Oulu

Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opis­ke­li­joi­den kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"

Yliopiston luokanopettajaopiskelijoita pyydettiin poistamaan marsalkka ja ex-presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheim kuvan järjestön kiltatilasta. Kyseinen kuva ei liity tapaukseen. KUVA: SA-kuva
Oulu 19.11.2019 21:01
Markku Rättilä

Opiskelijat ihmettelevät sosiologian professori Vesa Puurosen puuttumista kiltatilan sisustukseen.

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen on pyytänyt yliopiston luokanopettajaopiskelijoita poistamaan marsalkka ja ex-presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheim kuvan järjestön kiltatilasta.

Puuronen moittii järjestöä kiistanalaiseksi luonnehtimansa marsalkan "kritiikittömästä" suosimisesta.

Kuvaa on käytetty kiltatilassa myös yhtenä luokanopettajaopiskelijoiden fuksipassin tehtävistä. Passiin on saanut pisteitä ottamalla selfien "Marskin" kanssa.

Puuronen huomauttaa opiskelijoille Mannerheimin olleen rotuajattelun kannattaja ja valkoisen armeijan päällikkönä päävastuullinen sisällissodan jälkeisistä punavankien mielivaltaisista teloituksista.

Luokanopettajaopiskelijat ovat Puuroselle antamassaan vastauksessa pahoitelleet kuvan aiheuttamaa mielipahaa ja poistaneet sen seinältä ja siihen liittyvän tehtävän fuksipassista.

Puurosen mukaan kiltahuone on yleinen tila, joka on erotettu lasiseinällä muusta tilasta, jonka ohikulkijat voivat nähdä ulkopuolelta.

– Yliopisto on yhteisö, johon kuuluvat opiskelijat ja henkilökunta. Kyse on työskentelytilasta. Jos siellä on jotakin epätoivottavaa, yhteisön jäsenillä on siihen oikeus puuttua.

Puurunen sanoo, että olisi puuttunut tilanteeseen myös siinä tapauksessa, että kyse olisi ollut jostakin muusta epätoivottavasta asiasta.

– Esitin oman käsitykseni asiasta.

Hän ei ryhdy kommentoimaan sitä, miten muualla tai muissa maissa suhtaudutaan historiallisten henkilöiden persooniin tai kuviin.

Selfietä otetaan myös usein huumorimielessä eri asioista. Puurosen mielestä kyseisessä tapauksessa ei ollut mitään huumoriin viittaavaa.

Hän kehuu opiskelijoiden suhtautuneen tilanteeseen asiallisesti poistaessaan nopeasti kuvan seinältä ja tehtävän fuksipassista.

Luokanopettajaopiskelijoiden mukaan kuva ei ole minkään ainejärjestön tiloihin tuoma, vaan se on kulkeutunut sinne joskus matkamuistona opiskelijoiden talvipäiviltä.

Opiskelijoiden mukaan kuvalla ei ole ollut sen suurempaa merkitystä, eikä tarkoituksena ole ollut nostaa marsalkkaa jalustalle.

Opiskelijoiden keskuudessa Puurosen ulostulo on herättänyt kiivastakin keskustelua. Jotkut opiskelijat ovat ihmetelleet sitä, miksi Puuronen on puuttunut opiskelijoiden kiltatilan sisustukseen viitaten myös hänen poliittiseen taustaansa.

Puuronen on ollut aikoinaan Suomen kommunistisen puolueen jäsen, ja myöhemmin vasemmistoliiton edustajana Rovaniemen kaupunginvaltuustossa. Hän on ollut myös puolueen ehdokkaana eduskuntavaaleissa vuonna 2015.

Oulun yliopiston viestintäjohtaja Marja Jokinen puolustaa opiskelijoiden oikeutta ilmaista itseään.

– Yliopistoissa on aina pyritty turvaamaan laaja ajattelun- ja sananvapaus. Vapaus koskee niin professori Puurosta tuoda näkemyksensä esiin kuin opiskelijoita valita kiltatilojensa sisustuselementtejä.

Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa täytyy Jokisen mukaan kuitenkin käydä keskustelua siitä, millaiseen viestintään koko tiedekunnan yhteisiä sähköpostilistoja voidaan jatkossa käyttää.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (129)

Eilen A-studiossa historian tutkija sanoi sen ääneen. Miksi kommunismin tunnuksia ja kommunistista ideologiaa edelleen julkisuudessa vaalivia järjestöjä / yhdistyksiä ei ole Suomessa lakkautettu ja miksi niihin kuulumisesta sekä Neuvostoliitossa luotujen kommunistien symbolien käyttämisestä ei ole tehty rangaistavaa rikosta. Hänen perustelut olivat viiltävät, Stalin on maailman historian pahin tappaja. Mikäli Suomi olisi taipunut Stalinin vaatimuksiin ja hävinnyt Talvisodan, Stalin olisi suorittanut Suomessa kansanmurhan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puurosenkin on hyvä esittää ”vaihtoehtoisia näkemyksiään” vapaassa isänmaassa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsiisus kun on proffalla ajatus hukassa. Onkohan työuupumus päällä? Kannattaisi pyytää sairauslomaa työterveydestä sillä vaikuttaa ylikuormitustilalta töiden suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijat poisti kuvan, kun päättelivät, että muuten tulee seurauksia tenteissä/opinnoissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmillisesti on Vesa Puuronen sotkenut henkilökohtaiset kaunat marskia kohtaan. Vaikka itsekin olen kovia kokeneen punikkisuvun jälkeläinen, en silti hyväksy Puurosen toimintaa asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämä kaikki hämmennys on vain trollausta ja provoa. Mikähän Puurosenkin on vetänyt tuollaiseen mukaan? Ehkä kannattaa vähän rentoutua ja keskittyä muihin asioihin kuin politikointiin. Opiskelijoiden eikä kenenkään muunkaan kannata uhrata ajatustakaan tuollaiselle. Se ei kuulu yliopistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen muistellut viimeisintä vaalitulosta. Onneksi olen muualta kotoisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palauttakaa nyt kuva seinälle välittömästi. Nahjusmaisia opiskelijoita. Tehkää se kaikki yhdessä, että tämä kommunismista edelleen haaveileva Puurunen ei pääse kostamaan yksilöille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt professori erehtyi pistämään näppinsä asiaan josta päättämiseen hänellä ei ole minkäänlaista toimivaltaa. Kehoitankin opiskelijoita käyttämään heille kuuluvaa päätösvaltaa ja nostamaan Marski takaisin kunniapaikalleen mitä pikimmin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra moittii Mannerheimia mahdollisista ihmisoikeusrikoksista ja samaan aikaan itse ilmoittaa omilla kotisivuillaan osallistuneensa nuorena vapaaehtoisena sandinistivallankumousta tukeneeseen työprikaatiin? Ainakin YK:lla on sandinisteista melko kielteinen kuva kaikenlaisten ihmisoikeuksien noudattamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihailen ja kunnioitan Mannerheimia. Hän oli yksi niistä, jotka pelastivat Suomen ja kaikki sen kansalaiset paljon pahemmalta kohtalolta, kuin silloin arvasivatkaan. Millainen olisi ollut kaikkien kohtalo, jos olisimme joutuneet osaksi silloista suurta itänaapuriamme? Kyllä ihmettelen ihmisten näköalattomuutta ja historian tietämystä. Näillä perusteluilla, joita asian tiimoilta on kuultu, myös niiden, joiden ammoiset sukulaiset kannattivat kommunismia, luulisi pysyvän hiljaa tai ainakin pyytävän anteeksi aiheutettua haittaa Suomen demokratialle ja sen kehittymiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei Mannerheim pelastanyt Suomea vaan punaisten ja valkoisten yhteistyö ja niiden sadat tuhannet sotilaat. Mannerheim ajatteli tapattaa ensin etulinjassa kaikki työläiset ja suurin yllätys olikin koko armeijan johdolle kun he olivatkin parhaita sotilaita.
Siitä sai vielä valheellisesti nimen Mannerheim-linja. Hävettävä asia on se että täällä tapettiin täysin mielivaltaisesti keitä tahansa: naisia, lapsia ja kokonaisia perheitä valkoisen terrorin aikana ilman mitään oikeuskäsittelyä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puurosen esiintyminen on varsin harmillista. Tiede on vapaan ajattelun keskeisin ilmentymä. Tieteen ydintä on intressittömyys ja Puuronen on toiminnallaan langettanut surullisen varjon oman tieteellisen toimintansa ylle. Tämän jälkeen kaiken Puurosen tutkimustyön ja tieteellisen opetuksen kohdalla joutuu miettimään mitä hän edustaa? Edustaako hän intressitöntä ja riippumatonta vapaata tiedettä vai onko tiede ja sen sisällä tapahtuva tutkimustoiminta ainoastaan hänelle väline edistää omia intressejään ja arvotulkintojaan, legitimoiden niitä tieteen varjolla. Vain surullista... Pahinta on, että tällainen toiminta voi peilautua myös niihin tieteen edustajiin, jotka aidosti haluavat edustaa ja toteuttaa tieteen arvoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö proffalla ole tarpeeksi työtä yliopistolla, kuten luennointi omalta alaltaan. Ei kai häntä ole palkattu kovalla palkallaan sisustus-suunnittelijaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston sosiologian "professori" Vesa Puuronen.
Lausuntosi ja vaatimuksesi Mannerheimin kuvan poistamiseksi aiheuttaa sen, että teen kaikkeni, etteivät yritykset tule tukemaan tästä eteenpäin Oulun yliopistoa rahallisesti millään muotoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (129)

Uutisvirta

9.4.
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
9.4.
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
9.4.
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
9.4.
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
9.4.
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
9.4.
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
9.4.
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image