Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Vanha Kaleva: Maa­her­ra Niilo Ryhtä jär­jes­ti pe­rut­tu­jen Linnan juhlien tilalle Niilon ni­mi­päi­vät

Linnan juhlat 1972 peruttiin Presidentinlinnan remontin vuoksi. Lääneissä kuitenkin juhlittiin itsenäisyyspäivänä. Oulun lääninhallituksen juhlien pöytäseurueessa keskellä piispa Hannes Leinonen.
Linnan juhlat 1972 peruttiin Presidentinlinnan remontin vuoksi. Lääneissä kuitenkin juhlittiin itsenäisyyspäivänä. Oulun lääninhallituksen juhlien pöytäseurueessa keskellä piispa Hannes Leinonen.
Kuva: Ilkka Laine/Arkisto

Kaleva 8.12.1972. Linnassa ei tämän vuoden joulukuun kuudentena tanssittu tasavallan itsenäisyyttä. Varmaan tiedätte, miksi ei. Syy on se, että itsenäisyyspäivä osui keskiviikoksi. Se iltahan on Peyton Placen.

Mutta lääneissä tanssahdeltiin. Valtion köyhyydestä kertoo, että maaherrojen piti yleensä pitää vastaanottonsa vuokratiloissa. Oulussa iltajuhlia vietettiin kuitenkin lepattavien kynttilöiden valaisemissa lääninhallituksen talon suojissa.

Maaherrojen luo virtasi tuhansien kutsuttujen jono. Oulun läänin Niilo Ryhtä tervehti noin 500:aa ja Lapin kuvernööri Martti Miettunen noin 350 vierasta.

Ensimmäisen kerran 25 vuoteen vietti maaherra Niilo Ryhtä nimipäivät kotonaan. Muut ovat kuluneen Linnan vastaanotoilla.

Arkkipiispa: Eurooppa ei ole vain sianlihan hintaa

Eurooppalaisesta tietoisuudesta maanosamme yhdentymisessä puhui arkkipiispa Martti Simojoki laajennetun piispainkokouksen alkaessa Helsingissä. Simojoen mukaan on aivan ilmeistä, että Euroopan yhdentymisessä ei ole kysymys vain sianlihan tai voin hinnasta, maasta toiseen liikkuvasta työvoimasta, puolustusliitoista tai poliittisista blokeista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.