Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa löy­det­tiin yhteys atoop­pi­sen ihot­tu­man ja psy­kiat­ris­ten sai­rauk­sien välillä

Saana Kauppi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. joulukuuta.
Saana Kauppi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. joulukuuta.
Kuva: Eveliina Halttu

Atooppinen ihottuma on maailmanlaajuisesti yleisin ihon tulehduksellinen sairaus. Sitä esiintyy jopa viidesosalla lapsista ja vajaalla kymmenyksellä aikuisista. Sairaus ilmenee vaihtelevan laajuisina ihottumaläiskinä. Taudin keskeinen oire on kutina, joka voi heikentää keskittymistä ja työkykyä sekä unen laatua.

Atooppista ihottumaa sairastavilla on suurentunut riski syömishäiriöille, todetaan lääketieteen lisensiaatti Saana Kaupin väitöstutkimuksessa.

Tutkimuksessa havaittiin, että atooppista ihottumaa sairastavilla on kohonnut riski syömishäiriöille erityisesti nuoruusiässä. Suurin riski liittyy bulimiaan. Yhteyttä syömishäiriöiden ja atooppisen ihottuman välillä ei ole aiemmin raportoitu.

Tutkimus osoitti, että ahdistuneisuushäiriö ja masennus ovat yleisimpiä psykiatrisia liitännäissairauksia aikuisilla atoopikoilla. Lisäksi atooppista ihottumaa sairastavilla havaittiin lisääntynyt riski skitsofreniaan, joka on harvinainen mutta vakava mielenterveyden häiriö.

Tutkimuksen mukaan lapsilla atooppinen ihottuma lisää selvästi sekä keliakian että ihokeliakian riskiä. Koska keliakiaa löytyi tutkimusjoukosta vain vähän, lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan. Keliakiaa sairastaa noin 2 prosenttia suomalaisista.

– Terveydenhuollossa atooppista ihottumaa sairastavat potilaat tulisi kohdata kokonaisvaltaisesti ja ottaa huomioon somaattisten ja psykiatristen liitännäissairauksien mahdollisuus, Kauppi kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusjärjestelmää sekä Digi- ja väestötietoviraston väestörekisteriä vuosilta 1987–2018. Aineistoon valittiin ne potilaat, joilla oli atooppisen ekseeman eli atooppisen ihottuman diagnoosi.