Rikosepäily: Poliisi aloit­taa tut­kin­nan Oulun entisen yh­dys­kun­ta­joh­ta­jan toi­mis­ta

Jääkiekko: Kärpät teki muu­tok­sia val­men­nus­ryh­mään­sä – Aho sai läh­tö­pas­sit pes­tis­tään

Luitko jo tämän: Oulun le­gen­daa­ri­nen ur­hei­lu­ta­lo murs­kak­si vauh­dil­la

Vain vaalien suurin häviäjä ylsi Oulussa ta­voit­tee­seen­sa – Pal­kin­nok­si se saa paikan, joka on "to­taa­li­ses­ti numero yksi"

Protokollan mukaan tärkeimmänluottamuspaikan Oulussa saanee toiseksi jäänyt kokoomus, joka jäi täpärästi vaalitavoitteestaan. Kauimmaksi paikkatavoitteestaan jäi valtuustonousukas Liike Nyt.

Oulu
Mirja Vehkaperä jatkanee Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Mirja Vehkaperä jatkanee Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Mirja Vehkaperä jatkanee Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Mirja Vehkaperä jatkanee Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Keskusta oli Oulussa kuntavaalien suurin häviäjä. Se menetti kaksi valtuustopaikkaa, ja sen kannatus putosi 2,7 prosenttiyksikköä.

Keskusta oli silti myös voittaja: puolue pysyi Oulun suurimpana ja päihitti kannatusmittausten ja muiden ennakointien murskatappiomaalailut. Se oli myös ainoa paikka- tai sijoitustavoitteen asettanut puolue, joka ylsi Oulussa tavoitteeseensa.

Forum24 kysyi kevään mittaan kaikilta Oulussa ehdokkaita asettaneilta puolueilta ja listoilta niiden kuntavaalitavoitteista.

Keskusta ilmoitti tavoitteekseen pysyä Oulun suurimpana. Siihen se pääsi, mutta vain juuri ja juuri. Valtuustopaikkojen määrä eli 15 on sama kuin toiseksi jääneellä kokoomuksella, mutta eroa kokoomuksen ja RKP:n muodostaman vaaliliiton yhteispottiin tuli 200 ääntä.

– Tämä osoittaa, että jokaisella äänellä on merkitystä, sanoo nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.).

Totta kai käytettävissä

Keskustan ykkössija tarkoittaa sitä, että puolue pääsee alkavissa luottamuspaikkaneuvotteluissa tekemään ensimmäisen valinnan. Protokollassa valtuuston puheenjohtaja on ykkönen, mutta sen keskusta antanee mennä kokoomukselle.

– Operatiivisessa johtamisessa ja päätöksenteossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja on ihan totaalisesti numero yksi, Vehkaperä tiivistää.

Hän itse jatkaa todennäköisesti numero ykkösenä. Vehkaperä istutettiin kaupunginhallituksen johtoon Kyösti Oikarisen (kesk.) tilalle viime vuonna, ja hän oli myös puolueensa kovin äänirohmu.

– Olen totta kai käytettävissä tehtävään, Vehkaperä sanoo.

Keskusta on pitänyt kaupunginhallituksen johdossaan koko päättyvän vaalikauden, mutta puheenjohtajana Vehkaperä on jo kolmas eri henkilö. Ennen Oikarista puheenjohtajana ehti toimimaan Riikka Moilanen (kesk.).

Henkilö voi vaihtua tulevallakin kaudella. Kahden vuoden kuluttua käydään eduskuntavaalit, joissa keskusta eittämättä mielellään näkisi entisen kansanedustajan ja europarlamentaarikon ehdokkaana.

Vehkaperä sanoo, ettei ole ajatellut vielä niin pitkälle tai edes mahdollisiin maakunta- eli aluevaaleihin saakka. Ne saatetaan tällä tietoa käydä jo ensi talvena.

Kansanedustajuuden ja kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden yhdistäminen on käytännössä mahdotonta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on Oulussa kokoaikainen luottamustehtävä. Siitä maksetaan 5500 euron kuukausipalkkio, ellei puheenjohtaja valitse erillisiin palkkioihin ja ansionmenetyskorvauksiin perustuvaa vaihtoehtoa.

Oulun niin sanotussa duaalimallissa kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan roolit ovat osin päällekkäiset. Uusi valtuusto pääsee pohtimaan johtamisjärjestelmän tulevaisuutta heti kautensa aluksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan hallintosäännössä määritellyt tehtävät on listattu tämän jutun loppuun.

Neuvottelut käyntiin

Vaalit käytiin poikkeukselliseen aikaan, mutta luottamuspaikkaneuvottelut käynnistetään tavalliseen tapaan liki välittömästi. Muodollisesti valta on valtuustolla, mutta käytännössä puolueet neuvottelevat paikkojen jyvityksen vaalituloksen pohjalta.

Kokoomus tavoitteli suurimman puolueen asemaa, mutta joutui siis tyytymään kakkossijaan ja saanee päättyvän kauden tapaan valtuuston puheenjohtajuuden.

Vaalien suurin voittaja oli paikkamääränsä kuudesta yhdeksään nostanut perussuomalaiset. Puolue jäi 12–13 paikan tavoitteestaan, mutta kolmospaikka vastaa tavoiteltua asemaa kolmen tai neljän suurimman joukossa.

Samalla se tarkoittaa sitä, että puolue saa poimia ensimmäisenä merkittävää päätösvaltaa käyttävän lautakunnan puheenjohtajuuden.

Yhdyskunta-, hyvinvointi- sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnista tärkeimpänä on pidetty yhdyskuntalautakunnan puheenjohtajuutta, joka on päättyvällä kaudella ollut edellisten vaalien kolmosella, vasemmistoliitolla.

Vajonneillekin riittää

Sekä vasemmistoliitto että vihreät tavoittelivat toiseksi suurimman puolueen asemaa. Vihreät eivät ilmoittaneet paikkamääräistä tavoitetta. Vasemmistolla se oli kolmetoista. Molemmat kärsivät vaalitappion ja saivat yhdeksän paikkaa per puolue. Vasemmisto vajosi neljänneksi, vihreät viitospaikalle.

Tulokset riittävät kuitenkin siihen, että puolueet saavat merkittävän lautakunnan puheenjohtajuuden.

Demarit sen sijaan joutunevat luopumaan omastaan tipahdettuaan päättyvän kauden viitospaikalta kuudenneksi. SDP piti kahdeksan paikkaansa, mutta jäi kauas hakemastaan vaalivoitosta. Puolueen tavoitteena oli olla valtuuston kolmanneksi suurin puolue ja saada 11–12 paikkaa.

Nousija jäi kauimmaksi tavoitteestaan

Väistyvän valtuuston kaikki pienryhmät jäivät vaaleissa tavoitteistaan.

Niistä ainoana kristillisdemokraatit onnistuivat pitämään yhden valtuustopaikkansa. Tavoitteena oli kaksi.

Samaan pyrki aito suomalainen yhteislista. Sen kohdalla yhdenkin paikan pitäminen jäi kaukaiseksi haaveeksi.

Vielä kauemmaksi se jäi sinisiltä, jotka myönsivät jo reilusti etukäteen, että puolueen tavoittelema yhden paikan uusiminen olisi työn takana.

Kaikista ehdokkaita asettaneista kauimmaksi paikkatavoitteestaan jäi kuitenkin Liike Nyt. Puolue sai yhden paikan, mitä voi pitää uutena valtuustoon nousseelta puolueelta mainiona saavutuksena, mutta tavoitteena sillä oli huomattavan korskea kuusi paikkaa.

Niin ikään uusina valtuustoon pyrkivät liberaalipuolue, SKP, feministinen puolue ja eläinoikeuspuolue. Ne kaikki tavoittelivat tuloksetta yhtä paikkaa.

Valtuustopaikkaa tai -paikkoja tavoitteli myös kokoomuksen kanssa vaaliliitossa ollut RKP. Sen enitenkin ääniä saanut ehdokas jäi yli kahdensadan äänen päähän valtuutetuksi valitsemisesta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

toimii päätoimisena luottamushenkilönä

vastaa poliittisesta yhteisöjohtamisesta, yhteydenpidosta kuntalaisiin ja yhteisöihin sekä viestittää kaupungin tavoitteista

vastaa kansallisesta ja kansainvälisestä poliittisesta edunvalvonnasta sekä osallistuu verkosto- ja sidosryhmätyöhön

johtaa ja kehittää kaupunginhallituksen ja sen jaostojen toimintaa

vastaa kaupunginjohtajan johtajasopimuksen valmistelusta

käy kaupunginjohtajan kanssa vuosittain tavoite- ja arviointikeskustelut

hyväksyy kaupunginjohtajan viranhoitoon liittyvät matkat, koulutukset ja sopimusten mukaiset virkavapaudet sekä vuosiloman

kuukausipalkkio 5500 euroa kuukaudessa

Lähde: Oulun kaupungin hallintosääntö