Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vän­man­nin­saa­ren ih­me­tys­tä – ha­lu­taan "roh­kei­ta ta­lo­ja”, mutta ei aja­tel­la ko­ko­nais­val­tais­ta kau­pun­ki­suun­nit­te­lua

Oulun pääkirjaston ja teatterin korttelissa on asemakaavassa 22-kerroksinen rakennus. Asemakaavaa Vänmanninsaaressa muutettiin viimeksi teatterin laajennusta varten 2002. Vänmanninsaari tehtiin Oulun ns. monumentaalikeskusta varten, ja asemaakaava vahvistettiin vuonna 1966.

Uusi rakennuslaki 1999 sanoo, että asemakaava vanhenee 13 vuodessa ja sen jälkeen sille tulee rakennuskielto. 22 vuotta vanha asemakaava on siten armottomasti vanhentunut. Miksi tornitalokaavaa ei ole poistettu?

Nyt Terwa Kiinteistökehitys haluaa rakentaa 18-kerroksisen talon pääkirjaston lehti- ja lukusalin viereen, ja oululaisten arkiolohuoneen ikkunoiden eteen tulisi betonia. Olemme huolissamme ylikorkean ja paikalle sopimattoman tornin tulosta, joka pahimmillaan peittää ei vain aurinkoa Pikisaarelle, vaan torin näkymät Linnansaareen, vesipeilit merelle ja Hietasaareen ja kulttuurihistoriallisen Pikisaaren.

Oululaisia on surettanut kaupunkisuunnittelun taso, jossa ”rohkeita taloja” halutaan, mutta ei ajatella kokonaisvaltaista kaupunkisuunnittelua, jossa vanhat puistot, kadut, aukiot ja vesiaiheet voitaisiin säilyttää huomattavasti paremmin.

"22 vuotta vanha asemakaava on siten armottomasti vanhentunut. Miksi tornitalokaavaa ei ole poistettu?"

Oulussa on useita rumia katuja. Uusikatu epämääräisine ajoratoineen, Saaristonkatu sekavine ajoratoineen ja moottoritiemäinen pätkä Aleksanterinkatua. Keskustassa pitäisi olla puubulevardeja, kuten muissakin isoissa kaupungeissa.

Mannerheimin puistossa oli vanha lasten vesiallas ja runsaat istutukset. Hienot puut ja pensaat hävitettiin, ja kaadettiin betonia päälle. Puistosta tuli tori – jäi kaksi surkuteltavaa vanhaa kuusta kuolemaan. Mannerheimin puiston ympäri oli samankorkuisia kerrostaloja yhtenäisesti – nyt vakuutusfirman entisen viiden kerroksen päälle tehtiin kuudes kerros.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.