Oulu

Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kas­va­tus­tie­tei­li­jöi­den kil­ta­huo­neel­ta, oli lop­pu­tu­lok­se­na valtava myrsky

Linnanmaan kampukselta löytyi keskiviikkona 20. marraskuuta lukuisia tulostettuja Mannerheimin kuvia. KUVA: Anni Hyypiö
Oulu 20.11.2019 20:40
Anni Hyypiö

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä.

Oulun yliopistossa käynnistyi tiistaina 19. marraskuuta tapahtumasarja, joka rikkoi valtakunnan uutiskynnyksen.

Tapaus #mannerheimgate on käynnistänyt vilkkaan keskustelun sananvapaudesta, poliittisesta painostuksesta, kulttuurisodasta ja entisten presidenttien ja itsenäisen Suomen kunnioituksesta.

Kaikki lähti liikkeelle sähköpostiviesteistä.

Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa on koettu melkoista kuohuntaa Suomen kuudennen presidentin Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867–1951) kuvan takia.

Valtakunnan uutiskynnyksen rikkonut myrsky käynnistyi parista sähköpostiviestistä.

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen lähetti tiistaiaamuna 19.11. kasvatustieteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja henkilökunnan sähköpostilistalle viestin, jossa toivoi järjestöjen kiltahuoneella olevan Mannerheimin kuvan poistamista ja fuksipassiin kuuluneen tehtävän (selfien ottaminen kuvan kanssa) lopettamista. Sähköpostissa Puuronen totesi, että opiskelijat ja järjestöt näyttivät ryhtyneen ”kritiikittömästi marsalkka Mannerheimin suosijoiksi”.

Puuronen kysyi, olivatko opiskelijat tietoisia siitä, että Mannerheim oli rotuajattelun kannattaja, joka Valkoisen armeijan ylipäällikkönä oli Suomen sisällissodan aikana päävastuussa valkoisten ottamien vankien huonosta kohtelusta ja summittaisesta teloittamisesta. Hän sanoi kokevansa toiminnan hyvin loukkaavana ja teloitettujen muistoa häpäisevänä.

Yksi ainejärjestöistä, Oulun Luokanopettajaopiskelijat (OLO) totesi omassa sähköpostivastauksessaan Puuroselle poistavansa kuvan kiltahuoneelta ja lopettavansa fuksipassitehtävän. Tila on kaikkien kasvatustieteiden tiedekunnan opiskelijajärjestöjen yhteinen, fuksipassitehtävä OLOn oma.

Keskustelu ei jäänyt yliopiston sähköpostilistoille. Jodel täyttyi välittömästi ”Marskigatea” koskevasta keskustelusta. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) julkaisi sähköpostiviesteistä otetut kuvakaappaukset Twitterissä ja Facebook-seinällään. Molemmat iltapäivälehdet (IS, IL), Kaleva ja Yle kirjoittivat aiheesta heti tiistai-iltana, ja keskiviikkona asiaa kommentoitiin myös Iltalehden pääkirjoituksessa. Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkoiltana, kuinka "Mannerheim-kohu sulki opiskelijoiden suut Oulussa".

Somessa #mannerheimgate on käynnistänyt vilkkaan keskustelun opiskelijoiden sananvapaudesta, poliittisesta painostuksesta, kulttuurisodasta ja entisten presidenttien ja itsenäisen Suomen kunnioituksesta. (Mikkelin kaupunkikin mainosti Twitterissä #mannerheimgate-hashtagilla sotahistoriaan keskittyvää museotarjontaa.) Mannerheimin kuvia on vilissyt niin somessa kuin tulostettuina kuvina Linnanmaan kampuksellakin.

Mutta mistä koko vyyhdissä on edes kyse?

Sattumanvarainen matkamuisto

Oulun Luokanopettajaopiskelijoiden hallituksen puheenjohtaja Sara Hagelberg sanoo Oulun yliopppilaslehdelle tapahtumasarjan käynnistyneen tiistaiaamuna, kun professori Puuronen lähetti sähköpostin ensin neljälle OLOn hallituslaiselle ja tiedekunnan henkilökunnalle. Ennen kuin järjestö ehti reagoida viestin sisältöön, viesti lähti seuraavaksi jo koko tiedekunnalle.

Hagelbergin mukaan itse Mannerheimin kuva on päätynyt kiltahuoneelle alkuvuodesta 2019, matkamuistona Suomen opettajaksi opiskelevien liiton (SOOL) järjestämiltä Talvipäiviltä.

– Kuvaa ei ole valikoitu sitä esittävän henkilön takia, vaan se on valikoitunut matkamuistoksi sattumanvaraisesti. Kuva ei ole minkään yksittäisen ainejärjestön tiloihin tuoma. Kuva oli hetken aikaa jopa tiloista kadoksissa, mutta oli palautunut kiltatiloihin takaisin vähän aikaa sitten.

Hagelberg korostaa, että kuvan esillä ololla itsessään ei ole ollut erityistä merkitystä kiltahuoneen jakaville kasvatustieteiden tiedekunnan ainejärjestöille.

Myöskään kuvasta luopuminen ei ollut järjestöille kynnyskysymys.

– Kuvan poistamisen sijaan ongelmallista opiskelijajärjestöille on, miten asiasta on tiedeyhteisössä viestitty. Kun kyseinen viesti lähetettiin kaikille tiedekunnan opiskelijoille, meille ei annettu aikaa reagoida tai käsitellä asiaa asianomaisten kesken.

Sara Hagelbergin mukaan järjestöt eivät pelkää julkista keskustelua aiheesta. Hän toivoo kuitenkin pelisääntöjä sähköpostilistojen käyttämiseen.

– Toivoisimme, että tiedekunnan sähköpostilistojen käytölle sovittaisiin niin henkilökuntaa kuin opiskelijoita huomioiden yhteiset pelisäännöt, jotta sen käyttö olisi varmasti tarkoituksenmukaista ja kaikkia kunnioittavaa.

Hagelbergin mukaan viestiminen opiskelijoiden ja tiedekunnan välillä on ylipäätään ollut puutteellista koulutusta koskevien asioiden osalta.

– Esimerkiksi juuri julkaistuun kannanottoomme opintolinjojen lakkauttamisesta ja siihen liittyvästä viestinnästä emme ole saaneet tiedekunnalta kommenttia.

Viestillä tiedonvälityksen funktio

Mutta Vesa Puuronen, onko professorin soveliasta sanella mitä opiskelijoiden tulisi omissa tiloissaan tehdä ja pitää esillä?

– Olen viestissäni toivonut, että kuva [otetaan pois] ja kilpailu lopetetaan. Toive on aivan eri asia kuin sanelu – olen esittänyt toivomuksen, Puuronen täsmentää.

Hän toteaa huomauttaneensa asiasta siksi, että kiltahuoneen tila on osa yliopistoyhteisön työskentelytilaa.

– Toivon, että järjestöjen toiminta olisi sisällöltään myönteistä. Tämän en kokenut sellaista olevan.

Puuronen on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Rovaniemellä, ja ollut vasemmistoliiton ehdokkaana eduskunta- ja eurovaaleissa. Hän on ollut aikoinaan myös Suomen kommunistisen puolueen (SKP) jäsen. Esimerkiksi Yle nosti omaan otsikkoonsa Puurosen poliittisen toiminnan viitatessa häneen ”vasemmistoprofessorina”.

Onko kyseessä ollut poliittinen teko?

– Suomen historiassa on henkilöitä, joihin liittyy ristiriitaisuuksia, paljon ideologisia ja poliittisia kantoja. Siitä näkökulmasta katsottuna kyse on tietysti poliittisesta asiasta: Mannerheim on ehdottomasti poliittinen henkilö. Siten kysymykset, jotka liittyvät poliittiseen henkilöön, ovat aina poliittisia, Puuronen sanoo.

Mutta onko Puurosen puoluepoliittisella taustalla ollut merkitystä?

– En ole kiinnostunut asiasta puoluepoliittisesti. Koen, että velvollisuuteni yliopistossa ja kasvatustieteiden tiedekunnan työntekijänä on puuttua, jos huomaan historiatietoisuuden puutetta. Käsittääkseni vasemmistoliitolla ei ole Mannerheimiin erityisesti liittyviä kantoja.

Jos kyse oli yhdestä kiltahuoneesta ja yhden järjestön fuksipassista, miksi lähettää viesti näin laajalle vastaanottajajoukolle?

Vesa Puurosen mukaan asialla on ollut tiedonvälityksellinen funktio.

– Minusta on hyvä kiinnittää henkilökunnan huomiota näihin asioihin, siksi lähetin viestin myös tiedekunnan henkilökunnalle. Toisen viestin lähettäminen on perusteltua siinä mielessä, että opiskelijat, jotka muodostaa ison osan yhteisöstä, ovat oikeutettuja tietämään näistä keskusteluista, ja siitä, mitä ainejärjestössä puuhataan.

Tehtävä poistui fuksipassista

Mannerheimin kuvan yhteydessä oli tämän syksyn ajan OLOn oman fuksipassin suorittamiseen liittyvä tehtävä. Koska kuva on liikkunut kiltiksellä ympäriinsä, sen löytämisellä ja yhteiskuvan ottamisella on kannustettu luokanopettajafukseja tutustumaan tiedekunnan tilaan, Hagelberg sanoo.

– Fuksipassi on leikkimielinen sekä vapaaehtoinen uusille opiskelijoille suunnattu tehtäväkokonaisuus, jonka avulla fukseja tutustutetaan opiskeluun, tiedekuntaan ja vapaa-ajan toimintaan.

Nyt kyseinen tehtävä on poistettu fuksipassista – eipä tehtävää voisi suorittaa, jos kuvaakaan ei kiltikseltä löydy.

Koetteko joutuneenne tässä prosessissa poliittisen painostuksen kohteeksi?

– Emme, Hagelberg sanoo.

Tapaus on lyhyessä ajassa kerännyt hyvin paljon huomiota. Puurosen pyyntö ja siihen vastaaminen on herättänyt paljon keskustelua myös opiskelijoiden keskuudessa.

Oletteko saaneet palautetta ratkaisustanne?

– Emme ole saaneet jäsenistöltämme kirjallista palautetta, Hagelberg sanoo.

Hän toteaa järjestöjen olevan aika yllättyneitä siitä suuresta huomiosta, minkä juttu on saanut.

– Meistä ongelmallisinta on ollut viestiminen tästä aiheesta, se, miten asia tuli tiedeyhteisöömme julki. Se meitä ihmetyttää kuvan poistamisen sijaan.

Mutta mitä kuvalle lopulta tehtiin?

– Kuva ei ole enää kiltatiloissa, Hagelberg kommentoi.

Oletteko keskustelleet asiasta kasvatustieteiden tiedekunnan henkilöstön kanssa?

– Ei. Emme ole saaneet yhteydenottoa aiheesta. Tosin Vesa Puuronen kiitti meitä nopeasta toiminnasta.

"Tämä on kaikille meille oppimisen paikka"

Onko isojen sähköpostilistojen käyttäminen oikea kanava opiskelijoiden nuhteluun?

Kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani Kati Mäkitalo toteaa Oulun ylioppilaslehdelle, että henkilöstölle ja opiskelijoille suunnattuja sähköpostilistoja tulee käyttää harkiten. Samaten tulee aina miettiä ylipäänsä sitä, kuinka tiedekunnassa viestitään ja kommunikoidaan.

– Kun käytämme yhteisiä sähköpostilistoja niin kunkin tulee joka kerta miettiä, onko tämä paras kanava, mitä haluaa viestittää, ja millä tavalla. Vaikka kyseessä on suljettu lista, sillä on laaja vastaanottajajoukko, käsittäen tiedekunnan kaikki opiskelijat ja henkilöstön, Mäkitalo toteaa.

– Tämä on kaikille meille oppimisen paikka. Otamme opiksi tästä, puolin ja toisin.

Aikooko tiedekunta jollain lailla vielä reagoida asiaan?

Dekaani Kati Mäkitalon mukaan opiskelijat ja Puuronen ovat päässeet asiasta ymmärrykseen.

– Kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen kannalta asiaa on hyvä käsitellä henkilöstön ja opiskelijoiden piirissä.

Oulun yliopiston viestintäjohtaja Marja Jokinen toteaa, että yliopisto pyrkii kaikissa tilanteissa turvaamaan mahdollisimman laajan ajattelun- ja sananvapauden.

– Tämä koskee sekä opiskelijoiden järjestötilojen sisustusta että professori Puurosen mielipiteitä. Tunnistamme professorien valta-aseman opiskelijoihin nähden ja kannustamme opiskelijoita itsenäiseen ajatteluun ja myös rohkeuteen suhteessa henkilöstöön.

Jokisen mukaan yliopistolla on paljon erilaisia maailmankatsomuksia, kuten kaikissa ihmisyhteisöissä.

– Haluamme edistää avointa ja osapuolia kunnioittavaa keskustelua myös haastavista, maailmankatsomuksellisista asioista.

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä. Lisää lehden juttuja voit lukea täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Olen surumielellä seurannut sanan-, ilmaisun- ja kokoontumisvapauden tilaa yliopistossamme. Erityisen pettynyt olen yliopiston johtoon, joka ei asettunut opiskelijoiden tueksi, kun omia poliittisia mielitekojaan toteuttanut professori painosti opiskelijoita.
Toisaalta en kyllä ymmärrä opiskelijoitakaan, jotka tuolla tavalla kumartelevat yhtä professoria, jonka mielipiteet ovat toisesta ääripäästä ja joka liike aikoinaan, kun Neuvostoliitto 80 vuotta sitten raakalaismaisesti hyökkäsi Suomen kimppuun ilman sodanjulistusta, oli valmis myymään heti koko maan ja asettui Terijoen hallituksen johtoon Otto Ville Kuusisen johdolla. Tästäkin kyseinen professori voisi pilteille puhua. Ilman Mannerheimia siinä olisi käynyt meille huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenmaailman pelleprofessoreja sitä verorahoilla ylläpidetäänkin. Professorin keskipalkka on noin 6500€/kk ja paras tuotos mitä tämä heppu saa aikaan on poistaa mannerheimin kuva seinältä ja tyrkyttää ahdasmielistä punapropagandaa opiskelijoille.

Kiva että kampuksella on sentään joitakin opiskelijoita jotka ovat ajatelleet omilla aivoillaan ja vastustaneet tuota ajatusfasismia tulostelemalla mannerheimeja ympäristöön.

Professori itse ikuistikin nimensä synonyymiksi ihan muulle asialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuronen on myös vaatinut vuoropuhelua ISIS terrorijärjestön kanssa ja vastustanut ISISksen vastaisten joukkojen koulutusta. Minä vaadin, että Puurosen lausunnot, mielipiteet ISIS terrorijärjestöstä otetaan Oulun yliopistossa vakavasti. Todella vakavasti. Pelottavaa on, että hän lausuu julkisesti mielipiteitään länsimaista demokratiaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ei vaan yksinkertaisesti kaikki ymmärrä mitä mannerheim on tehnyt maamme hyväksi,mutta meitähän on täällä moneksi toiset viisaita ja toiset vähemmän viisaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella valitettavaa, jopa pelottavaa, että Oulun Yliopistossa on noin herkkähipiäisen professori. Onko ihan normaalia? Vietiin minunkin isoisältä kalastusvenei, poltettiin koti, tapettiin osa sukulaisista, kun venäläiset hyökkäsivät Viipurin saaristoon, mutta en minä silti myöhemmin Neuvostoliitossa työskennellessäni vaatinut poistamaan Stalinin tai venäläisten marsalkkojen kuvia koulutustilojen seiniltä, vaikka sukulaisten karmeat kohtalot muistuivat joskus mieleeni. Sota on raakaa puolin ja toisin, mutta asioita täytyisi silti pystyä käsittelemään normaalisti. Oulun Yliopistossa tapahtui provokaatio ja sen oikeutus pitäisi tutkia. Kyllä jokaisen Suomen tasavallan Presidentin kuva voi olla Oulun Yliopiston seinällä. Se, joka ei sitä kykene katsomaan, tehköön pikaisen johtopäätökseen asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin, presidentti parhaasta päästä
Vertaapa Haloseen
Tulee ristiriitaisia ajatuksia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ollut Mannerheim seinällä kotona ja myös työhuoneessa ja ei ole paljoa haitannut menoa.

Olisiko minun pitänyt sinne laittaa Stalinin kuva, joka tappoi kymmeniä miljoonia joidenkin laskelmien mukaan ja hajotti perheitä. Aivan käsittämätöntä toimintaa professorilta. Pitäkää opiskelijat vapaus ja oikeus edustaa sitä, mitä haluatte edustaa. Professori ei teidän toimintaa pidä sanella muissa asioissa kuin opiskelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herranen aika eikö tosiaan ole tärkeäpiäkin asioita mitä tutkia kuin joitain vanhoja televisio ohjelmia hullua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuronen edustaa sitä samaa Oulun yliopiston poliittista linjaa, jota kansantaloustieteen opetushenkilökunta on puolustanut koulutusohjelman petustamisesta asti. Valitettavaa, punainen vaate härälle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olis entiset opiskelijat proffia kumarrelleet. Olisi lähdetty katsomaan mikä on sananvapauden tila yliopistossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa suunnitellulta sekaannukselta eli kannattaa ohittaa ja jatkaa opiskelua rauhassa kuten ennenkin. Ei anneta poliittisten agitaattoreiden pilata ainutkertaista elämää. Kannattaisi heidänkin vaikka katsella kaunista maisemaa ja levätä, ehkä rukoillakin? Olemme täällä rauhaa varten ja toisiamme varten. Opiskelkaa rauhassa kaikki lapset, nuoret ja aikuiset. Se on teidän oikeutenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijat takaavat sen, että voimme elää hyvinvointiyhteiskunnassa ja kehitys menee eteenpäin. Ilman koulutusta meillä ei olisi esimerkiksi terveydenhuoltoa, hyviä teitä, rakennuksia ja kunnon taloutta. Jokainen saa nauttia näistä asioista. Kiitos teille kaikille eri alojen opiskelijoille. Minulla ei ollut aikoinaan mitään mahdollisuutta opiskella, kun ei ollut varaa. Nyt kaikilla on mahdollisuus oppia uutta ja siitä olen kiitollinen. Lapsenlapset ovat koulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto joutaa ajaa alas tarpeettomana. Valtava säästö yhteiskunnalle kaikinpuolin. Kouluttaa kohtuullisen runsaan määrän opiskelijoista työttömäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinullakin taitaisi loppua kommentointiaiheet, jos Oulun yliopisto lopetetaan. Ajattele nyt itseäsi ja omaa hyvinvointiasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu oli ennen Tervaporvarien pääpaikka.
Nyt tämä kommunisti yrittää vielä tuhota Mannerheimin maineen.
Aikoihin on eletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kaikki hyvin??? Kun tälläinen asia vaivaa ihmisiä. No Professorit taitaa olla omanlaisiansa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vassarilla karkasi nyt mopo käsistä. nyt saivarrellaan sanalla pyysin. Olisi alunalkaen jättänyt koko viestin lähettämättä. Tuomittavaa käyttäytymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuunnelkaapa youtubessa Korsuorkesterin Marsalkka Mannerheim. Laulu on Jukka Kuoppamäen tekemä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto tuntuu siis edelleen monin osin olevan vasemmistolaisten kommunistien opetuksen alaisena. Siinäpä sitä saisi tämäkin professori pitää huolen ettei oma kommunistitausta vaikuta opetuksen sisältöön ja opiskelijoiden manipulointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image