Pohde: Pohde kertoi laa­jois­ta yt-neu­vot­te­luis­ta ja pal­ve­lu­verk­koon suun­ni­tel­luis­ta leik­kauk­sis­ta

Kiinteistökaupat: Oulun kau­pun­ki myy kym­me­nit­täin kiin­teis­tö­jään

Haapajärvi: Kau­pun­ki tekee ri­kos­il­moi­tuk­sen en­tis­ten joh­ta­jien toi­min­nas­ta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Val­ko-Ve­nä­jän it­se­val­tai­nen johtaja Alek­sandr Lu­kas­hen­ko lupaa luopua val­las­ta, kun uusi pe­rus­tus­la­ki hy­väk­sy­tään

Aleksandr Lukashenkon lupauksen takana uskotaan olevan Venäjän toiveet Valko-Venäjän kriisin lievittämisestä.

Aleksandr Lukashenko vieraili koronapotilaita hoitavassa sairaalassa Minskissä perjantaina.
Aleksandr Lukashenko vieraili koronapotilaita hoitavassa sairaalassa Minskissä perjantaina.
Kuva: ANDREI STASEVICH / POOL

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aleksandr Lukashenko sanoi perjantaina, että luopuisi vallasta sitten, kun uusi perustuslaki on hyväksytty. Lukashenko myös esitti presidentin valtaoikeuksien kaventamista. Hän ei esittänyt uudistuksille aikataulua.

Lukashenko on kohdannut viikoittaisia massamielenosoituksia ja erovaatimuksia vilpillisistä presidentinvaaleista 9. elokuuta asti. Hän antoi lausuntonsa päivä sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri oli kehottanut häntä ajamaan läpi perustuslaillisia uudistuksia kriisin lievittämiseksi.

– Minä en toimi presidenttinänne uuden perustuslain alla, Lukashenko sanoi valtion omistamalle uutistoimisto Beltalle.

Lukashenko sanoin, että nykyinen perustuslaki tarvitsee uudistuksia siksi, että se keskittää liikaa valtaa presidentille, ja että vallanvaihdos nyt toisi ongelmia.

Venäjä on julkisesti tukenut Lukashenkon esittämää aikomusta uudistaa perustuslaki, mutta asia ei ole edennyt itsevaltaisen johtajan ja maan opposition välisen poliittisen pattitilanteen vuoksi.

Mielenosoittajat pitävät uudistuslupauksia lähinnä viivytystaktiikkana.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vetosi Lukashenkoon torstaina, jotta tämä noudattaisi uudistuslupauksen lisäksi muita sopimuksia, mitä hän solmi presidentti Vladimir Putinin kanssa näiden välisessä tapaamisessa syyskuussa.

Lukashenkon toimia seurataan vihjeiden toivossa siitä, mitä Venäjä haluaa hänen tekevän. Venäjän tuki on Lukashenkolle elintärkeää vallassa pysymiseksi.