Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Kolumni: Oulu on jäänyt pussin pe­räl­le, ja se tekee monen arjesta rai­vos­tut­ta­van han­ka­laa ja kal­lis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vän­man­nin­saa­ren ih­me­tys­tä – ha­lu­taan "roh­kei­ta ta­lo­ja”, mutta ei aja­tel­la ko­ko­nais­val­tais­ta kau­pun­ki­suun­nit­te­lua

Oulun pääkirjaston ja teatterin korttelissa on asemakaavassa 22-kerroksinen rakennus. Asemakaavaa Vänmanninsaaressa muutettiin viimeksi teatterin laajennusta varten 2002. Vänmanninsaari tehtiin Oulun ns. monumentaalikeskusta varten, ja asemaakaava vahvistettiin vuonna 1966.

Uusi rakennuslaki 1999 sanoo, että asemakaava vanhenee 13 vuodessa ja sen jälkeen sille tulee rakennuskielto. 22 vuotta vanha asemakaava on siten armottomasti vanhentunut. Miksi tornitalokaavaa ei ole poistettu?

Nyt Terwa Kiinteistökehitys haluaa rakentaa 18-kerroksisen talon pääkirjaston lehti- ja lukusalin viereen, ja oululaisten arkiolohuoneen ikkunoiden eteen tulisi betonia. Olemme huolissamme ylikorkean ja paikalle sopimattoman tornin tulosta, joka pahimmillaan peittää ei vain aurinkoa Pikisaarelle, vaan torin näkymät Linnansaareen, vesipeilit merelle ja Hietasaareen ja kulttuurihistoriallisen Pikisaaren.

Oululaisia on surettanut kaupunkisuunnittelun taso, jossa ”rohkeita taloja” halutaan, mutta ei ajatella kokonaisvaltaista kaupunkisuunnittelua, jossa vanhat puistot, kadut, aukiot ja vesiaiheet voitaisiin säilyttää huomattavasti paremmin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.