Oulu

Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laajala: Stora Enson kaavailemien hen­ki­lös­tö­vä­hen­nys­ten suuruus yllätti – tukitoimia suunnitteilla

Henkilöstövähennysten suuruus oli yllätys, vaikka kaupungin johdossa oli osattu aavistaa, että leikkauksia on Stora Enson tehtaille tulossa, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 18.3.2019 11:39
Antti Pasanen

Stora Enson Oulussa kaavailemien henkilöstövähennysten suuruus oli yllätys, vaikka kaupungin johdossa oli osattu aavistaa, että leikkauksia on tulossa, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala Kalevalle. 

Laajalan mukaan synkän pilven kultareunus on, että tehdas jatkaa edelleen Oulussa. Pahin vaihtoehto olisi ollut koko tehtaan alasajo.

Laajala kertoo keskustelleensa tilanteesta Oulun tehtaanjohtajan Jari Kärkkäisen kanssa.

Kaupunginjohtaja huomauttaa, että tehtaan muutosten ja yt-neuvottelujen lopullinen tulos on tiedossa vasta kun neuvottelut on käyty ja yhtiö tehnyt ratkaisunsa.

Joka tapauksessa supistusten vaikutus tuntuu koko Pohjois-Pohjanmaan talousalueella.

– Kaupunki varmasti hakee valtiolta rakennemuutosrahaa. Käynnistämme kuvan tarkennuttua toimenpiteitä työllisyystilanteen hoitamiseksi, Laajala sanoo.

Hän tosin arvioi, että viivettä voi syntyä siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kaadettua hallituksensa nykyinen toimitusministeristö ei voi toimia asiassa.

Normaalitilassa hallitus voi nimetä alueen tai toimialan äkillisen rakennemuutoksen kohteeksi ja suunnata sille määrärahaa tilanteen helpottamiseksi. Samalla laaditaan tilanteen ylittämiseen tähtäävä kasvusuunnitelma.

Käytännössä tukitoimet ovat muun muassa uudelleenkouluttautumisen ja työllistymisen tukemista.

Kuten tunnettua, Oululla on kokemusta vastaavista vaikeuksista. Oulun seutukunta oli määritettynä Nokian romahduksen myötä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuosina 2012-2015.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Minut kiusattiin yt:eiden yhteydessä sairasloman kautta ulos kun eivät saaneet muuten. Missä on tukitoimet? Apuakin huusin aluehallinnon työsuojeluviranomaisilta. Eivät tehneet mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On koti. Ja kun koti ei ole pohjoisessa, niin helposti käy näin. Helsingistä asiaa katsottaessa on paaaaljon mukavampaa lopettaa toimintoja esim Oulusta. Mutta ei meitä pohjoinenkaan raha pelasta, jos sitä olisi. Työt ja tuotteet pitää tehdä hyvin ja tehokkaasti, siten, että niillä pärjätään markkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä oli tukitoimet kun Stockmannin myyjät sai kenkää? Tai muut pienipalkkaiset? Aina kun kovaa palkkaa tienaavat miehet joutuu yt-piiriin niin kaupunki lupaa tulea. Paperimiehillä on niin isot palkat, että pärjäävät pitkään. Elleivät oo hasanneet kaikkia rahojaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Päivi Laajala! Nuo , jotka jäävät työttömäksi Storalta, niillä ei ole mitään hätää. Hyvää ansioturvaa 400 pv. Miksi et ole huolissasi niistä. jotka ovat olleet työttöminä jo vuosia ja pudonneet peruspäivärahalle. Niitä on paljon ja ne tarvitsisivat tukea työllistyäkseen.
Ei kuulosta tasapuoliselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki heti järjestämään uudelleenkoulutusta hoitajiksi! Jää työttömyyskin lyhyeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luin varsinaisen uutisen oikein, niin mahdolliset irtisanomiset toteutuisivat vasta ensi vuoden syksyllä eli puolentoista vuoden kuluttua. Jos näin on, niin tällöin tukitoimilla (mitä ne nyt sitten olisivatkaan), ei ole kovin hurjaa kiirettä. Toki mitä aiemmin valmistaudutaan, sen parempi, mutta on pidettävä mielessä että tilanne voi vielä moneen kertaan muuttua, suuntaan jos toiseen.

Sinänsä tietysti ikävä juttu erityisesti työntekijöiden kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkaimpia työttömiä ollaan heti tukemassa oikein kaapunnin johtajan tuella. Eipä tavalliset työttömät kiinnosta ollenkaan kun ovat niin köyhiä reppanoita. Melkoinen möläys laajalalta???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia, että toiminta jatkuu edelleen.
Kartonkitehdas olisi tärkeää saada ja jatkojalostusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maassa pitää olla aina toimivaltainen hallitus. Oli pääministeriltä moraalitonta otta vaaliloma kepun kannatuksen nostamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaisi miettiä ja harkita, että kannattaako kartonkitehtaan tuotantoa aloittaa kaupungingissa, jossa on yli 209.000 tuhatta asukasta.
Kartonkitehtaan voisi suunnitella sellaiseen paikkaan. jossa ihmiset eivät altistu päästöille ja sairastu astmaan tai muuhun keuhkosairauteen.
Tehdas on rakennettu silloin, kun kaupungissa ei ollut juuri asutusta. Nyt on aika ratkaista, että myönnetäänkö lupa tuollaiseen ilmansaastuttajaan.
Autolla pääsee pian Hailuotoon ja sinne joutaa tuo tehdas keskeltä kaupunkia haisemasta, jossa se ei haittaa ihmisten terveyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajalan kannata yllättyä koska patruunat mitään välitä työntekijöistä kunhan vain voittoa tulee riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ps. P.laajala , pää-omalla ei koskaan---yhteiskunnallista vastuuta.
Em. Asia todettu kun esim. Kun pitäisi työllistää, ei irtisanoa työntekijöiltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimpia kärsijöitä tässä ovat tietysti osakkeenomistajat. Kaikki rahallinen tuki on tärkeää heille. Työntekijät ovat vain kuluerä ja löytävät kyllä uuden paikkansa tässä huutavassa työvoimapulassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

9:30
Näkökulma: Kohutussa ulkoministeriössä tehtävä voi vaihtua tiuhaan – näin urakehitys poikkeaa muista ministeriöistä
9:00
Essee: Irti realismista ja käytännöllisyydestä, kohti mahdollista maailmaa – käytännöllisyydellä on myös pimeä puolensa Tilaajille
8:31
Pakettiauto paloi korjaamon pihalla Oulaisissa
8:10
Oululaisen Steel Ring -tallin Lotta Loikkanen hävisi ammattinyrkkeilyn MM-titteliottelun tuomariäänillä Karlsruhessa – manageri Markku Pirinen pettyi rajusti: ”Tuli todistetuksi, että Saksa on paska maa”
8:09
Vanhat kuvat: Tunnelmia pikkujouluista Oulussa vuosituhannen vaihteessa ja 2000-luvun alussa - juhlateltta ja baarikiertue
8:00
Luontoon kumppanin kanssa ja pari drinkkiä – oletko miettinyt, miten sinä kohtaisit yllättävän maailmanlopun? Tilaajille
8:00
Hyvä paha ydinvoima – EU:ssa sen rooli on yhä ristiriitainen, ja parlamentissa vastustus voi jopa kasvaa
22
Puheenaihe: Herättääkö tiernaesitys rasistisia mielikuvia? "Esitysten ei tulisi loukata mitään ihmisryhmää"
12
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
7
Yhteiskuntamme ei kestä liian helposti syttyviä lakkoja Lukijalta
7
Hyvä paha ydinvoima – EU:ssa sen rooli on yhä ristiriitainen, ja parlamentissa vastustus voi jopa kasvaa
5
Säteissaha katkaisi päiväkeskuksessa työskennelleen käden – oikeus määräsi ohjaajalle ja kuntayhtymälle sakkoja sekä tuntuvat korvaukset uhrille
5
Poliisin haaviin jäi 104 rattijuopumuksesta epäiltyä vuorokauden aikana, valvontamaratonissa jäi kiinni myös 16 etsintäkuulutettua
3
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image