Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Väite hä­vit­tä­jä­han­kin­nan tuo­mas­ta tur­val­li­suu­des­ta pe­rus­tuu il­luu­sioon, hah­mo­tus­vir­hee­seen

Ajatus Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä on ainoa merkittävä syy, miksi näin valtaisaa eli 60 hävittäjän hankintaa suunnitellaan, tutkija Kari Paasonen toteaa.

Puolustushallinto on määrätietoisesti rakentanut mielikuvaa, että Suomen turvallisuus taataan hankkimalla noin 60 hävittäjää nykyisten Hornetien tilalle. Hävittäjähankinnan vuoksi hallitus esittää ensi vuodeksi puolustusbudjetin puolitoistakertaistamista 4,87 miljardiin euroon, joka olisi 2,4 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Maailmanpankin viimeisimpien lukujen mukaan yksikään EU-valtio ei laita suurempaa bkt-osuutta puolustukseen.

Eduskunta päättää tänä syksynä ensi vuoden budjetin käsittelyn yhteydessä myös, valtuuttaako se hallituksen käyttämään liki 10 miljardia euroa hävittäjien hankintaan. Suomella on Euroopan suurin tykistö ja Turkin jälkeen Euroopan suurimmat maavoimat. Euroopan suurinta on Suomessa myös kansalaisten luotto puolustusvoimiin.

Suomalaisista 53 prosenttia on halunnut siirtää HX-hankkeeksi nimettyä hävittäjähankintaa useammalla vuodella koronakriisin vuoksi. Hankinta-ajankohtaa keskeisempää on kuitenkin, mitä miljardeilla saa.

Väitteeseen tietyn hävittäjämäärän välttämättömyydestä liittyy monia epävarmuuksia. Suurin epävarmuuksista on, tuleeko Venäjällä olemaan aikomusta hyökätä Suomeen hävittäjien suunnitellun käyttöiän aikana eli suunnilleen vuosina 2025–2060. Vastausta ei kukaan voi tietää.

"On kuitenkin vaikea nähdä, mitä merkittävää hyötyä Venäjälle olisi Suomeen hyökkäämisestä."

Ajatus Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä on ainoa merkittävä syy, miksi näin valtaisaa hävittäjähankintaa suunnitellaan. Suomessa on suhtauduttu Venäjään kielteisemmin kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa Kosovoa lukuun ottamatta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.