Oulu

Oulu on jo avannut keskustelut Stora Enson kanssa työl­lis­tä­mis­toi­mis­ta – "Toivomme, että yhtiö investoi myöhemmin toiseenkin linjaan"

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula kertoo, että Stora Enson kanssa oltiin ensimmäisen kerran yhteydessä heti, kun tieto yt-neuvotteluista tuli. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 18.3.2019 13:18
Daniel Wallenius

Oulun kaupunki on jo aloittanut keskustelut Stora Enson kanssa siitä, mitä yrityksen Nuottasaaren tehtailla tänään ilmoitettujen yt-neuvottelujen seurauksena irtisanottavien työllistymiseksi voisi tehdä.

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula kertoo, että Stora Enson kanssa oltiin ensimmäisen kerran yhteydessä heti, kun tieto yt-neuvotteluista tuli.

– Tämä on pidempi prosessi, eikä mitään päätöksiä ole tehty. Ensin pitää tietää irtisanomisten kokonaisvaikutus sekä se, minkä alan ihmisiä jää työttömäksi, hän sanoo.

Ala-Mursula sanoo, että irtisanomisuhan alla olevien ihmisten suuri määrä ei tullut yllätyksenä, vaan sen on voinut päätellä tehdasta koskevasta uutisoinnista.

Lue lisää: Oulun kaupunginjohtaja yllättyi irtisanomisuhan alla olevien suuresta määrästä.

– Oleellisinta on, että tehtaan toiminta Oulussa jatkuu. Tietysti toivomme, että yhtiö päättäisi myöhemmin investoida myös toiseen tuotantolinjaan, Ala-Mursula sanoo.

Stora Enso kertoi aiemmin tänään, että yhtiö hakee ympäristölupaa myös toisen paperikoneen muuttamiseksi kartonkituotantoon, mutta ei tee päätöksiä investoinnista vielä tässä vaiheessa.

Oululla on aiempaakin kokemusta tukitoimista suurten irtisanomisten yhteydessä. Suurin yksittäinen kokonaisuus on liittynyt Nokian irtisanomisiin aiemmin tällä vuosikymmenellä.

– Silloin tehtiin yhdessä muiden julkisten toimijoiden kanssa ainakin 15 erilaista toimenpidekokonaisuutta. Stora Enson henkilökunta on osaajaprofiililtaan hyvin erilaista kuin Nokialla, ja pitää katsoa, millaisia urapolkuja pystymme luomaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Voitasko StoraEnson paperialan huippuosaajista kouluttaa digialan huippuosaajia? Oulussa on valtava uupelo tietokonealan huippuosaajista, ainakin lehtien kailotusten perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kelläpä ei olisi huoli omasta työpaikasta. Mutta... pitäisikö tälläkin alalla hiukan katsoa peiliin ja miettiä että onko ne asiat oikeasti huonosti vaikka työt tehtaalla loppuisi? Suomessa on hyvin paljon työssä käyviä ihmisiä jotka tulevat toimeen 1500-1600 euron käteen jäävällä kk palkalla. Tai kymmeniä tuhansia ihmisiä on ilman töitä. Onkohan hyväpalkkainen liian paperityöntekijä itsekäs nykymaailmassa? Myönnän kyllä että itsekin työpaikan loppumisen takia "hävetti" olla työtön mutta hain töitä ja onnekas olin kun niitä sain. Kyllä sitä vähemälläkin pärjää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö ensin katsella ne YT-neuvottelut valmiiksi ja sen jälkeen päättää mitä tehdään?

Vai lähteekö Business Oulu tässä siitä, että tulos on jo selvä ja YT-laki on vain turha pykälä vaikeuttamassa suhmurointia?

Työnantajalla on paljon velvoitteita työntekijöitä kohtaan, myös mahdollisten irtisanomisien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokemuksella voin kertoa, että a) työnantaja pitää 6vk ”neuvotteluja”, jonka aikana b) kirjoittaa lopputuleman, joka c) pakkohyväksytetään työntekijäpuolella ja d) porukat potkitaan heti viimeisen kokouksen jälkeen mahdollisimman nopeata tahtia pihalle.

Jos työntekijäpuoli ei saa omia etujaan läpi ensimmäisessä kokouksessa on peli ns. Menetetty.

Liitoista ei ole yhtään mitään apua tai hyötyä. Vain haittaa, koska vie aikaa olennaisimmalta: kova kovaa vastaan työnantajalle.

..ihan vaan neuvona, kun olen ollut molemmilla puolilla pöytää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

b) lopputurnaus on kirjoitettu jo ennen neuvotteluja.
Neuvottelut on vain kahvitilaisuus ja teatteria puolin ja toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako kertaa ympäristölupa pitää hakea? Johan se kertaalleen haettiin molempien koneitten muutokseen. Kusetusta koko homma. Fakta on se että sellunteko on ainoa mikä kannattaa ja se Oulun sellukonseptilla vaatii höyryn ja pienen massan kuluttajan. Sellutehdas on auttamatta se heikoin lenkki. Sen uusiminen pitäisi olla se ykkösjuttu. Mutta ...
Uusi tuote on naurettavan yksinkertainen tuotteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikaakaan kun nämä pääjalkaset laitto tuottavia sellutehtaita kiinni ja paljonko mentiin perseelleen p-Amerikassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalliin vaan omin nokkineen niin kuin muutkin, ei sitä sen kummempiin tukitoimiin ole oikeus kuin pikkufirmoista potkituilla, ei se business oulu vaan kaikille oululaiselle potkut saaneelle ole kieli pitkällä ollut urapolku a raivaamassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni yhtiö on nyt valitettavasti kovasti myöhässä tuon kartonkilinjan investoinnin kanssa. Ennustan, että kohta loppuu tavaroiden älytön edestakainen lähettäminen kartonkiinkin pakattuna globaalien tullien ja ympäristösanktioiden vuoksi. SE on vain toivonut ruususen unessaan hienopaperimarkkinoiden komean prinssin suudelmalla elpyvän. Valitettavasti tästä maksetaan nyt. Loppuu ne liiton päivärahat paperimiehilläkin aikanaan, valitettavasi tämä on vain lillukanvarsia. Tehtaan osien lopettamisen kerrannaisvaikutukset riuduttaa vähin erin koko Oulun talousalueen businessta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihastuttavaa kuinka BO kertoo olleensa koko ajan tilanteen tasalla vaikka kaupunginjohtaja ja Storan oma väki ovat äimän käkenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäteollisuus se on kun tarvitsee työvoimaa. Tosin vaan automaatio hoitaa sen ettei ihmisiä tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän löydy muualta Europasta vähemmän lakkoilevia työntekijöitä.
Lakkovahdit vain porteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taas työläinen syö lajitoveriaan. Kyllä kateus on suurimpia tauteja mitä ihmisillä voi olla. Eihän kaikki mitä tapahtuu yritysmaailmassa ole ay liikkeiden syytä vaikka täällä niin annetaan ymmärtää, jos se syy on yt neuvotteluihin kateelliset ihmiset ja politiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperiliiton ent johtaja Ahonen sai aikaan sen, että suomesta loppui tehtaita.
Nyt kun vielä menettä lakkoon niin se varmistaa että loputkin suomen puunjalostus tehtaat siirtää tuotantonsa muualle.
Kannattaisi aina katsoa ay n pidemmälle eteenpäin jos ahneus antaisi myöten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itseasiassa Ahosen johdolla liitto teki historiansa huonoimmat sopimukset joissa työnantaja sai itselleen huomattavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole niin suurta herraa, ei AY eikä yritysjohdossa, että täällä voitaisiin vaikuttaa paperin kysynnän muutoksiin maailmalla ja sitä kautta estää tehtaiden sulkemisia. Ei paperialan taantumaa olisi estänyt edes se, että paperin käytöstä olisi maksettu asiakkaille. Paperilla on vain välinearvoa informaation siirtämisessä ja säilyttämisessä. Digitalisaatio tarjoaa molemmat ja lisäksi paljon muitakin etuja tiedon monistamisessa ja käsittelyssä.

Pehmopaperi jää, muu katoaa historian "lehdille" hienona vaiheena Suomen historiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyytäkää Juha Sipilä järjestään,sehän on korjannut suomen työttömyyden hyvälle tolalle.Niinku kaikki muutkin hallituksen ja suomen asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alueen purkaminen asuntotuotantoon on nyt sitten aloitettu. Piippuhan on kohta matalana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattasi Antin mennä liikaa puhumaan metsien hakkuiden vähentämisestä. Tässä on malliesimerkki siitä mitä tuleman pitää jos vihervassurit pääse valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

6:23
Rivitaloasuntoon heitettiin savupatruuna keskellä yötä Torniossa – asunnossa oli kaksi ihmistä
6:08
Tea, Muumiokissa ja Kummituskakka vierailulle Ouluun – Lasten ja nuorten teatteripäivillä nähdään Lea-palkitun Salla Viikan uusi lastennäytelmä
6:00
E-urheilijat ovat energiajuomaa lipittäviä sohvaperunoita, jääpallo-otteluissa on enemmän pakkasta kuin katsojia – listasimme mielikuvia, jotka ärsyttävät laji-ihmisiä Tilaajille
6:00
Lakkokevät nosti ay-liikkeen puheenaiheeksi, vaikka meidän pitäisi oikeasti puhua koko työelämän muutoksesta Kaupallinen yhteistyö
6:00
Kouluihin tarvitaan toimintaterapeuttista osaamista – mielenterveyspalvelujen kasvava tarve pakottaa miettimään uusia toimintatapoja Lukijalta
6:00
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
6:00
Rahanpesuilmoitusten määrä kasvoi rajusti viime vuonna – Keskusrikospoliisi selvittää syytä ennätystahtiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image