Pääkirjoitus: Mainio uutinen Suomen pel­loil­ta – hyvät sa­to­nä­ky­mät li­sää­vät huol­to­var­muut­ta

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Val­tuu­te­tut luot­ta­vat uu­ti­siin – maa­kun­nan yk­kös­leh­tiin luot­ta­vat eniten RKP:n, vih­rei­den ja kes­kus­tan päät­tä­jät

Arkistokuva Kalevan painosta.
Arkistokuva Kalevan painosta.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Yhdeksän kymmenestä valtuutetusta pitää Suomen tietotoimistoa luotettavimpana uutisoijana, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön valtuutettukyselytutkimuksessa. Luottamus on vahva myös Yleisradion TV- (84 %) ja radiouutisiin (83 %). Kolme neljästä luottaa MTV:n uutisointiin.

Maakunnan ykköslehtien, kuten Kalevan uutisointiin luottavat eniten RKP:n, vihreiden ja keskustan valtuutetut sekä alle 20 000 asukkaan kunnissa asuvat, vähiten perussuomalaiset. Paikallislehtien uutisointiin luotetaan tasaisesti kaikissa ryhmissä. Hieman enemmän kuitenkin keskustan ja kristillisdemokraattien valtuutettujen ja alle 20 000 asukkaan kunnissa.

Ilta-Sanomien ja Iltalehden uutisointia piti vain joka seitsemäs valtuutettu luotettavana. Vain joka 25. valtuutettu luottaa sosiaalisen median uutisointiin. Vielä vuosi sitten joka kymmenennellä valtuutetulla oli luottoa someen.

Vihreiden valtuutetut erottuvat kaikista muista siinä, että heidän luottamuksensa STT:n, Yleisradion ja Helsingin Sanomien uutisointiin on lähes sataprosenttista. Vastaavasti yli puolet perussuomalaisista valtuutetuista pitää Ylen uutisointia ja kaksi kolmesta Helsingin Sanomien uutisointia epäluotettavana.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö teki marraskuussa 2020 kaupunkien ja kuntien valtuutetuille Webropol-kyselyn. Siihen vastasi 1 362 valtuutettua Suomen 8 999 valtuutetusta. Vastausprosentti oli 15,1. Virhemarginaali koko aineistosta on suuntaansa 2,7 prosenttiyksikköä.