SÄHKÖAUTOT: Haa­pa­jär­vel­lä asuvan Juha Kar­vo­sen auto ja muut kodin toi­min­not pyö­ri­vät au­rin­ko­säh­köl­lä

URHEILU: KeKi ja Jymy esit­te­li­vät ylei­söl­le huip­pu­laa­du­kas­ta ul­ko­pe­laa­mis­ta

Vaikea sii­te­pö­ly­kau­si al­ka­mas­sa – al­ler­gik­ko­jen syytä aloit­taa lää­ki­tys jo Ou­lus­sa­kin

Luonnonvarakeskus ja Allergia-, iho- ja astmaliitto povaavat allergikoille piinaviikkoja

Oulu
Kasvomaski suojaa koronan lisäksi myös allergiaoireilta.
Kasvomaski suojaa koronan lisäksi myös allergiaoireilta.
Kuva: wirestock/www.freepik.com

Lehtipuuallergisille on tulossa vaikea siitepölykausi, ennakoi Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimuskoordinaattori Tiina Vitikainen.

– Lepät ovat täynnä norkkoja, eli niillä on paljon paukkuja varastossa. Kun on paljon norkkoja, siitepölyäkin on runsaasti. Monet koivuallergiset alkavat oireilla jo lepän siitepölystä.

Luonnonvarakeskus seuraa koivun norkkoja, ja myös niitä on tänä vuonna runsaasti. Ainoastaan hieskoivun kukinta on Pohjois-Suomessa ennusteiden mukaan enintään kohtalainen.

– Viime vuonna siitepölykausi jäi aika vaisuksi. Allerginen huomaa, että nyt on vähintään perus- ellei jopa runsaspölyinen vuosi.

Kuiva kevät pahin

Sää voi kuitenkin tuoda allergiaoireista kärsiville helpotusta. Jos esimerkiksi lepän aloitellessa kukintaa tulee takatalvi, kukinta ei välttämättä toteudu ihan odotetunlaisesti, vaikka norkkoja olisikin paljon.

Koivun kukkiessa helpotusta voi puolestaan tulla sateisista päivistä, jotka vähentävät pölisemistä.

Aurinkoinen ja kuiva kevät on allergiselle kaikkein pahin.

Myös tuulen suunnalla on merkitystä.

– Kaakkois-Suomeen oli toissa viikonloppuna kulkeutunut ihan ennätysmäärä lepän siitepölyä Baltiasta ja muualta Euroopasta, Vitikainen kertoo.

Koivu ei vielä kuki Keski-Euroopassa, mutta Vitikainen kertoo, että arvioiden mukaan ensimmäiset kaukokulkeumat koivun siitepölyä olisivat tulossa Suomeen viikon kahden kuluttua.

Vitikaisen mukaan kaukokulkeumat voivat levittäytyä myös Oulun korkeudelle.

– Jos olot ovat suotuisat ja tuulet todella voimakkaat, koivun siitepöly voi kulkeutua jopa tuhansia kilometrejä. Sadat kilometrit eivät ole temppu eikä mikään.

Joko lääkitys on syytä aloittaa?
Niina Hentilä
Joko siitepölyallergikkojen on syytä aloittaa lääkitys, Pihlajalinnan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Erkki Rantaiso?

Lääkityksen aloittaminen on jo myöhässä. Olisi pitänyt aloittaa jo ennen pääsiäistä. Etelätuulten mukana on tullut lepän siitepölyä Lappiin saakka. Peruslääkkeenä antihistamiinitabletit voi aloittaa viikkoa kahta ennen allergiaoireiden alkua. Allergiasuihkeet ja silmätipat oireiden vakavuuden mukaan.

Myös katupölyä on nyt paljon ilmassa. Voiko sille olla allerginen?

Se on pääasiassa ärsytystyypin oirekuva. Allergikot ovat vähän herkempiä kaikille. Jos on allergiaa, voi olla herkempi katupölyllekin. Noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta.

Mistä erottaa koronan ja allergian aiheuttamat oireet toisistaan?

Allergiaoireissa yleensä on kirkas erite, aivastelut ja tyypillistä myös silmäoireet samanaikaisesti. Sen tunnistaa kokemusperäisesti.

Suojaako maski myös allergiaoireilta?

Kyllä se vähentää hengitysteihin menevää ärsytystä.

Voiko maskin käyttö pahentaa oireita, jos maskia joutuu käyttämään pitkään?

En usko, että se vaikuttaisi niin. Maski ennemminkin suojaa. Periaatteessa maski kuin maski vähentää ärsytystä ja antaa jonkinlaista suojaa.

Uskaltaako allergiaoireisiin käyttää vastustuskykyä alentavia kortisonipohjaisia nenäsuihkeita korona-aikana?

Uskaltaa käyttää. Se on paikallishoitoa, eikä vähennä muuta elimistön immuunisuojausta.

Mitä muuta allergikon on hyvä huomioida?

Allergiahoitoon käytetään myös runsasoireisissa tapauksissa siedätyshoitoa. Pistos- tai tablettihoito aloitetaan syksyllä, ja se kestää kolme vuotta. Sillä saadaan allergian taustaa hillittyä tai jopa parannettua.