Oulu

Esitys korkean rakentamisen periaatteista Oulun keskustassa sai osakseen kovaa kritiikkiä – poistettiin kaupungin yh­dys­kun­ta­lau­ta­kun­nan tiistain kokouksen esi­tys­lis­tal­ta

Oululainen kauppias ja kiinteistöyhtiöiden hallitusten puheenjohtaja Aki Keisu sanoo, että rakennusten korkeuden tyssääminen tuomiokirkon tornin korkeuteen pysäyttäisi myös keskustan kehittymisen. KUVA: Soini Teija
Oulu 10.9.2019 12:22 | Päivitetty 10.9.2019 13:35
Antti Ervasti

Esitys korkean rakentamisen laatuperiaatteista Oulun keskustassa herättää voimakasta arvostelua kaupungin kaupallisissa piireissä. Siinä annetaan muun muassa yleisohje, jonka mukaan keskustan rakennusten tulisi olla aina Oulun tuomiokirkon tornia matalampia.

Arvostelun takia yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) ja asian esittelijä asemakaavapäällikkö Kari Nykänen päättivät poistaa esityksen lautakunnan tiistain kokouksen esityslistalta.

– Alkoi syntyä niin paljon keskustelua esityksen sisällöstä, muun muassa korkeuden määrittelystä ja hankkeista, joita on vireillä, että on parempi vielä jatkaa asian valmistelua ja kuulla erinäisiä tahoja, Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa korkean rakentamisen periaatteista voidaan keskustella lokakuun puolivälissä pidettävässä kaupunkisuunnitteluseminaarissa, minkä jälkeen se otettaneen käsittelyyn yhdyskuntalautakunnassa.

– Kokonaisuus pitää vielä käydä läpi ja miettiä, mitä tehdään. Asia on ratkaiseva tälle kaupungille, eikä sillä varsinaisesti ole vielä mikään kiire, hän perustelee.

Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen sanoo, että esityksen tyyppistä sääntelyä ei kaivata Oulun keskustaan, mikäli kaupunki halutaan pitää vetovoimaisena.

– Hiukan yllätyin työryhmän ohjeistuksesta, jonka mukaan tuomiokirkon tornia korkeampia rakennuksia ei tulisi keskustaan rakentaa. Ihmettelen, myös että elinkeinoelämää eikä yrityksiä ole kuultu lainkaan, Tuovinen kommentoi.

Hän linjaa, että jos keskustaan halutaan tavoitteiden mukaisesti 10 000 asukasta lisää, sadan asukkaan kerrostaloja tarvittaisiin lisää sata kappaletta. Kallioparkin ansiosta Oulussa olisi hyvät mahdollisuudet tiivistää korttelirakentamista.

– Jos keskustaan halutaan tehdä rakennus ylöspäin, täytyy nykyinen rakennus ostaa ja purkaa. Kaikkine kustannuksineen siihen täytyisi saada kolme kertaa aiempaa suurempi rakennusoikeus, jotta talosta tulisi liiketaloudellisesti kannattava. Jos nelikerroksinen talo puretaan, täytyisi uuden talon olla vähintään 14-kerroksinen. Pitäisi pystyä rakentamaan jopa 30-kerroksisia taloja, jos todella halutaan lisää asukkaita keskustaan.

Oululainen Aki Keisu toimii muun muassa hallituksen puheenjohtajana kiinteistöyhtiöissä Oulun Kymppi ja Oulun Hammarinkulma. Hänen mielestään korkeutta rajoittava ohjeistus jarruttaisi kovasti keskustan kehitystä.

– Keskustassa on monessa korttelissa vireillä hankkeita, jotka tulevat taloudellisesti mahdottomiksi, jos korkeutta linjataan esitetyllä tavalla. Myös monenlaiset muut hankkeet voivat estyä. Esimerkiksi Rotuaarin kattaminen ei toteudu, koska siihen ei ole saatavissa riittävästi rahoitusta, Keisu arvioi.

Juttua muokattu tiistaina 10. syyskuuta kello 13.30, kun tuli tieto, jonka mukaan esitys Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteista poistettiin Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan kokouksen esityslistalta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (169)

Osoittaa taas minkälainen takapajula Oulu on. Mites menestyvät kasvukeskukset Suomessa ja muualla maailmassa? Oulussa kaiken pitää olla mahdollisimman vaatimatonta. Ei ihme, että osaajat ja firmat kaikkoaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskusta näyttää ihan samanlaiselta kuin jokin maaseutukaupunki Venäjällä tai vastaava slummi. Talot on vanhoja rotteloita, likaisia ja haisevat homeelle ulos saakka. Matalia laatikoita ja kaikki samasta sosialismin muotista. Nyt sitten suunnitellaan, että rakennetaan samanlaisia pieni ja matalia laatikoita tilalle. Varmaan samalla muotilla eli kuin betonilaatikko. Alvar Aaltomaisia yksinkertaisia laatikoita jotka ovat harmaata betonia ja tasakattoisia eli valmiiksi homeessa. Lopputulos on, että keskustassa on asuntoja liian vähän, toimistoja on liian vähän, kannattamattomia kivijalkamyymälöitä taas liikaa. Miten keskustan kivijalkamyymälä voi kannattaa, jos ihmiset asuvat 15 kilometrin päässä keskustasta ja käyvät lähipellolle rakennetussa ostoskeskuksessa? Mikä järki tällaisessa näivettämisessä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaupunkimainen rakentaminen niin pahasti rikkoo maisemaa. Lakeudesta tunnetulle kaupungille lakikorkeus voisi olla korkein peltomarketti. Silloin näkyis kirkkokin kauempaa, ettei tarvitsisi ihan keskustaan ajella. Ja autonkin pitäisi viedä maan alle. Huh,huh. Sitävastoin iskelmän sanoin"Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskustaan ei haluta korkeita taloja, koska korkeat talot yhdistetään kapitalismiin. Tämä taas tulee siitä, että ihmisillä on syntynyt mielikuva, että USA:ssa on korkeita taloja ja USA edustaa kapitalismia. Nyt kun kapitalismia halutaan vasemmistolaisten toimesta joka asiassa vastustaa silmät päässä seisoen ja suu vaahdossa, samalla pitää vastustaa korkeita taloja. Vasemmisto ja keskustapoliitikot, jotka ovat käyneet selvinpäin Jyväskylä eteläpuolella saakka ja muutenkin kokeneet elämässä muutakin kuin naapurin katiskoja, salaa kannattava Oulun keskustaan korkeita rakennuksia, mutta harva uskaltaa asiaa sanoa ääneen. Ympäristön suojelun kannalta korkeat talot on Oulun keskustassa lähes pakollisia. Koska keskustassa ei ole riittävästi asuntoja, ihmiset joutuvat asumaan 5-15 kilometrin päässä keskustassa ja kulkemaan omilla autoilla keskustan ja kodin väliä. Tämä saastuttaa. Oulun väkimäärä on liian pieni toimivalle joukkoliikenteelle ja kun ennusteiden mukaan väkimäärän kääntyy vielä laskuun 5-10 vuoden kuluttua, ei joukkoliikenne tule koskaan Oulussa olemaan toimiva. Näin ollen koko Oulun vetovoimaisuuden ja sitä kautta elinvoimaisuuden ja paikallisten ihmisten viihtyvyyden sekä ilmansaastumisen takia Oulun keskustaan pitäisi rakentaa 15-20 kerroksisia taloja. Jos jotakin ahdistaa se, että Tuomiokirkko ei ole kaupungin korkein rakennus, sen harjalle voi esim. pystyttää 50 pitkän rautatangon ja sen nokkaan enkelintuuliviirin, jolla on punainen nenä ja siinä vilkkuu valo tai jotakin vastaavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rotuaaria ei tarvitse kattaa. Jos se tehdään niin samalla vois laittaa koko keskustan päälle kuplamuovin🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetellä täytyy, onko kaikki ok.

Vois tämä tyyppi tehdä opintoretken vaikka Jyväskylään jossa asia on mennyt oikeaan suuntaan ja.,,,,,,,katos katos

kaupunki on KAUPUNGIN näköinen!!! Se on siis PIENEMPI kuin Oulu....mutta näyttää..........kaupungilta.

Eli tällaisten tyyppien paikka ei todellakaan ole tässä kaupungissa eli Oulussa vaan vaikkapa.....Tyrnävällä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka Oulun keskustaan enää haluaa muuttaa? Kauppaliikkeet keskustasta ovat hävinneet huis´`helvettiin- kaivettiin muka järkyttävä monttu sitä "oikeaa kauppaa" varten ja nyt sinne ei halua kukaan järkevä ihminen ja kaupunkilaiset maksaa tämän "huuhaa-ihmisten" älynväläyksen. Ahneus ja vääränlainen "kunnianhimo" omien tekemisten suhteen ajaa tätä porukkaa järjettömiin tekoihin ! Oulusta ei tule koskaan pilvenpiirtäjäkaupunkia. Keskustan maat vaan omistaa tietty porukka ja hyötyminen on heille tärkeintä. Alvar Aallon yksinkertaisella tavalla rakennetut talot Tuirassa kuuluvat Oulujoki-varteen mutta muut korkeat törötykset eivät. Oulu on Pohjanmaan lakeutta ja täällä pystyy ihan oikeasti hengittämäänkin - vielä ! Toinen inha on "kaupunkipyörät"- tulipahan taas kaupunkilaisille maksettavaa ja paljon - meillä kaikilla on jo pyörät kun pyöräilykaupunki ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi keskustaan pitäisi saada 30-kerroksisia taloja? Jos mitapuuna pidetään Tuomiokirkon tornia, jonka korkeus on 56 metriä, se tarkoittaa noin 18-kerroksista taloa. Kun nyt ensin näkisi keskustassa edes sen korkuisia, ennen kuin aletaan valittamaan ettei se ole tarpeeksi.
Oulun keskusta on todellakin matala, mutta se tulee olemaan sellainen vielä pitkään. Syy siihen on se, että rakennuksilla on myös kaupunkikuvallista, arkkitehtonista ja historiallista arvoa. Korkealle rakentamiselle on valittava tietyt paikat. Oulu on pohjoinen kaupunki, eikä valoa riitä kaduille jos ne varjostetaan tornitaloilla. Keskustan rakennuksia voidaan laajentaa myös korttelin sisäsuuntaan, tai rakentamalla kattohuoneistoja. Tyhjiä aukkojakin on kortteleissa edelleen, sekä 1-2-kerroksisia siipirakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tornit Ratakadulle radan Kajaanintien ja Kainuuntien väliselle alueelle. Nyt siinä on vielä tilaa, koska paikalla on vain arvotonta Senaatin pilaamaa maisemaa.

Viisi tai kuusi 30-kerroksista tornia täyteen homeettomia työpaikkoja, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asemakaavapäällikkö on tehnyt järkevän ja kaupunkikuvaa kunnioittavan suunnitelman. Tämän kokoinen kaupunki tarvitsee kokonaisvaltaisen ja aikaa kestävän kaavoituksen rakentamiselle. Tähän asti näitä korkeita tötterö-malleja on tupsahdellut sinne tänne ja yleensä niiden sijaintia on perusteltu ns. maamerkki-lookilla. Johan näitä maamerkkejä on sikin sokin, siellä täällä.
Kaupungin markkinamiehet voisivat miettiä ennemminkin kaupungin viihtyvyyttä ja houkuttelevuutta tulevaisuuden tekijöinä. Korkeus ei tuo suuruutta ja komeutta tänne. Kaupungin kuten muunkin inhimillisen toiminnan perusta on sisältö; kaupungin tarjonta ihmisille. Sisältöä tuo kaupunkiin kiinnostava arkkitehtuuri, viihtyisät katutilat, puistot ja viheralueet ja monipuolinen kaupallinen sekä kulttuurinen tarjonta. Joustava liikkuminen kaupungissa on edellytys miellyttävälle kuljeskelulle kaupunkiympäristössä.

Näihin asioihin saisi kauppakamarin ja Rotuaarin kehittäjät kuin muutkin kehittäjät paneutua. Talot ja korkeus eivät ratkaise vaan kaupungin anti ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunginvaltuuttejun tulee toimia kaupungin kokonaisedun mukaisesti asiantuntijoiden näkemyksiä hyödyntäen, ei yksittäisten firmojen tai näiden kellokkaiden etuja myötäillen. Tuon pitäisi olla selvä asia. Korruption asiantuntijalta kysyttiin haastattelussa, mihin tulee kohdistaa katseensa, jos haluaa näkyviin mahdollisia merkkejä korrutiosta ja hän vastasi yhdellä sanalla ” Kaavoitukseen”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ovat rohkeat arkkitehtikommentit tähän asiaan? Repiviä kommentteja kaupunkinkuvaan huonosti sopivien törrötalojen puolesta piisaa, mutta asiantuntijat-arkkitehdit-ovat hiljaa kuin huopatossutehtaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntija-arkkitehtien näkemys tuli selväksi nyt listalta poistetussa selvityksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käydäänpä tämä asia nyt vielä ammattitaitoisesti läpi, vaikka maallikko olenkin:

Esitys korkean rakentamisen laatuperusteista on tehty niillä näkökulmilla, joita esityksen tekijät pitävät tärkeinä. Näitä ovat mm. rakennuskorkeuden yhtenäisyys, korkeiden rakennuksien välttäminen ydinkeskustassa itseisarvona jne.

Se missä Oulussa on epäonnistuttu oikein kunnolla, on keskikaupungin vetovoima ja viihtyvyys. Myöskään tällä korkean rakentamisen laatuperusteet -esityksellä ei ole yhteyttä viihtyvyyteen ja vetovoimaan, tässä asiassa ei olla pääsemässä yhtään eteenpäin. Korkea rakentaminen siinä mittakaavassa kun sitä Oulussa oltaisiin toteuttamassa (max. noin 20 kerrosta) ei sellaisenaan ole mahdollistaja eikä este viihtyvyydelle, mutta se on mahdollistaja suuremalle asukasmäärälle, joka on julkilausuttu tavoite.

Kaupungin suunnittelusta vastaavien tahojen pitäisi opetella uutta, jotta päästäisiin eteenpäin viihtyvyys- ja vetovoima-asiassa. Viihtyvyyhden ja vetovoiman lisäämisen tehdyllä onnistuneella laatuperiaate-esityksellä voisi olla todellista merkitystä laajalle ryhmälle oululaisia. Tällä korkea rakentamisen laatuasialla muutama henkilö vain toteuttaa omia mieltymyksiään tavalla, jolla ei ole yhteyttä oululaille merkittäviin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maallikko oikeassa. Viihtyvyys ei lisäänny pilvenpiirtäjien myötä, vaikka kaupungin ja lähikunnan sijoittajat niin luulevatkin. Vain tonttien arvo nousee ja samalla keskustan vuokrataso kohoaa. Ihminen toimii kuitenkin etupäässä yhdessä tasossa. nimittäin kivijalkatasossa.

Sopiviin paikkoihin voi toki rakentaa korkeaakin, mutta siitä ei pidä tehdä normia, vaan tulee edetä suunnitellusti, kuten kaavoittajalla lienee ollut tarkoitus. Se mikä sopii Nykkiin, ei välttämättä sovi Ouluun, vaikka Amerikkaa ihannoitaisiinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esityksen perusteella korkeaa rakentamista Oulussa on yli 9 kerroksinen asuintalo tai yli 27 metriä korkea muu rakennus. Keskustassa on siis jo nyt rakennuksia, joita ei enää saisi rakentaa, jos esitetty rajoitus olisi ollut aikaisemmin voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkkitehti yritti pitää pintansa, mutta elinkeinoelämä käveli yli. Näinhän tässä kävi. Suomessa ei osata arvostaa vanhaa ja yhteiskunnan vanhoja rakenteita kuten se tapahtuu muualla. Miten "korkeus" käsitteenä pysäyttäisi elinkeinoelämän keskustassa? Voisiko tätä jotenkin joku avata, koska hallituksen puheenjohtaja Keisu ei tätä tehnyt. Tärkeää hänelle oli vain, että kirkon korkeus ei voi määrätä elinkeinoelämää?

Jos meinataan Ouluun tehdä korkeita rakennuksia, niin ne pitää tehdä johonkin ryhmään, eikä sekaisin vanhojen kanssa. Ryhmässä ne näyttäisivät paljon paremmalta ja suunnitellummalta. Ei Oulun keskustaan sovi korkeat rakennukset, koska se on rakennettu joissakin paikoissa jopa vain muutamaan kerrokseen. Näkemystä ja perusteluja, please!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä muualla arvostetaan rumaa matalaa kaupunkia, jossa vanha tarkoittaa n. 10-50 vuotta?

Korkeutta tarvitaan siihen, että keskustaan saataisiin se määrä asukkaita, mitä tavoitteena on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoissa Euroopan kaupungeissa on hyvin matalarakenteista rakennusta eli vanhaa ja sitten on uusia kaupungin osia, jossa on pilvenpiirtäjiä kasapäin. Tätä tarkoitin. Jos Ouluun nyt aiotaan rakentaa korkeita rakennuksia tämän Suomen mittapuun mukaan, voisivat ne sopia vaikka Heinäpäähän. Oulun ydinkeskustan vetovoima tulee saada muuten kuntoon. Katettua tilaa lisää ja yhtenäisyyttä. Kuka näihin korkeisiin taloihin muuttaisi, koska niiden hintatasot nousisivat todella korkeiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (169)

Uutisvirta

9:59
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image