Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Var­tiuk­sen ra­ja-ase­mal­le saapui viisi tur­va­pai­kan­ha­ki­jaa,  eivät suos­tu­neet käs­kyis­tä huo­li­mat­ta pa­laa­maan Ve­nä­jäl­le – ­Nii­ra­las­sa tulijat py­säy­tet­tiin voi­ma­kei­noin

Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui perjantaina viisi turvapaikanhakijaa. Arkistokuva.
Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui perjantaina viisi turvapaikanhakijaa. Arkistokuva.

Vartiuksen kansainväliselle rajanylityspaikalle Kuhmossa saapui perjantaina yhteensä viisi henkilöä Venäjän FSB:n rajavartiopalvelun saattamina, Kainuun rajavartiolaitos tiedottaa.

Henkilöt ylittivät valtakunnan rajan Venäjältä Suomeen polkupyörillä, eivätkä suostuneet käskyistä ja kehotuksista huolimatta palaamaan Venäjälle.

Ylen tietojen mukaan henkilöt saapuivat hieman ennen rajanylityspaikan sulkeutumista kello 18.

Joukko saapui Kostamuksesta, 35 kilometrin päästä raja-asemalle ”varsin nopeasti”, rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen kertoi Ylelle.

Henkilöt hakivat turvapaikkaa Suomesta. Hakijoista neljä oli naisia ja yksi mies. Alustavan tiedon mukaan he ovat Syyriasta ja Somaliasta.

Rajavartiosto vastaanottaa henkilöiden turvapaikkahakemukset ja suorittaa ensitoimenpiteet. Tämän jälkeen turvapaikanhakijat siirretään Maahanmuuttovirasto Migrin turvapaikkaprosessiin.

Kainuun rajavartiosto on käynnistänyt tapauksista esitutkinnan.

Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui torstaina yhteensä 18 turvapaikanhakijaa. Kainuun rajavartioston toiminta-alueella maastorajalla on ollut rauhallista.

Niiralassa rajavartijat pysäyttivät rajan yli pyrkivien ryntäyksen voimakeinoin

Niiralan raja-asemalla rajavartijat pysäyttivät perjantaina alkuillasta polkupyörillä saapuneen noin kolmenkymmenen ihmisen joukon, joka yritti puskea rajan yli, apulaiskomentaja Samuli Murtonen Pohjois-Karjalan rajavartiostosta kertoi STT:lle.

Murtosen mukaan myös voimakeinoja jouduttiin käyttämään tulijoiden pysäyttämiseksi, koska rajavartioiden määräyksiä ei noudatettu. Tilanteen haltuun ottamiseksi yhtä tulijaa kohti suihkutettiin kaasua.

Murtosen mukaan ihmiset hakivat Suomesta turvapaikkaa. Turvapaikkaprosessi laitettiin perjantaina alulle.

– Henkilöt tulivat valtakunnan rajan yli Suomeen, ja he ovat tällä hetkellä viranomaisten hallussa. Heille tehdään nyt turvapaikkaprosessiin liittyviä esitoimenpiteitä, Murtonen kertoi STT:lle perjantai-iltana.

Murtonen ei kommentoinut tulijoiden sukupuoli- tai ikäjakaumaa.

Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella sijaitseva Niiralan rajanylityspaikka suljettiin perjantaina kahdeksalta illalla. Perjantain ja lauantain välisenä yönä myös Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikat on määrä sulkea kolmeksi kuukaudeksi.

Asiasta uutisoi perjantaina ensin Yle.

Kaakkois-Suomen ylityspaikoille 96 turvapaikanhakijaa

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui perjantaina kello 18:aan mennessä yhteensä 96 turvapaikanhakijaa, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartiosto viestipalvelu X:ssä.

Rajaliikenne alueella vilkastui selvästi perjantaina ennen rajanylityspaikkojen sulkemisia. Torstain aikana Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui 26 turvapaikanhakijaa.

Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella kolme ihmistä haki turvapaikkaa perjantaina, rajavartiosto kertoi X:ssä. Rajavartioston mukaan tapaus ei ensitietojen perusteella liity Kaakkois-Suomessa ja Kainuussa esiintyneeseen ilmiöön.

Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja Samuli Murtonen sanoi STT:lle, että henkilöt olivat saapuneet normaalin rajaliikenteen mukana eikä tapaukseen liittynyt erityisesti Kaakkois-Suomessa havaittua pyöräilyilmiötä. Tapaukseen liittyen on Mustosen mukaan käynnistetty esitutkinta epäillystä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Lapin rajanylitysasemille ei perjantaina tullut yhtään turvapaikanhakijoita.

Neljä rajanylityspaikkaa kiinni kolmeksi kuukaudeksi

Hallitus kertoi torstaina päättäneensä, että Suomi sulkee perjantain ja lauantain välisenä yönä Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat. Rajanylityspaikat suljettaisiin kolmeksi kuukaudeksi.

Kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille aiotaan asettaa betonisia esteitä ja erilaisia aitoja, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari STT:lle perjantaina. Hän sanoi, että aitoja on erilaisia, esimerkiksi kiinteää metalliaitaa tai tilapäistä aitaa.

Lisäksi puomit, joilla normaalisti säännöstellään liikennettä, lasketaan alas. Rajaa vartioivat Lukkarin mukaan myös Rajavartiolaitoksen työntekijät.

Lukkari sanoi, että esteitä harkitaan rajanylityspaikkakohtaisesti.

Rajavartiolaitos on myös rajalla opastamassa mahdollisia saapujia, jotka olisivat jostain syystä päässeet Venäjän puolella ylityspaikan yli. Venäjällä myös tiedetään, että rajanylityspaikat on Suomen puolella suljettu, Lukkari sanoi.

Yle uutisoi perjantaina, että Pohjois-Karjalan Niiralassa oli pystytetty betonielementtiä ja piikkilanka-aitaa Suomen puolella rajanylityspaikalle johtavalle tielle. Kaakkois-Suomen Lukkari kommentoi asiaa yleistasolla.

– Valtioneuvosto on päättänyt sulkea rajanylityspaikan, jolloin maasta lähtevä eikä maahan saapuva liikenne ole mahdollista. Rajanylityspaikan alueelle johtavaa tiestöä suljetaan tarvittavassa laajuudessa, hän sanoi.

Juttua päivitetty 19.32: lisätty Ylen tiedot. 19.43: päivitetty juttua kauttaaltaan. 21.44: lisätty osuus Niiralan rajanylityspaikan tapauksesta.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat suljetaan toistaiseksi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Turvapaikkahakemusten vastaanottaminen keskitetään Sallan ja Vartiuksen asemille.
Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat suljetaan toistaiseksi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Turvapaikkahakemusten vastaanottaminen keskitetään Sallan ja Vartiuksen asemille.
Kuva: Sammeli Harve