Oulu

Oulun rooli Nokian 5G-tuo­te­ke­hi­tyk­ses­sä on vahva: "Väkeä on palkattu joka paikkaan, mutta näistä Ouluun tullut osuus on suurin"

Nokia on palkannut Suomessa vuoden 2019 aikana 350 työntekijää. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 30.10.2019 15:59
Pasi Klemettilä

Nokian henkilöstömäärä pysynyt Oulussa suurin piirtein ennallaan.

Oulun rooli matkapuhelinten verkkoteknologiaa valmistavan Nokian 5G-tuotekehityksessä näyttää yhä pysyvän vahvana ja vahvistuvankin.

Nokialle on palkattu tämän vuoden aikana Suomessa 350 työntekijää, joista 240 Mobile Networksiin eli matkapuhelinverkkojen palvelukseen. 

Erityisesti väkeä on Nokiassa palkattu järjestelmäpiireihin, niiden kehitykseen ja ohjelmointiin. Asiasta kertoi ensiksi Helsingin Sanomat.

Järjestelmäpiiri on lähinnä sulautetuissa järjestelmissä käytettävä integroitu piiri, joka sisältää yhdessä paketissa lähes koko järjestelmän vaatiman toiminnallisuuden, kuten suorittimen, signaaliprosessorin ja näytönohjainpiirin.

Sulautettu järjestelmä on puolestaan jonkin tehtävän suorittamiseen suunniteltu laite, joka sisältää elektroniikkaa, mahdollisesti mekaniikkaa sekä laitteelle erityisesti suunniteltua ohjelmistoa.

Nokian mobiiliverkkojen globaaleista toimitusketjuista vastaava johtaja Erja Sankari sanoo, että Nokian rekrytointi pyörii Oulussa entiseen malliin.

– Ei voi sanoa, että olisi mikään erityinen rekrytointibuumi. Väkeä on palkattu joka paikkaan, mutta näistä 350:stä Ouluun tullut osuus on suurin, Sankari sanoo.

Nokian mobiiliverkkojen globaaleista toimitusketjuista vastaava johtaja Erja Sankari mukaan Nokia palkkaa työntekijöitä kaikilla ikähaitareilla. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen

Oulu on ollut Nokian uuden sukupolven matkapuhelinverkkojen eli 5G-kehityksessä tärkeä paikka koko ajan. Jo muutama vuosi sitten Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi Kalevalle arvostavansa kovasti Oulun yksikössä tehtävää tuotekehitystyötä.

Nokian Oulun yksikön henkilöstömäärä kokonaisuudessaan ei ole Sankarin mukaan juuri kasvanut.

– Se taso, mikä meillä on, on aika lailla sama kuin ennenkin. Vaihtuvuutta on aina, ihmisiä jää eläkkeelle ja muuta. Ei siinä merkittävää muutosta ole tapahtunut suuntaan tai toiseen, Sankari sanoo.

Hänen mukaansa Nokia tarvitsee kokenutta väkeä ja myös nuorta työvoimaa ihan entiseen malliin.

– Kyllähän me olemme palkanneet työntekijöitä kaikilla ikähaitareilla. Me olemme aina palkanneet myös nuoria, ei siinä muutosta ole tapahtunut, ketä me palkkaamme, Sankari sanoo.

Nokia kertoi viime tammikuussa, että yhtiöllä on Oulussa noin 2 300 työntekijää, joista noin 450 työskentelee tukiasematehtaassa.

Lokakuussa Oulun kaupunki vuokrasi Nokialle Ruskonselän kaupunginosasta noin kymmenen hehtaarin suuruisen teollisuustontin.

Ict-alalla osaajien kysyntä Oulussa on vilkasta, heistä on kilpailemassa monia firmoja. Tekniikan akateemisten alueasiamies Jukka Orava arvelee, että Nokian kiinnostus myös opiskelijoita ja vastavalmistuneita kohtaan on kasvanut.

– Sellainen mielikuva on, että nuoria on kyllä rekrytty sinne viimeisen puolen vuoden aikana enemmän kuin joitakin vuosia sitten.

Orava arvelee, että osaamistarve muuttuu Nokialla.

– 5G-kehitykseen näyttää olevan tarvetta saada väkeä. Nokialaiset itsekin sanovat, että toisesta ovesta mennään sisälle ja toisesta ulos.

Oravan mukaan ict-sektori kokonaisuutena vetää Oulussa opiskelijoita hyvin esimerkiksi kesätöihin.

– Aika moni on opiskeluvuoden aikanakin töissä, se ei rajoitu pelkästään kesätöihin. Työvoimatarvetta on ympäri vuoden, Orava sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Ajattelin ammattilaisena hakea huvikseni nokialle töihin. En kuitenkaan mene vaikka valittaisiin. Mukava katsoa miten hr ja rekrytoijat mielistelevät edessäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites ne 5G:stä kirjoitet säteilyvaroitukset? Kiinnostaako ketään vai mennäänkö vain rahan kiilto silmillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollos huoleti STUK mittaa 5G verkkolaitteet ennen kuin niiden käyttöönotto sallitaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G:n kehityksen vetoon vaihdettiin ALUn konkurssiin johtaneita jenkkejä, joten tilanne oli nähtävissä jo kauan sitten ettei homma tule toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihdetaan Nokia muutamaan hävittäjään. Joudutaanko maksamaan enämpi kuin ilman vaihdokkia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väkeä palkattu kovasti, mutta yhtään ei ole väki lisääntynyt. Eli osaajia tarvitaan lisää mutta oikeasti ei tarvita lisää vaan nykyporukalla pärjätään ja valmistuneet joutaa suoraan kortistoon. Koko kuva työvoimapulasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokia palkkaa koulun penkiltä porukkaa joiden on pakko tehdä lopputyö tai pakollinen harjoittelujakso.Ja lopputyökin piti tehdä ilmaiseksi ja sekin piti jättää sinne Nokia hyllyyn.Harjoitteluajalta ei ollut pakko maksaa palkkaa joten nuorta porukkaa kannattaakin palkata.Tuskin niistä kukaan tulisi valmistuttuaan enää Nokialle töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokialla diplomitöitä teetetään liukuhihnalla ja maksetaan kohtuu korvaus, n. 15000€

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä yhtään Nokian 5G potentiaalin hehkutusta mediaan ja omistajille . Ensiksikin todellinen 5G markkina ei ole vielä edes alkanut eikä kannattavaa liiketoimintaa ole! Toiseksi 5G business-rakenne tulee muodostumaan niin, että suurin markkina on ohjelmistoissa ja palveluissa. Laite toimittajien osuus tästä on murusia ja ne voidaan toimittaa jopa lähes ilmaiseksi, jotta saadaan osuus hyvin kannattavasta palvelu- ja sovellusliiketoiminnassa. Tässä on Nokian haaste!!! Kuinka nousta laitetoimittajasta olemaan vahva ohjelmisto- ja palvelutalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tajuatko, mitä laitteita Nokia tekee?! Ei voi olla mitään 5G-palveluita ilman 5G-verkkoa. Se pitää ensin operaattoreiden rakentaa ja mielellään saisivat tehdä sen Nokian valmistamilla verkkolaitteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja ei nyt itse tajunnut. Juttu oli siinä, että itse verkkolaitteiden myyminen ei ole kannattavaa liiketoimintaa. Kilpailijat voivat toimittaa ne jopa tappiolla ja ottavat katteen myöhemmin palveluiden ja ohjelmistojen myynnillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ööh, mitäköhän ohjelmistoja tai palveluita Huavei ja Erikson tulee myymään? Entä muut verkkotoimittajat? Meniköhän nyt kuitenki puurot ja vellit sekasin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä,5G-verkkoa ei kannata rakentaa kun ei ole 5G-palvelukaan siinä kunnossa kuin jo kymmenen vuoden suunnittelun jälkeen pitäisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian kilpailukyky perustuu koko laitekatraan saamisesta yhden katon alta joten se ja kasvava ohjelmistoliiketoiminta yhdessä vastaa tähän haasteeseen ajallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulos on tällaista kun kesäharjoittelijoita vain palkataan . Kävin katsomassa Nokian avoimia työpaikkoja ei ollut avoinna yhtään paikkaa jossa arvostetaan 15-20v kokemusta matkapuhelinverkoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osingon leikkaus on aina merkki yrityksen vakavista ongelmista. Nokian 5G tekniikka ei valitettavasti pärjää kilpailijoille, kallis mutta ei toimi. Toivottavasti ei ole oululais-insinöörien aikaansaannos tämä nykyinen Nokian 5G. Nyt alkaa hirveä kiriminen tuotekehityksessä että saadaan kilpailijoita kiinni, mutta jos jää junasta niin jää junasta. Tuotekehitykseen olisi pitänyt panostaa jos vuosia sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitteko yhtään uutisia, koska tämä kommentointi on asiavirheitä täynnä alusta loppuun. Nokia tekee koko ajan hyvää voittoa ja haluaa varmistaa sen epäilemättä myös jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tee voittoa muuta kuin kirjanpidollisesti. Totuus on että kassa on kuivunut hirvittävää vauhtia ja nyt jouduttiin jo lopettamaan osingon jako. Seuraavaksi aletaan karsimaan kuluja kovalla kädellä ja kenties jälleen myymään liiketoimintojen rönsyjä. Valtavat YT:t ovat jälleen edessä. Hyvällä tuurilla joku jenkkifirma ostaa Nokian pois ja pilkkoo osiksi. Preemio Nokian ostosta on osakkeenomistajien ainoa toivo saada edes jotain sijoituksistaan takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image