sil­le jo 25 000 ri­kos­il­moi­tus­ta – "Pyy­däm­me ih­mi­sil­tä kär­si­väl­li­syyt­tä pro­ses­sin kanssa"

Psykoterapiakeskuksen Vastaamon asiakkaiden tiedot vietiin mittavassa tietomurrossa. Kuvituskuva.
Psykoterapiakeskuksen Vastaamon asiakkaiden tiedot vietiin mittavassa tietomurrossa. Kuvituskuva.
Kuva: TONI REPO

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon uhrit ovat tehneet poliisille jo noin 25 000 rikosilmoitusta. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Poliisilaitokset käsittelevät ilmoituksia jatkuvasti. Rikosilmoitusten käsittely viivästyttää rikosilmoitusten jäljennösten lähettämistä.

– Koska tutkittava rikoskokonaisuus on poikkeuksellisen laaja ja ilmoituksia on tehty suuri määrä, pyydämme ihmisiltä kärsivällisyyttä prosessin kanssa. Vaikka rikosilmoitusten käsittely poliisissa kestää ruuhkasta johtuen tavanomaista pidempään, ei tällä ole vaikutusta esitutkinnan etenemiseen, sanoo poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi Poliisihallituksesta tiedotteessa.

Rikoskokonaisuutta on tutkittu 29. syyskuuta lähtien, kun Vastaamo teki poliisille tutkintapyynnön epäillystä tietomurrosta ja murron yhteydessä saaduilla asiakastiedoilla kiristämisestä. Poliisin tutkimat rikosnimikkeet ovat edelleen törkeä tietomurto, törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja törkeä kiristys.

Jopa kymmenien tuhansien Vastaamon asiakkaiden tiedot vietiin mittavassa tietomurrossa, joka ajoittuu vuoden 2018 jälkipuolelle ja mahdollisesti vuoden 2019 alkupuolelle.

Tiedoilla on pyritty kiristämään kryptovaluutta bitcoineja niin Vastaamolta kuin suoraan sen asiakkailtakin.

Apua löytyy useista lähteistä

Poliisi kertoo, että se tekee tutkintatoimia aktiivisesti, ja yhteistyö muiden suomalaisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa on jatkuvaa.

– Poliisi jatkaa rikoksen selvittämistä eri tutkintalinjoja pitkin. Meillä on tällä hetkellä paljon läpikäytävää materiaalia. Tutkinnan etenemisestä tiedotetaan niin usein kuin se on mahdollista, kertoo rikosylikomisario Tero Muurman Keskusrikospoliisista.

Viranomaiset muistuttavat, että rikoksen uhreille on tarjolla tukea eri kanavista. Apua ja hyödyllisiä ohjeita tietomurtoihin liittyen on ensisijaisesti tarjolla verkossa.

Poliisin nettisivuille www.poliisi.fi ja sivustolle www.tietovuotoapu.fi on koottu toimintaohjeita ja tietoa muun muassa auttavista tahoista ja yhteystiedoista maakunnittain. Poliisin sivulle avataan lähipäivinä myös Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset -sivu Vastaamon tietovuotoon liittyen.

Poliisilla on käytössä myös valtakunnallinen neuvontapuhelin, josta voi kysyä neuvoa yleisellä tasolla, jos tarvittavaa tietoa ei löydy verkosta. Palveluun on lisätty vastaajia maanantaista lähtien. Palvelun ruuhkautumisen estämiseksi ihmisiä pyydetään aina ensin tarkistamaan poliisin sivuilta löytyvät ohjeet.

Neuvontapuhelin on avoinna arkisin kello 8–16.15 numerossa 0295 419 800 (pvm/mpm).

Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti Poliisin nettisivuilla. Tietomurtoon liittyviä vihjeitä voi edelleen lähettää poliisille Nettivinkin kautta.