Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Vaa­leis­sa läpi mennyt Katju Aro: Fe­mi­nis­tis­tä puo­luet­ta ää­nes­tä­neet tur­hau­tu­nei­ta ra­sis­min nousuun

Pienpuolueista kunnallisvaaleissa eniten ääniä keräsi piraattipuolue. Piraattipuolueen saama äänisaalis oli kaikkiaan 9 075.

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro sai valtuustopaikan ensimmäisellä yrittämällä.
Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro sai valtuustopaikan ensimmäisellä yrittämällä.
Kuva: Kimmo Penttinen

Pienpuolueista kunnallisvaaleissa eniten ääniä keräsi piraattipuolue. Piraattipuolueen saama äänisaalis oli kaikkiaan 9 075.

Piraattipuolueen ehdokkaista menivät läpi Petrus Pennanen, joka sai valtuustopaikan Helsingissä. Toinen läpimenijä oli Arto Lampila, joka sai paikan Jyväkylässä.

Äänimäärässä mitattuna hyvin menestyi myös viime vuonna perustettu feministinen puolue.

Tuoreella puolueella oli kaikkiaan neljäkymmentä ehdokasta, jotka keräsivät yli kuuden tuhannen äänen potin. Helsingin kaupunginvaltuustosta paikan itselleen sai puoleen puheenjohtaja Katju Aro.

Aro sai ääniä kaikkiaan 1 542.

- Meidän ehdokasmäärällä reilut kuusituhatta ääntä on kova saavutus. Ehdokkaamme keräsivät hyvin ääniä ja tekivät hyvää työtä, vaikka itse sain ikään kuin kärkipaikan Helsingissä, Aro sanoo.

Aron mukaan feministien puoleen menestys kertoo siitä, että osa kansalaisista on turhautunut Suomen kiristyneeseen ilmapiiriin sekä siihen, että Suomessa ihmisoikeuspolitiikan tulkinta on tiukentunut.

- Meidän saamissa äänissä näkyy turhautuminen rasismin nousuun sekä tunteeseen, ettei siihen olla reagoitu tarpeeksi voimakkaasti. Monet haluavat myös sitä, että Suomi jatkossakin pitää kärkipaikkaa ihmisoikeuksia kunnioittavana maana, Aro sanoo.

Seuraavaksi maakuntavaaleihin

Kuntavaaleista kiritystä saaneen feministisen puolueen seuraava tavoite on maakuntavaaleissa.

Maakuntavaaleja ja seuraavia eduskuntavaaleja varten puolue on aloittanut piirijärjestöjen perustamisen eri puolelle Suomea.

- Meidän tavoitteemme ei ole pysyä pienpuolueena, emmekä ole myöskään yhden asian puolue. Syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden näkökulma voidaan tuoda jokaiselle politiikan osa-alueelle, hän sanoo.

Aron mielestä pienpuolueiden menestykselle on juuri nyt tilausta ja tilaa, sillä uusien puolueiden painolastina eivät ole ideologiset pitkät perineet.

- Uudet pienpuolueet lähtevät liikkeelle nykypäivän todellisuudesta eli ymmärryksestä, mikä meillä on maailmasta nyt. Tämä on niiden vahvuus, sillä uudet näkökulmat eivät ole sidottuja siihen, miten poliittisia ideologioita on määritelty viimeiset sata vuotta. Me olemme aidosti vapaita miettimään ratkaisuja tämän päivän näkökulmasta, Aro sanoo.

Liberaalipuolue menestyi

Valtuustopaikkojen määrässä parhaiten menestyi liberaalipuolue. Puolueen neljä ehdokasta pääsi läpi Parikkalassa.

Viides läpimenijöistä oli puoleen puheenjohtaja Juhani Kähärä, joka sai reilulla kolmella sadalla äänellä valtuustopaikan Espoosta.

- Ihmiset haluaa selvästi, että julkinen sektori olisi rajoitetumpi ja ihmisillä olisi enemmän valtaa päättää omista asioistaan, Kähärä analysoi vaalitulostaan.

Hänen mukaansa vaalimenestystä toi sekin, että puolueen ehdokkaat pysyivät asiassa, mikä hänen mukaansa ei pienpuolueiden kohdalla ole aina itsestään selvää.

- Meillä kaikki ehdokkaat ovat pysyneet asialinjalla, eikä ole pyritty tekemään kohuja tai haettu julkisuutta opportunistisella pelleillyllä, Kähärä sanoo.