Tilaajille

Vanha Kaleva: Es­pe­ran­ton lu­ke­mi­nen kiin­nos­taa Oulun työ­väe­no­pis­tos­sa, alet­ta­neen opettaa myös op­pi­kou­luis­sa

Kaleva 17.9.1920. Esperanton harrastus Oulussa. Paitsi työväenopistossa alettaneen esperantoa opettamaan myös oppikouluissa. Kuten tunnettua, on kouluhallitus myöntänyt avustusta esperanton opettamiseksi valtion kouluissa. Tässä suhteessa on Oulussa jo ryhdytty toimenpiteisiin, ja on toivoa, että esperanto saadaan vapaaehtoisena aineena kolmeen täkäläiseen oppikouluun.

Työväenopiston opetusohjelmaan kuului, kuten tunnettua, esperanto viime vuonna, jolloin sitä opiskeli pari sataa oppilasta. Tänäkin työkautena on tämä kansainvälinen apukieli pysytetty opiston ohjelmassa. Eilen ilmoittautui opiston esperantotunneille 80 oppilasta.

Profesori Oskar Merikanto. Jäähyväiskonsertti. Prof. Oskar Merikannon jäähywäiskonsertti on täällä ensi tiistaina. Tilaisuus tulee olemaan harwinainen ja mielenkiintoinen jo siksikin, että harwoinpa saamme wieraaksemme taiteilijaa, joka on Suomen suurimpia ja tunnetuimpia musiikkimiehiä. Oskar Merikannon-nimi yksin riittää takeeksi konsertin onnistumiseen. Luulemme yleisöllemme olevan mielenkiintoista saada lähempiä tietoja tästä pidetystä taiteilijasta. Ensiksikin on hän syntynyt Helsingissä 5/8 1868. Opiskellut waltion stipendillä Leipzigin konserwatoriossa 1877–89, Berliinissä 1890-91. Teki 1907 tutkimusmatkan kirkkomusiikkia warten Skandinawiaan, Saksaan, Ranskaan, Italiaan ja Englantiin. - - -. Pääsylippuja konserttiin myydään huomisesta alkaen Ost. Jalanderin kirjakaupassa.

Oinaansuon kuivaushankkeen kokous pidetään 21 p. syysk. klo 3 ip E. Kylmäniemen talossa Kellon kylässä ja päätetään kokouksessa työn loppuun suorituksesta. Oulu 16. p. syysk. 1920. V. Mäkinen.

Syyslukukausi alkaa kaikissa Nivalan kunnan kansakouluissa perjantaina, lokak. 1 pnä kello 10 e.p.p. Kaikkien lasten on silloin ehdottomasti saavuttava kouluun, sillä myöhemmin pyrkijöitä ei enään, kouluneuvoston päätöksen mukaan vastaan oteta. Nivalassa 14:pnä syyskuuta 1920. Kouluneuvoston puolesta Jos. Cajan.


Vanha Kaleva -sarja kertoo uutisia sadan vuoden takaa.


Arkadia-sirkus oli maan suurin "akropaattiseurue". Esiintyjiin kuuluivat muun muassa amerikkalaiset tanssijat, Hermano-veljekset ja mies tulisessa putkessa.
Arkadia-sirkus oli maan suurin "akropaattiseurue". Esiintyjiin kuuluivat muun muassa amerikkalaiset tanssijat, Hermano-veljekset ja mies tulisessa putkessa.