Terveydenhuolto: Myös ou­lu­lai­set jou­tu­vat mak­sa­maan, kun Pohteen pal­ve­lu­ja vä­hen­ne­tään

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Jääkiekko: Kärpät romahti täy­des­sä Rak­si­las­sa ru­mas­ti, mutta tu­lok­sen takaa löytyy myös valoa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Vanha Kaleva: Neljä jään­mur­ta­jaa on kun­nos­tet­tu ja ase­ma­pai­kat mää­rät­ty

Kaleva 24.10.1923. Kaikkien neljän laiwan asemapaikat ensi talweksi määrätty. Ensi talwen aikana lähetetään Murtajan sijaan Tarmo Pohjanlahdelle jäänsärkijäksi. Murtaja on nimittäin käynyt wanhaksi ja huonoksi, minkä wuoksi on katsottu wälttämättömäksi asettaa Pohjanlahdelle parempi ja warmempi jäänmurtaja.

Myöhemmin talwella, kun Pohjanlahden satamat jäätywät wankemmin, siirtyy Tarmo etelämmäksi Mäntyluotoon, Raumalle ja Turkuun. Sampo taas lähetetään Suomenlahden itäosiin sekä Avance ja Murtaja sijoitetaan Turkuun, josta ne tarpeen tullen woiwat käydä myöskin Hangossa ja Helsingissä, kunnes Sampo ennättää Suomenlahden itäosista takaisin.

Kaikki neljä jäänmurtajaa owat tänä kesänä olleet perinpohjaisten korjausten alaisina, Murtaja ja Avance Turussa ja Tarmo ja Sampo Helsingissä. Laiwat owat täysin walmiit aloittamaan toimintansa.

Armeijan lentokoneet sivuuttavat Oulun

Sen johdosta, että Amerikan ilmailuvoimiin kuuluva mr. Royce, joka kiertelee tutustumassa eri maiden ilmailuvoimiin, on saapunut Suomeen, on ilmailuvoimien toimesta järjestetty hänelle tilaisuus kiertolentoon Suomen ympäri.

Matka alettiin lauantaina iltapäivällä Helsingistä kahdella koneella, joista toisessa on ohjaajana luutnantti Granroth matkustajatähystäjänään mr. Royce. Toista konetta ohjaa luutnantti Hämäläinen luutnantti Applgrenin tähystäessä. Huolimatta tavattoman sateisesta ilmasta tuli luutnantti Hämäläisen kone lauantaina Turkuun, mihin yöpyi.

Matkaa jatkettiin sunnuntaina ja kulkee reitti Vaasaan–Kemiin–Ouluun–Sotkamoon–Kajaaniin–Iisalmeen– ja todennäköisesti Savonlinnaan–Sortavalaan–Viipuriin ja Helsinkiin.

Sammunut aatelissuku

Viime lauantaina sammui rouva Alma Johanna Paulina Sjördahlin keralla aatelissuku n:o 20 Sölfverarm.

Miespuolisella sammui suku johtaja Paul Hugo Sölfverarmin keralla. Suku aateloitiin v. 1606 ja kirjoitettiin Suomen ritarihuoneelle v. 1818. 1700-luvun keskivaiheilta ovat useimmat suvun jäsenet asuneet Pohjanmaalla.

Väkijuomamainos huono merkki

Kuten tunnettua, eivät suomenkieliset sanomalehdet viime aikoina ennen kieltolain voimaan astumistakaan julkaisseet väkijuomailmoituksia.

Uusi Suomi tekee kuitenkin poikkeuksen ja vieläpä kieltolain voimassaollessa, julkaisemalla sunnuntaina komean värillisen väkijuomailmoituksen, jossa suositellaan ruotsalaista punssivalmistetta.

Vanha Kaleva -sarja kertoo uutisia vuosikymmenten takaa.

Lokakuun 22. päivä järjestettiin Toppilansalmessa koko päivän kestänyt perunoiden huutokauppa. Ostaa sai pienemmän tai suuremman erän.
Lokakuun 22. päivä järjestettiin Toppilansalmessa koko päivän kestänyt perunoiden huutokauppa. Ostaa sai pienemmän tai suuremman erän.