Oulu

Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laajala: Stora Enson kaavailemien hen­ki­lös­tö­vä­hen­nys­ten suuruus yllätti – tukitoimia suunnitteilla

Henkilöstövähennysten suuruus oli yllätys, vaikka kaupungin johdossa oli osattu aavistaa, että leikkauksia on Stora Enson tehtaille tulossa, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 18.3.2019 11:39
Antti Pasanen

Stora Enson Oulussa kaavailemien henkilöstövähennysten suuruus oli yllätys, vaikka kaupungin johdossa oli osattu aavistaa, että leikkauksia on tulossa, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala Kalevalle. 

Laajalan mukaan synkän pilven kultareunus on, että tehdas jatkaa edelleen Oulussa. Pahin vaihtoehto olisi ollut koko tehtaan alasajo.

Laajala kertoo keskustelleensa tilanteesta Oulun tehtaanjohtajan Jari Kärkkäisen kanssa.

Kaupunginjohtaja huomauttaa, että tehtaan muutosten ja yt-neuvottelujen lopullinen tulos on tiedossa vasta kun neuvottelut on käyty ja yhtiö tehnyt ratkaisunsa.

Joka tapauksessa supistusten vaikutus tuntuu koko Pohjois-Pohjanmaan talousalueella.

– Kaupunki varmasti hakee valtiolta rakennemuutosrahaa. Käynnistämme kuvan tarkennuttua toimenpiteitä työllisyystilanteen hoitamiseksi, Laajala sanoo.

Hän tosin arvioi, että viivettä voi syntyä siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kaadettua hallituksensa nykyinen toimitusministeristö ei voi toimia asiassa.

Normaalitilassa hallitus voi nimetä alueen tai toimialan äkillisen rakennemuutoksen kohteeksi ja suunnata sille määrärahaa tilanteen helpottamiseksi. Samalla laaditaan tilanteen ylittämiseen tähtäävä kasvusuunnitelma.

Käytännössä tukitoimet ovat muun muassa uudelleenkouluttautumisen ja työllistymisen tukemista.

Kuten tunnettua, Oululla on kokemusta vastaavista vaikeuksista. Oulun seutukunta oli määritettynä Nokian romahduksen myötä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuosina 2012-2015.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Minut kiusattiin yt:eiden yhteydessä sairasloman kautta ulos kun eivät saaneet muuten. Missä on tukitoimet? Apuakin huusin aluehallinnon työsuojeluviranomaisilta. Eivät tehneet mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On koti. Ja kun koti ei ole pohjoisessa, niin helposti käy näin. Helsingistä asiaa katsottaessa on paaaaljon mukavampaa lopettaa toimintoja esim Oulusta. Mutta ei meitä pohjoinenkaan raha pelasta, jos sitä olisi. Työt ja tuotteet pitää tehdä hyvin ja tehokkaasti, siten, että niillä pärjätään markkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä oli tukitoimet kun Stockmannin myyjät sai kenkää? Tai muut pienipalkkaiset? Aina kun kovaa palkkaa tienaavat miehet joutuu yt-piiriin niin kaupunki lupaa tulea. Paperimiehillä on niin isot palkat, että pärjäävät pitkään. Elleivät oo hasanneet kaikkia rahojaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Päivi Laajala! Nuo , jotka jäävät työttömäksi Storalta, niillä ei ole mitään hätää. Hyvää ansioturvaa 400 pv. Miksi et ole huolissasi niistä. jotka ovat olleet työttöminä jo vuosia ja pudonneet peruspäivärahalle. Niitä on paljon ja ne tarvitsisivat tukea työllistyäkseen.
Ei kuulosta tasapuoliselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki heti järjestämään uudelleenkoulutusta hoitajiksi! Jää työttömyyskin lyhyeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luin varsinaisen uutisen oikein, niin mahdolliset irtisanomiset toteutuisivat vasta ensi vuoden syksyllä eli puolentoista vuoden kuluttua. Jos näin on, niin tällöin tukitoimilla (mitä ne nyt sitten olisivatkaan), ei ole kovin hurjaa kiirettä. Toki mitä aiemmin valmistaudutaan, sen parempi, mutta on pidettävä mielessä että tilanne voi vielä moneen kertaan muuttua, suuntaan jos toiseen.

Sinänsä tietysti ikävä juttu erityisesti työntekijöiden kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkaimpia työttömiä ollaan heti tukemassa oikein kaapunnin johtajan tuella. Eipä tavalliset työttömät kiinnosta ollenkaan kun ovat niin köyhiä reppanoita. Melkoinen möläys laajalalta???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia, että toiminta jatkuu edelleen.
Kartonkitehdas olisi tärkeää saada ja jatkojalostusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maassa pitää olla aina toimivaltainen hallitus. Oli pääministeriltä moraalitonta otta vaaliloma kepun kannatuksen nostamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaisi miettiä ja harkita, että kannattaako kartonkitehtaan tuotantoa aloittaa kaupungingissa, jossa on yli 209.000 tuhatta asukasta.
Kartonkitehtaan voisi suunnitella sellaiseen paikkaan. jossa ihmiset eivät altistu päästöille ja sairastu astmaan tai muuhun keuhkosairauteen.
Tehdas on rakennettu silloin, kun kaupungissa ei ollut juuri asutusta. Nyt on aika ratkaista, että myönnetäänkö lupa tuollaiseen ilmansaastuttajaan.
Autolla pääsee pian Hailuotoon ja sinne joutaa tuo tehdas keskeltä kaupunkia haisemasta, jossa se ei haittaa ihmisten terveyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajalan kannata yllättyä koska patruunat mitään välitä työntekijöistä kunhan vain voittoa tulee riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ps. P.laajala , pää-omalla ei koskaan---yhteiskunnallista vastuuta.
Em. Asia todettu kun esim. Kun pitäisi työllistää, ei irtisanoa työntekijöiltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimpia kärsijöitä tässä ovat tietysti osakkeenomistajat. Kaikki rahallinen tuki on tärkeää heille. Työntekijät ovat vain kuluerä ja löytävät kyllä uuden paikkansa tässä huutavassa työvoimapulassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
25
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
19
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image