Oulu

Oulussa luodaan pelisäännöt korkealle ra­ken­ta­mi­sel­le – ase­ma­kaa­va­pääl­lik­kö ei halua, että tuomiokirkon torni jää rakennusten peittämäksi

Asemakaavapäällikkö Kari Nykänen sanoo, että rakennusten korkeus pitää olla sellainen, että se sopii vallitsevaan korttelirakenteeseen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 2.9.2019 21:18
Antti Ervasti

Paraikaa on tekeillä Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet, jossa luodaan pelisäännöt alullaan ja tuloillaan oleville korkeille rakennuksille. Kaupungin asemakaavapäällikkö Kari Nykänen korostaa, että korkeiden rakennusten tulee sopia kunkin korttelin omaan rakenteeseen mutta tuoda samalla siihen oma, hyvä lisänsä.

– Silloin korkea rakentaminen istuu kaupunkikuvaan, kun se sopii vallitsevaan korttelirakenteeseen. Jos se sotii korttelirakennetta vastaan, korkea rakennus on kaupungille vieras.

Helppoa korkeiden rakennusten suunnittelu on paikoissa, joissa koko kortteli uusiutuu. Siksi esimerkiksi radan varteen paraikaa nousevat 14–15-kerroksiset talot sopivat kivuttomasti ympäristöönsä.

– Keskustan kortteleissa on keskimäärin on kuusi tonttia. Siksi pitäisi miettiä tapoja, jossa korkea rakentaminen ei sotke toisten tonttien pihajärjestelyiden kokonaisuutta tai dramaattisesti muuta ympäristöä.

Kuinka korkeita rakennuksia keskustaan voidaan rakentaa? Nykänen sanoo, että esimerkiksi tuomikirkon tornin ei toivoisi jäävän tornitalojen peittämiksi.

– Toisaalta kirjaston ja teatterin väliin on jo kaavoitettu 22-kerroksinen rakennus. Sellaisia tuskin enää kyseenalaistetaan. Uskon, että rakennusliikkeet osaavat arvioida hankkeen realistisuuden ja samalla sen, kuinka korkea rakennus tulee olemaan. Siksi kovin hirveän korkeita asuinrakennuksia keskustaan tuskin syntyy. Hotellit ja vastaavat ovat toinen asia, Nykänen arvioi.

Nyt tehtävä selvitys on jatkoa aiemmalle vuonna 2014 tehdylle korkean rakentamisen selvitykselle, jossa ei määritelty keskustan aluetta.

– Ideana on tehdä selvityksestä työkalu, jotta rakennushankkeisiin ryhtyvät, kiinteistöyhtiöt, kiinteistöjen haltijat, ideoitsijat ja suunnittelijat pystyvät puhumaan kaupunkisuunnittelijoiden kanssa samoista asioista, Nykänen sanoo.

Selvityksessä myös tutkitaan alustavasti, mihin paikkoihin korkeaa rakentamista voidaan sijoittaa. Sitä ei Nykäsen mukaan voida määritellä kovin tarkasti, koska kaupunki ei omista keskustasta kovinkaan paljon maata. Näin ollen hankkeiden paikoista ja alkamisajoista on vaikea tietää ennalta.

Nykäsen mukaan korkea rakentaminen ei ole laadukasta esimerkiksi silloin, kun normaalia, tavanomaista kerrostaloa jatketaan samalla tavalla ylöspäin eli monistetaan kerroksia korkeammiksi.

– Korkea rakentaminen keskustan näkyvä maamerkki, joka antaa mielikuvan paitsi asukkaille myös kaupunkiin tulijoille. On tärkeää, että suunnitteluun ja rakentamisen laatuun kiinnitetään huomiota.

Oulun kaupunginhallitus kuuli maanantaina infon Korkean rakentamisen laatuperiaatteet -selvityksen tämän hetken tilanteesta. Nykänen odottaa, että kaupunginhallituksen jäsenet lisäävät omat näkemyksensä selvitykseen.

Yhdyskuntalautakunnan käsittelyyn se on tarkoitus viedä mahdollisimman pian, samoin kaupunginhallituksen ja mahdollisesti valtuuston nuijittavaksi.

Nykänen sanoo, että vielä ei ole tietoa, tarvitaanko valtuuston käsittelyä. Asian on joka tapauksessa tarkoitus olla päätettynä syksyn aikana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Aikoinaan tehtiin tiukka rajoitus keskustan alueella korkeus 3-5 kerrosta, se on pilannut Oulun täysin, rumat elementtitalot.
Nykyinen linja, jossa vapaampaa, on jo korkeat kerrostalot radanvarrssa 12 kerrosta on jo parempi, 16 kerrosta Heinäpään torni on vielä parempi.
Alussa 12 kerroksinen näytti korkealta, nyt ei näytä enää, silmät tottuu on ne vaan hienoja, väljyyttä ympärille tulee ja ilmavuutta lisää.
Oikein nyt korostuu matalien rakennusten rumuus, jotka yhteenrakennettu joista puistot ja aurinko puuttuu.
Kirkon lähialue on rakennettu jo täyteen, siellä korkeus passaa matalanakin olla, siinä on arvorakennuksia ympärillä, ne on ja pysyy siellä varmasti ikuisesti, suojelu rakennukset pienen mäen päällä.
Arkkitehdit osaa suunnitella kyllä kauniin kaupungin siitä ei ole pienintäkään epäilystä.
Rumat vanhat lastulevy 3-5 kerroksisia tehty likaa ja niiden tilalle uudet kerrostalot 12 kerroksisia tai korkeimpia, pääasia että kannattaa rakentaa nykyaikainen rakennus, ei rajoituksia.
Keskusta on rakennettu jo täyteen ja sinne halutaan muuttaa palvelujen äärelle kun mm. vanhetaan.
Älkää antako mahdollisuutta pilata keskustaa matalalla uudis rakentamiselle, vain puolueista Kokoomus ja Keskusta puolue ymmärsi miten ydinaluetta kehitetään viihtyisäksi, kauniiksi, ihmisiä saadaan ydinkeskustan alueelle paljon, toimistoja ja liikkeitä. Joka asian jarruttajapuolue ja puolueet ovat jo tiedossa.
Oulu kasvaa ja kehittyy nopeasti eteenpäin ja ydinkeskustan alueella on vipinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää katsomaan eurooppalaisia miljoonakaupunkeja! Perustuuko niitten suuruus mahtipontisiin torneihin??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli keskusta ei kehity ja korkeita taloja ei tule, koska kirkko. Tais löytyä samalla syyllinen sille joka jarruttaa kehittymistä, jos periaatteet on eri vuosisadalta. Puretaan kirkkoa pois ja rakennetaan muualle niin ei jarruta nykyaikaista kehittymistä. Nykyinen sijainti kirkolle on muutenkin huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on uusi aika ja jos Nykänen pitää kiinni kannastaan, niin vaihtakoon hommia. Nosta Nykänen jalka kehitysjarrulta tai eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että kaupunkimaisuutta tornien korkeuksilla muka - ei Pariisissakaan ole kovin järin korkea rakennuskanta noin yleisesti ottaen, ja silti se on kyllä kaupunki Ouluun verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä pitää rajoittaa? Päästäisiin kunnon kaupungiksi kun tulee korkeita taloja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on ollut matala, osin ruma sen takia.
Vanhat arvorakennukset on erittäin hienoja ja uudet korkeat rakennukset nimenomaan piristysruiske Oululle.
Torin rannan torni pitää saada se sopii sinne ja sopiva kiintopiste.
Valkeen lähelle lisää korkeita yli 16 kerroksisia, niin kokonaisuus korostuu.
Matala rakentaminen oli iso töppäys aikoinaan Oulun vasemmistolta, kun kateuksissaan halusi niitä, sama meno ei saisi enää jatkua, ydinkeskustaa kehitettävä vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä kaupunki jää entistäkin pahemmin tuppukyläksi, eikä keskusta tule ikinä kehittymään mihinkään suuntaan jos todella tuo kirkontorni määrää jotain maksimikorkeutta. jo nyt keskusta on pahasti näivettymässä kun kulkeminen sinne käynyt vaikeammaksi ja ei saada asuntoja, vaikka olisi kovasti kysyntää.

määrittäisivät ennemmänkin, että kirkon viereen ei saa tehdä korkeita taloja jossa se uskonnon pyhättö on niin pyhää lehmää. rakentaisi sitten muualle kunnollisen kokoisia taloja. jos kaavoitetaan 22-kerroksistakin ja tuossa toisessa jutussa mainittu kirkon 56 metrinen korkeus pitää paikkansa, siinä jää vähän reilu 2.5 metriä per kerros. siihen päälle kaikki rakenteet niin alkaa käymään melko ahtaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun huolehditaan suomalaisten kaupunkien ja kuntien asemakaavasta, jossa on keskellä yleensä kirkko. Näin se on kylläkin myös Euroopassakin.

Korkeat talot sopivat mielestäni yhteen kasaan rakennettuna eli pitäisi tehdä sellaisia alueita, jossa on vain korkeita rakennuksia, eikä sirotella niitä sinne tänne ympäriinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä tornit pitäisi kasata yhteen? Paljon mielenkiintoisempaa kaupunkia saadaan nimenommn sillä, että korkeat rakennukset ”sirotellaan” ympäri kaupunkia, oululaisittain ”Vahdeiksi”. Heinäpäähän, Uudenkadun ja Limingantien nivelkohtaan asetettu pyöreä torni on näistä ”vahdeista” ehkä paras. Vaikka toki arkkitehtuuri olisi voinut olla hiukan elegantimpaa, siinä kohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä Prisman torni täällä on, Oulussa on Valkeen kerrostaloissa 12 kerrosta???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti periaatteissa otetaan huomioon, että koulujen lähelle rakennetaan riittävästi perheasuntoja myös keskustan korkeisiin taloihin. Lisäksi tulisi korkeisiin taloihin tulla pakolliseksi useampi henkilöhissi plus yhdistetty tavara- ja henkilöhissi asumisen laadun parantamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rautatieaseman viereen nousevat tornitalot ovat täysin väärällä paikalla!!! Niiden alle puristuvat muut vanhemmat rakennukset (mm. keltainen satavuotias kivitalo). Alue on hirvittävän näköistä. Sen sijaan Lyöttyyn samanlaiset korkeat rakennukset sopivat hyvin, koska siellä ei ole vieressä vanhaa, matalaa, arvokasta rakennuskantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan sitä kirkontornia voi jatkaa! Vähän voisi olla mielikuvitusta pelissä.
Missä oltaisiinkaan jos poppamiehen toteemipaalu edelleen määrittäisi kylän rakentamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjaston ja teatterin väliin kaavoitettu 22 kerroksinen nimenomaan pitäisi kyseenalaistaa, koska se on täysin ympäristöstä irrallinen elementti. Aurinko valaisee sitä vain mereltä päin ja varjo ulottuu kauvas . Ei hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta keskusta saadaan eläväksi pitää sinne saada ihmisiä. Mikä olisikaan parempi keino lisätä keskustan välilukua kuin korkearakentaminen. Tämä tapahtuisi vieläpä sellaiselle alueelle jossa on jo olemassa toimiva infrastruktuuri. Sen sijaan Oululla ei pitäisi olla varaa eikä mitään syytäkään suosia kaavoituspäätöksissään Hiukkavaaran tapaisia lähiöitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torni torinrannassa on typerin ehdotus kaikista. Vaikka kirjasto ja teatteri vähän verottavatkin rantamaisemaa, niistä voi silti jokainen oululainen nauttia ko. paikoissa asioidessaan. Mitä siihen torniin tulisi, rikkaiden huvituksia? Moniko oululainen siitä hyötyisi? Rantojen rakentamiseen tarvittaisiin myös enemmän järkeä eikä antaa ahneuden määrätä. Rantoja ja kauniita maisemia pitäisi suojella, että niistä olisi iloa meille kaikille, eikä rakentaa täyteen joillekkin harvoille ja varakkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meille varakkaammille pitää olla myös fasiliteetit kunnossa. Siksi on hyvä, että torni tulee. Sieltä on kauniit auringonlaskut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ei tarvitse korkeita taloja koska Oulu on pikkukaupunki jossa ei ole rahaa eikä mitään muutakaan syytä rakentaa korkeita taloja. Tasaisen matala kaupunki on nätimpi ja hienompi kuin torahampainen kaupunki.

Enemmän kannattaisi kiinnittää huomiota valoisuuteen, vehreyteen ja arkkitehtuuriin jossa taloista ja kaduista tehtäisiin viihtyisiä ja tyylikkäitä. Ei mitään Valkean tapaisia rumiluksia ja puuttomia bulevardeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa. "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
9:00
Essee: Korinttolaiskirjeen suurin niistä on häilyväistä virvatulta – ihminen etsii rakkautta ja haluaa kokea sen yhä uudelleen Tilaajille
47
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
22
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
7
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
7
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille
6
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
5
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Olen tehnyt 47 vuotta palkkatyötä ja voin hyvällä omatunnolla sanoa että olen eläkkeeni ansainnut vaikkakin aina noita e... Lue lisää...
Uhhuh

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image