Oulu

Stora Enso pudotti yt-pommin Oulussa: Paperitehdas muuttumassa kar­ton­ki­teh­taak­si, yksi paperikone suljetaan – jopa 400 työpaikkaa uhattuna

Oulu 18.3.2019 10:13 | Päivitetty 18.3.2019 11:18
Antti Pasanen, Daniel Wallenius

Metsäjätti Stora Enso kertoo aloittavansa yt-neuvottelut Oulun tehtaan henkilöstön kanssa suunnitelmistaan muuntaa Oulun tehdas paperinvalmistuksesta kraftlainerin valmistukseen. Samalla suljettaisiin paperikone numero 6 sekä arkittamo. 

Suunnitellun muutoksen arvioidaan johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen. Stora Enson hallitus tekee päätöksen mahdollisesta muutoshankkeesta vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla, yt-neuvottelujen päätyttyä, yhtiö kertoi maanantaina kello 10.

Stora Enso ilmoitti kesäkuussa 2018 arvioivansa mahdollisuuksia muuttaa Oulun tehdas valmistamaan pakkauskartonkia nykyisen hienopaperituotannon sijaan. Alkuperäisissä suunnitelmissa arvioitiin kahden paperikoneen muuttamista kartongin valmistukseen sopivaksi.

Kannattavuusselvityksen teon jälkeen suunnitelma tarkentui niin, että tässä vaiheessa vain toinen paperikoneista muutetaan ja toinen suljetaan.

– Yhdenkin linjan muuttaminen on iso ja moniulotteinen prosessi, sanoo Stora Enson Paper-divisioonan viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen.

Yhtiö pitää auki mahdollisuuden, että suljettava paperikone muutettaisiin kartonkituotantoon sopivaksi. Tämä sisältyy myös maaliskuussa jätettävään ympäristölupahakemukseen. Mitään päätöstä toisesta linjasta ei kuitenkaan vielä tehdä.

– Haluamme pitää mahdollisuuden avoinna, mutta se vaatii oman päätöksentekoprosessin, Nyyssönen sanoo.

Lue myös: Pääluottamusmies: "Valtava järkytys"

Stora Enso tekee muutoksia Oulun tehtaan tuotantoon päällystetyn hienopaperin kysynnän hiipumisen vuoksi.

– Yritämme löytää sellaista vaihtoehtoa, joka mahdollistaisi Oulun tehtaan tuotannon jatkumisen pitkälle tulevaisuuteen, Nyyssönen sanoo.

Siihen, mitä Stora Enson Oulun tehtaalle tapahtuu, jos yhtiön hallitus ei hyväksy muutoshanketta, Nyyssönen ei ota kantaa.

Yt-neuvottelut aloitetaan 25. maaliskuuta. Niiden piiriin kuuluu koko Stora Enso Oulu Oy:n henkilöstö, noin 600 henkilöä. Neuvottelut perustuvat tuotantosuunnan muutossuunnitelmaan ja niissä sovitaan organisaatiorakenteista, toiminnoista, resursseista ja työtehtävistä investoinnin toteutuessa. Neuvottelujen odotetaan kestävän vähintään kuusi viikkoa.

Päätöksiä mahdollisesta tuotantosuunnan muutoksen toteuttamisesta tai henkilöstön vähentämisestä ei tehdä ennen kuin yt-neuvottelut on viety päätökseen.

Paperin tuotanto jatkuu nykyisellään Oulussa ainakin syksyyn 2020 asti. Myös mahdolliset irtisanomiset tapahtuisivat vasta tämän jälkeen.

Yhtiön mukaan mahdollisen investoinnin on arvioitu olevan noin 350 miljoonaa euroa vuosien 2019–2021 aikana. Alkuperäisessä kannattavuusselvityksessä investoinnin arvioitiin olevan 700 miljoonaa euroa.

Mahdolliseen investointiin kuuluu kraftlainerilinja, jonka vuosituotantokapasiteetti on 450 000 tonnia, sellutehtaan ja kuivauskoneen uudistaminen ruskean sellun valmistukseen ja myös investointeja, joilla pienennetään tehtaan ympäristövaikutuksia.

Juttua muokattu kello 10.51. Lisätty viestintäjohtaja Liisa Nyyssösen kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (225)

Eikös tää Stora-Enso sulkenut Imatran 6 Kemi 1 ja nyt Oulun PK 6 arkittamon.On sita tehostamistoimia alakirjauksessa yhteensä 100 miljoonaa taivaantuulin.Mikä tämä Stora-Enso oikein on Ulkomailla huonossa valossa.Suomen valtion omaisuuden hävittää mitkä tahot taka luultavasi Ruotsalaiset patruunat.EI ihme pidetään"Onnellisena maan"lääkärimailmassa tarkoittaa vähä-älyset Suomalaiset.Tämä Stora-Enso hävittänyt kokonaisia tehtaita ja paperikoneita Suomen maasta erinomaisessa kunnossa olevia valtion omaisuutta jäykkä arvion mukaan puhutaan 200 miljardin omaisuudesta hävityksestä olisiko viisainta miettiä puolustuksen yhteistyöstä kusettavat meitä oikein olan takaa.Olen seurannut Stora-Enso syntyä ja tuhoa.Oulukin taputeltu hirveetä teollisuusbisnestä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäteollisuuden alapuolisiin vesistöihin on vuosisadan aikana kerrytettyä puujätettä jatkojalostettavaksi huru ja mykket.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä isopalkkaisten vähätöisten vaikea löytää uutta työtä. Ovat kyllä nähneet miten töitä tehdään, kun seisokkien aikana eri firmojen kaverit on tulleet laittamaan paikat kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto näkee yritykset vihollisina niin nyt on taas yksi vihollinen vähemmän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiskohan sen ajetella niin, että tuo yritystuki tulisi ainakin osaltaan palauttaa valtiolle, tuki on kohdennettu vuosille 2015-2017 eli voisiko ajatella, että tuen turvin ei Stora Enso ole onnistunut yritystoiminnassaan ja tuesta tulee palauttaa 90 prosenttia valtiolle.Menkööt tuo10 prosenttia "kuluihin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa, että mm. Oulun Kaupungilta jää verotuloja saamatta noin 4,5 miljoonaa euroa joka vuosi kun nuo 400 potkitaan pois. Tämä tietysti edellyttää, että pois potkitut asuvat Oulussa.
Tuo voi tarkoittaa sitä, että muilla oululaisilla kunnalisvero nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin itse ruveta ammattipelaajaksi e sports, CS GO, poika aiko opastaa ja oli sitä mieltä että iskässä on kerrankin ainesta eikä samaa kolmivuoroo vuosikymmenistä toiseen olen ILOINEN ja näen varmaan eläkeiänkin joku päivä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos molemmat paperikoneet muutettaisiin kartongille kasvaisi havusellun tarve 65% eli 1,1 miljoonaa tonnia nykytilasta. Eikös Li ja Antti halunneetkin hakkuut pinemmäksi joten vain toisen koneen muuttaminen kartonkikoneeksi pienentää raaka-ainetarvetta. Tässähän vain valmistaudutaan vihervasemmistolaiseen hallitukseen kun toista konetta ei kuitenkaan saataisi edes käynnistettyä. Kunhan väki marssii ulos niin saatetaanpa tällä koko investoinnilla pyyhkiä pimeä paikkakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikin hyvä, jos koko suunnitelma unohdettaisiin, ja kartonkituotanto sijoitettaisiin kokonaisuudessaan, täysin uudelta pohjalta jonnekin muualle. Kempeleenlahden luontoarvot ja suojelualueet tunnetaan, ja Oulu saisi avattua yhteydet merelle raikkaammalla ja uudistuneella tavalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttanee myös kunnossapidon ja kemian toimijoihin. Myöskin metallipuolen toimijoihin, työterveyshuoltoon jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahimmillaan tuonne jää vain 200 työntekijää? Valtava alue lähellä keskustaa huippupaikalla merenrannassa. Ei kai tuommoselle pelleilylle kannata antaa lupaa. Kaupunki voisi ottaa noin hienon paikan ihan muuhun käyttöön. Vaikka huvipuistolle? Keskustaakin vois levittää kätevästi tuohon suuntaan. Oulunlahden rannikko uimarannaksi ja satamaksi veneilijöille. Poikkimaantie pois kauniilta rannalta, kun rekkaliikennettäkään ei enää menisi tuonne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minähän se tein anturoita tuolla tehtaan työmalla 80 -luvulla. Meni seki työ hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helvatan huono uutinen, toivotan kaikille tehtaalla voimia ja jaksamista. Huono uutinen koko seutukunnalle, täällä typerykset ilkkuu ja rienaa mutta mahtavat olla sossun pysyväiselättejä, ja ovat kyllä latvarosoja kun nauttivat muiden ahdingosta.
Stora Enso on tuonut alueelle valtavan paljon vaurautta ja hyvinvointia, myös niille jotka eivät suoraan tai välillisesti itse ole tehtaan kanssa tekemisissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää lakkoon ja koko kaupunki tukilakkoon.
Näin saatte työt loppumaan tehtaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiliitot haluavat, että tuotetaan paperia paperin vuoksi, vaikka ei ole ostajia näköpiirissäkään. Näinhän toimittiin Neuvostoliitossa aikanaan, tuotettiin vaikka mitä, kunhan tuotettiin. Mitä tähän nyt toteaisia: "oi aikoja, oi tapoja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaanko tulevaisuudessa mitään paperia, kun siirrymme nörttien ansiosta/takia hyvinkin pian virtuaalimaailmaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmilla kommentoijilla jää huomaamatta että Ouluun ollaan investoimassa 350Meur kartonkitehtaaseen. Tätä muutosta on selvitelty ja siinä ollut useita eri vaihtoehtoja. Yhtenä vaihtoehtona olisi ollut kokontehtaan sulkeminen ja ehkä sellutehtaan loppuunajo ilman investointeja. Nyt tuli tällainen puolittainen ratkaisu mutta kannattaa muistaa että tehdas olisi voitu ajaa kokonaan alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (225)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image