Oulu

Oulun ja Helsingin välisen junamatkan kesto halutaan neljään tuntiin – Oulun kaupunki, yliopiston ja Pohjois-Pohjanmaan liitto haluavat asian hal­li­tusoh­jel­maan

Oulun seudun toimijoiden tavoitteena on, että Oulun ja Helsingin välinen junamatka kestäisi enintään neljä tuntia. KUVA: Satumaari Ventelä
Oulu 6.2.2019 15:14
Anna Leinonen

Valtion pitäisi investoida pohjoisen raideyhteyksiin, ja Oulun yliopiston perusrahoitusta on lisättävä. Tätä mieltä ovat Oulun kaupungin johtaja Päivi Laajalan, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sekä Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju, jotka julkaisivat yhteiset tavoitteensa tulevaan hallitusohjelmaan.

Oulun seudun toimijoiden tavoitteena on, että Oulun ja Helsingin välinen junamatka kestäisi enintään neljä tuntia. Lisäksi Oulun seudulta halutaan tunnin junayhteydet Kokkolaan, Rovaniemelle ja Kajaaniin. Oulun ja Limingan välille pitää rakentaa kaksoisraide. Se tukisi henkilö- ja tavaraliikennettä sekä Oulun sataman lisääntyvää rahtiliikennettä. Ratahankkeiden vuoksi pääradan parantamissuunnitelmat pitää tehdä nopeutetulla aikataululla.

Laajala, Niinimäki ja Harju kannattavat myös Oulun yliopiston perusrahoituksen lisäämistä. He toivovat, että Ouluun perustettaisiin valtion tuella Suomen Digiterveys-osaamiskeskus.

Oulun yliopisto ja muut oppilaitokset tarvitsevat myös lisärahoitusta erityisesti ICT-osaajien kouluttamiseen. Lisäksi koko Pohjois-Pohjanmaalla tarvitaan lisärahoitusta taiteen ja kulttuurin tukemiseen. Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Business Finlandin innovaatiorahoitusta on Oulun seudun johtajien mukaan lisättävä 300 miljoonalla eurolla.

Oulun ja Helsingin välisen merikaapelin sekä edelleen Koillisväylän merikaapelin toteutus toisi merkittäviä kasvumahdollisuuksia Suomelle. Lisäksi Suomen pitäisi palauttaa kyky kilpailla datakeskusten sijainnista erityisesti pohjoismaisilla markkinoilla. Tämä edellyttäisi muutoksia energiaverotukseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Rautatie asemille tulee saada samanlaiset turvarakastukset ja matkustajiksi rekisteröytmiset kuin lentokoneille. niin uskalsta edes matkustaa nykyisillä hitailla junilla (viimeeksi meni yhteen suuntaan 8 tuntia), ennenkuin ruvetaan haaveilemaan maiden pakkolunastuksista , jotta saadaan turvalliset leveydet kisko pareille. ps, montako uutta siltaa tarvitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VR ei pysty edes operoimaan talvella normaalisti ja täällä haaveillaan että matka-aika lyhenisi puoleen nykyisestä.
Ihailtavaa optimismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljään tuntiin tuskin nykykalustolla nykyistä ratalinjaa päästään. Mutta yksi kikka voisi olla uuden oikoradan rakentaminen Pohjanmaalle ilman Kokkolan koukkausta; Lapua-Kauhava väliltä rata suoraan (Evijärven itäpuolelta, Kaustisen läpi) Eskolaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä haaveet ovat tarkoitettu kesä aikaan oletan,nyt talvella ois toivottava juna yleensä kulkevan.Tavoitteita tulevaisuuteen pitää olla,mutta pitää pystyä hoitaan nyky hetki sitten vasta haaveilla isommista haaveista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah, hah,haa. Sallikaa minun nauraa. Mitenkäs muka neljään tuntiin kun männä viikonloppuna meni 12 tuntia. Ei kannata haaveilla. Kumma ettei junia saada pelaamaan jos on lunta, pakkasta tai syksyllä puun lehtiä.....aina on joku syy olla myöhässä. Mikä on mennyt pieleen junahankinnoissa???????Tästä lähtien menen aina lentäen tai bussilla(sekin on nopeampi kuin VR:n vehkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä esitys. Myös Kuopiosta Helsinkiin alle kolmessa tunnissa. Vois asettaa tavoitteeksi kaksi tuntia. Helsingistä tunnelin kautta Tallinnaan ja edelleen Keski-Eurooppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää lentokoneella, jos nopeasti haluatte mennä. Nykyinen aika on ihan riittävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun ei auta: lentokentät on jossain suolla, ja turvatarkastuksessa saa kökkiä ikuisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime perjantaina yritin tulla junalla, niin myöhästyi liki tuon neljä tuntia!!
On siinä matkaa vielä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ovat valtakunnallisestikin tärkeitä hankkeita. Suomea pitää alkaa kehittää kahden valtakunnanosakeskuksen pohjalta: Helsinki ja Oulu. Helsinki on liian kaukana Nuorgamista. Helsinki ei myöskään sijaitse Suomessa keskeisesti. Valtakunnanosakeskuksilla saataisiin alueellinen kehitys tasapuolisemmaksi ja nopeammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaisilla keskuksilla ei tehdä mitään, kun kuitenkin valtaosa väestöstä asuu Jyväskylän etelä puolella ja siellä pitää myös päätöksien tekijät olla. Oulu on niin sivussa kaikesta, että turha haaveilla mistään keskuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitteletko sinä ihan oikeasti, että maantieteellinen sijainti Suomen keskellä ratkaisee jonkun keksuksen aseman. Voi luoja taas noita kommentteja. Kyllä se ratkaisee, että Oulu on liian kaukana kaikesta sivistyksestä ja liian pieni kaupunki voidakseen päättää mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi? Kun ei nykyiselläkään aikataululla ehdi, miksi aikataulua pitäisi saada vielä utopistisimmäksi?
On tainnut olla taas lobbarit käymässä.
Eihän meillä ole kertakaikkiaan varaa tällaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityistetään kaikki: varmasti joku tulee ja parantaa radat sekä laittaa kalustoksi 500kmh luotijunia. Näinhän se ajatusmalli menee anyway vanhustenhoidossa, sähköverkoissa, jnejne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikataulua saadaan nopeammaksi, kun parannetaan kulkua ja sujuvuutta eli rakennetaan kaksoisraide ja nopeutetaan junien kulkua Tampere-Helsinki välillä, jossa on joitain pullonkauloja m.m. radan kunnon vuoksi. Pitää myös investoida kalustoon, jotta se ei töki tai rakentaa asemille junansulatuslaitteita (mitä lie kuumailmapuhaltimia).

Nyt aikatauluissa on ilmaa lähes puoli tuntia, joka usein riittää, mutta jos menee sen yli niin sitten kumuloituu joka paikkaan ja myöhästytään kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne pullonkaulat ovat nimenomaan Tampereen pohjoispuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä mitään pullonkauloja ole olemassakaan. Tuo aikataulu jos ei riitä, niin on parempi pysyä Oulussa, eikä lähteä mihinkään matkustelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatuksen tasolla kelpo idea. Pääseepähän ammattiin valmistuvat
nopeammin pois tästä maalaiskaupu gista helsinkiin jossa on töitä eikä tyhjiä liike tiloja keskusta pullollaan !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

13:30
Palo Martinniemessä Lukijalta
13:04
Vanha työväentalo paloi ilmiliekeissä Haukiputaalla, lähitalojen asukkaat evakuoitiin
12:37
Poliisi muistuttaa eristettynä olevan Uudenmaan rajan ylittäviä työmatkalaisia: Varatkaa maanantaina enemmän aikaa
11:45
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
11:08
Maailman suurin tuottaja valmistaa 200 miljoonaa suojakäsinettä päivässä, kaupaksi menisi nyt lähes kaksinkertainen määrä
11:07
Pölkyn höylähallissa savua, aiheutti suuren rakennuspalohälytyksen Kuusamossa
9:57
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
128
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
51
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
36
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
30
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
25
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
20
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen
19
Ovelta ovelle kaupustelu on kiellettävä koronan aikana Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image