Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Valmis pi­ha­sau­na 23 900 eu­rol­la, kan­nat­taa­ko? Näin löy­ly­val­miin saunan tilaus ja toi­mi­tus su­jui­vat – melkein ilman yl­lä­tyk­siä

Kaikki eivät ole nikkaroitsijoita ja puuhapetejä, jotka rakentavat itse kesämökkinsä, vajansa tai saunansa. Silloin niin sanottu löylyvalmis sauna voi olla varteenotettava vaihtoehto. Toimittaja Kaisa Virtanen kertoo, mitä kaikkea ennen tilausta pitää ottaa huomioon.

Halutessaan löylyhuoneeseen saa ison ikkunan, jolloin perheen pienimmätkin voivat ihailla maisemaa.
Halutessaan löylyhuoneeseen saa ison ikkunan, jolloin perheen pienimmätkin voivat ihailla maisemaa.
Kuva: Kaisa Virtanen

Kun aloimme miettiä pihasaunan hankkimista mökille, halusimme päästä helpolla, sillä emme ole rakentajatyyppejä.

Listasimme, mitä toivomme saunalta. Halusimme saunan olevan mahdollisimman nykyaikaisen näköinen – ei siis mitään puunväristä pyöröhirsi- tai kelohonkarakennusta. Toiveena oli isot ikkunat, jotta pieneen tilaan tulisi valoa ja sen myötä avaruutta.

Koska mökissä on jo sauna ja kylpyhuone, uusi sauna tulisi vaihtoehdoksi. Käyttäisimme pihasaunaa lähinnä kesällä.

Katselimme valmistajien nettisivuilta kuvia – eli aloitimme siitä, miltä rakennus näyttää. Vasta sitten tutkailimme faktoja, hirsien paksuuksia, mitä toimitukseen kuuluu ja muita yksityiskohtia.

Valmissaunojen tarjoajia on useita. Pakettien vertailuun on hyvä paneutua kunnolla. Ensin kannattaa varmistaa, onko kyseessä valmis- vai materiaalitoimitus.

Luonnollisesti rakennuksen koko vaikuttaa hintaan, mutta se ei ole ainoa ratkaiseva tekijä. Myös huonekorkeudet vaihtelevat.

Ennen tilausta on syytä tarvittaessa kysyä esimerkiksi, sisältyykö vakiotoimitukseen pintakäsittelyjä, kuuluuko pakettiin kiertoilmatakka, onko hirsien välissä koko matkalla eristeitä ja tapitetaanko hirsirunko vaarnaruuvein.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.