Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Tilaajille

Val­ta­osa uusista asuin­ra­ken­nuk­sis­ta on suun­ni­tel­tu mennen ajan kesiä varten – Ra­ken­nus­teol­li­suu­den asian­tun­ti­ja: "Si­sä­läm­pö­ti­lan vaa­ti­mus­ta­so uusiksi lä­hi­vuo­si­na"

Suurin osa uusista asuinrakennuksista on edelleen perinteisiä ilmastointijärjestelmättömiä taloja, joiden kyky kestää tulevaisuuden hellejaksoja perustuu takavuosien odotuksiin. Pitkät helteet ovat lisänneet tarvetta sisäilmaa jäähdyttäville laitteille. Ratkaisuja on ilmalämpöpumpuista viilentäviin markiiseihin, mutta vieläkään enemmistö ei ole valmis maksamaan laajasta varautumisesta.

Erilaisiin rakennuksen yhteydessä asennettaviin jäähdytysjärjestelmiin lukeutuu muun muassa katossa sijaitseva kylmäilmapuhallin.
Erilaisiin rakennuksen yhteydessä asennettaviin jäähdytysjärjestelmiin lukeutuu muun muassa katossa sijaitseva kylmäilmapuhallin.
Kuva: Mauri Ratilainen / Com.Pic.- Kuv

Viime kesinä tukalat helleputket ovat muuttuneet jo tavanomaiseksi sääilmiöksi. Tämä on avannut keskustelun siitä, millä tavoin asuinrakennuksia viilennetään alati lämpenevässä ilmastossa mahdollisimman energiatehokkaasti.

Vielä kymmenen vuotta sitten asuinrakennuksissa luotettiin lämmön torjuntaan ikkunoiden, sälekaihtimien ja ilmanvaihdon keinoin. Vuosikymmenessä erilaisten koneellisten jäähdytysjärjestelmien myynti on kasvanut huimasti. Lämpöpumppuja myytiin viime vuonna jo yli 100 000 kappaletta.